Warzywne kuracje zamiast suplementów diety – obniżą poziom cukru we krwi, poprawią wzrok, pomogą leczyć wrzody
Fot. 123RF

Warzywne kuracje zamiast suplementów diety – obniżą poziom cukru we krwi, poprawią wzrok, pomogą leczyć wrzody

Warzywa mają lecznicze właściwości, a dietetycy zachęcają, by zamiast aptekę częściej odwiedzać stragan. Warzywa są bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, których często nasz organizm nie może sam wyprodukować. Dostarczane wraz z jedzeniem są lepiej przyswajane niż te z suplementów diety. 

Naukowcy wciąż odkrywają lecznicze właściwości warzyw. Aby z nich w pełni korzystać, najlepiej jeść je w postaci nieprzetworzonej.

Brokuł na wrzody żołądka

To warzywo zawiera sulforafan – związek niszczący bakterię odpowiadającą za powstawanie choroby wrzodowej. Działa niczym antybiotyk. Ponadto chroni przed uszkodzeniem śluzówki żołądka i blokuje czynnik, który odpowiada za rozwój raka jelita grubego.

Jak stosować?

  • Brokuły można jeść na surowo jako przekąskę lub dodawać do sałatek. Pamiętaj, by je sparzyć.
  • Jeśli gotujesz, to nie dłużej niż 5 minut, aby nie straciły swych cennych właściwości.

Rzodkiewka na cukrzycę

Czerwony kolor skórki świadczy o tym, że zawiera ona antocyjany. To silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, zapobiegają insulinooporności, będącej często wstępem do cukrzycy. Ponadto, według ostatnich badań, sok z niej wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Jak stosować?

  • Pij codziennie sok z wyciśnięty z rzodkiewek, możesz dodać też jabłko, aby zneutralizować gorzki smak.

Pietruszka na infekcje pęcherza

Korzeń oraz natka pietruszki mają właściwości moczopędne i rozkurczowe. Dzięki temu łagodzą ból przy zakażeniach dróg moczowych oraz usuwają bakterie. Pietruszka wspomaga także oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, sprzyjających tworzeniu kamieni nerkowych.

Jak stosować?

  • Przeciwzapalny napar: łyżkę pokrojonego korzenia zalej 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostaw pod przykryciem na ok. 15 min. Odkryj i odstaw na kolejne 10 min, odcedź. Pij 3 razy dziennie po 1/4 szklanki między posiłkami.

Seler na pamięć

Zawiera luteolinę, która działa ochronnie na komórki nerwowe, redukuje wytwarzanie szkodliwych dla mózgu cytokin wywołujących stany zapalne. Dzięki luteolinie seler zmniejsza ryzyko demencji i wystąpienia problemów z pamięcią i koncentracją. Badania sugerują również, że może zapobiegać chorobie Alzheimera.

Jak stosować?

  • Pij świeży sok z selera i jabłka.
  • Warzywo można też jeść w postaci surówki – 1/2 korzenia zetrzyj na tarce, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, dopraw pieprzem.

Sałata na sen

Zielone liście sałaty zawierają substancje działające uspokajająco. Jedną z nich jest laktucyna – związek podobny do opium, który może wywoływać stan odprężenia i powodować senność. Występuje on szczególnie w soku wyciśniętym z sałaty.

Jak stosować?

  • Przed udaniem się do łóżka przygotuj napar ze świeżych liści sałaty – 5-7 sztuk porwij na paski i zalej szklanką wrzątku, odstaw na 5 minut, następnie przecedź.

Zielone i żółte warzywa na oczy

Warzywa w intensywnym zielonym i żółtym kolorze zawierają luteinę i zeaksantynę. To naturalne barwniki plamki żółtej oka. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i skutkami niszczącego siatkówkę promieniowania słonecznego. Nasz organizm nie potrafi wytworzyć tych składników, ale jest ich sporo w zielonych liściach oraz żółtych warzywach. Najwięcej luteiny zawiera jarmuż i szpinak, zeaksantyny – kukurydza. Inne produkty w nie bogate to brokuły, cukinia, dynia.

Czytaj więcej