Surowe zupy jada się na zimno – jak chłodnik. Dzięki temu, że zawierają surowe warzywa, są bogate w błonnik, który obniża poziom cukru i cholesterolu. Takie zupy wspaniale nawadniają organizm, usprawniają również trawienie i są dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Oto podstawowy przepis i kilka innych propozycji.
Spis treści
Surowe zupy to potrawy przygotowywane bez gotowania składników, co pozwala zachować ich naturalne wartości odżywcze. Zazwyczaj są one przygotowywane z surowych warzyw, owoców, orzechów, nasion i przypraw, które są ścierane na tarce lub blendowane na gładką konsystencję.
Surowe zupy są popularne w diecie surowej (raw food diet), która koncentruje się na spożywaniu nieprzetworzonych i niegotowanych produktów. Tego typu zupy mogą być podawane na zimno lub lekko podgrzane, ale nie do temperatury powyżej 42°C, aby nie utracić enzymów i witamin wrażliwych na ciepło. Przykłady surowych zup to gazpacho czy zupa z awokado.
Surowe zupy to dobra propozycja dla każdego, kto nie ma przeciwwskazań do spożywania surowych warzyw. Surowe zupy są niskokaloryczne, mają dużo więcej witamin niż tradycyjnie gotowane i świetnie uzupełniają elektrolity.
Warzywa do zupy umyj dobrze pod bieżącą wodą, by wypłukać ewentualne pozostałości nawozów. Zetrzyj je lub zmiksuj. Dodaj wodę lub sok. Możesz też dodać bulion (np. drobiowy), trochę jogurtu czy mleka kokosowego. Zawierają tłuszcz, więc witaminy A, D, E i K lepiej się wchłoną. Zupę zagęszczą ugotowane ziemniaki, ryż, kasza lub jajka. Można posypywać je grzankami, orzechami czy pestkami.
Surowe zupy mogą być wyjątkowo zdrowe, ponieważ zachowują naturalne wartości odżywcze: witaminy, minerały i enzymy, które mogą ulec zniszczeniu podczas gotowania. Spożywanie surowych zup może wspierać zdrową dietę, dostarczając organizmowi dużą ilość błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych związków.
Jednak, jak w przypadku każdej diety, ważne jest, aby zachować równowagę i różnorodność. Dieta oparta wyłącznie na surowych produktach może być trudna do utrzymania i nie zawsze dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko czy niektóre witaminy z grupy B, które są łatwiej przyswajalne z produktów gotowanych.
Ponadto, niektóre osoby mogą mieć trudności z trawieniem surowych warzyw i owoców, co może prowadzić do problemów żołądkowych. Dlatego surowe zupy powinny być częścią zrównoważonej diety, a nie jej jedynym elementem. Jak zawsze, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie.
By usprawnić trawienie, warto jeść takie zupy 2-3 razy w tygodniu, jeśli cierpisz na chroniczne zatwardzenie, to nawet częściej. Jeśli chorujesz na jelito drażliwe o charakterze biegunkowym, najpierw zjedz małą porcję i sprawdź, jak reaguje układ pokarmowy.
Uwaga! Za pierwszym razem zapewne nie będą ci smakować, do ich smaku trzeba przywyknąć.
Składniki:
Przygotowanie:
Ta zupa jest nie tylko szybka i łatwa do przygotowania, ale także odżywcza i orzeźwiająca. Smacznego!
Ma 20 proc. więcej obniżającej cholesterol wit. B3 niż gotowana.
Składniki:
Przygotowanie:
Z cukinii obierakiem zestrugaj paski. Resztę warzyw zmiksuj z oliwą i passatą. Zalej cukinię. Udekoruj rukolą.
Ma o 40 proc. więcej witaminy C, niż gdyby była ugotowana.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza bazylią i natką pietruszki zmiksuj razem. Bazylię i natkę pietruszki posiekaj i posyp zupę.
Ma więcej potasu niż gotowany.
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki, ogórek, cebulę, seler zetrzyj na drobnej tarce, liście posiekaj. Dodaj lekko ciepły bulion, przyprawy, pokrojone ziemniaki i jajko.
Surowe pieczarki mają o 30 proc. więcej dobrej dla mózgu wit. B12 niż po obróbce termicznej.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki zmiksuj razem. Dla smaku zupę możesz polać jogurtem i posypać podsmażonymi na maśle plasterkami pieczarek.
Taka zupa ma więcej wit. A, D, E, C, B1 i B3 oraz potasu niż ugotowana. Dodatkowo sok z surowej dyni i pestki zabijają większość pasożytów układu pokarmowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki (bez orzechów) razem. Orzechy miksujemy z 1/3 szkl. wody i szczyptą soli na krem. Robimy kleks z kremu w zupie.