Roślinny zamiennik śmietany: czy jest zdrowszy i lepszy od klasycznej śmietany? Wypróbuj go nie tylko w deserach!
Szarlotka z sosem waniliowym
Fot. 123rf.com

Roślinny zamiennik śmietany: czy jest zdrowszy i lepszy od klasycznej śmietany? Wypróbuj go nie tylko w deserach!

Czy roślinny zamiennik śmietany jest lepszy i zdrowszy od klasycznej? Ta kwestia zdaje się budzić coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów, zwłaszcza w kontekście rosnącej popularności diety wegańskiej i ogólnego trendu na zdrowe odżywianie. Rama Crema 31% to roślinna alternatywa dla standardowej śmietanki z mleka. Ten uniwersalny produkt znakomicie posłuży do przygotowywania deserów i koktajli oraz pieczenia ciast i tortów.

Wybór pomiędzy roślinnym zamiennikiem śmietany a klasyczną śmietaną zależy od indywidualnych preferencji oraz potrzeb zdrowotnych. Roślinna alternatywa śmietany może być lepszym wyborem dla wegan, wegetarian i osób z nietolerancją laktozy oraz tych, którzy chcą zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład, wartość odżywczą oraz ewentualne dodatki. Roślinna alternatywa śmietany jest wszechstronnym produktem, który doskonale sprawdzi się w wielu potrawach, zarówno słodkich, jak i słonych.

Czy roślinny zamiennik śmietany jest zdrowszy i lepszy od klasycznej śmietany?

Zacznijmy od porównania składu obu rodzajów śmietany. Klasyczna śmietana, pochodząca z mleka krowiego, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, które w dużych ilościach mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia. Roślinny zamiennik śmietany, z kolei, zazwyczaj zawiera mniej tłuszczu nasyconego i jest wolny od cholesterolu. Dlatego, dla osób dbających o zdrowie, może być atrakcyjniejszym wyborem.

Również z perspektywy wegan i wegetarian, roślinna alternatywa śmietany jest oczywiście preferowanym produktem, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Warto jednak dodać, że osoby z nietolerancją laktozy również mogą czerpać korzyści ze stosowania roślinnego zamiennika śmietany, gdyż nie zawiera on laktozy.

Warto zauważyć, że roślinny zamiennik śmietany ma również mniejszy wpływ na środowisko niż jej klasyczny odpowiednik. Produkcja mleka krowiego wiąże się z większym zużyciem zasobów naturalnych, takich jak woda czy pasza, a także generuje więcej gazów cieplarnianych. Dlatego wybierając roślinną alternatywę śmietany, możemy również przyczynić się do ochrony środowiska.

Roślinny zamiennik śmietany może być jednak nieco droższy od klasycznej śmietany, co może stanowić pewien minus dla osób, które zwracają uwagę na koszty swoich zakupów. Niemniej jednak, warto wziąć pod uwagę korzyści zdrowotne wynikające z jego stosowania, szczególnie jeśli zależy nam na ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Upfield, światowy lider w produkcji żywności roślinnej, wprowadza roślinne alternatywy dla śmietan: Rama Crema 15% do zup i sosów oraz Rama Crema 31%, przeznaczoną do ubijania.

Rama Crema 15% oraz Rama Crema 31% doskonale sprawdzą się w kuchniach wegetarian i wegan, a także tych osób, które poszukują odmiany w tradycyjnej kuchni. Nowości od Upfield nie zawierają mleka i glutenu, dlatego będą doskonałym rozwiązaniem dla alergików i osób unikających tych składników ze względów zdrowotnych, uczulonych na laktozę i gluten czy zmagających się z ich nietolerancją. Ponadto, nowe produkty nie zawierają konserwantów i – tak jak cała oferta firmy Upfield, są całkowicie wolne od tłuszczów trans. 

Do czego stosować roślinną alternatywę śmietany?

Zastanówmy się teraz nad zastosowaniem roślinnego zamiennika śmietany w kuchni. Jego konsystencja oraz smak sprawiają, że doskonale nadaje się on zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Możemy go wykorzystać do przygotowania sosów, zup, deserów czy kaw. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie rodzaje roślinnej alternatywy śmietany nadają się do ubijania, dlatego przed zakupem warto sprawdzić, czy dany produkt spełnia nasze oczekiwania.

Rama Crema 15%
Rama Crema 15% służy do zabielania zup i kremów czy przygotowywania sosów i dipów. 
Fot. materiały partnera

Rama Crema 15% to alternatywa dla zwykłych śmietan z mleka. Rewelacyjnie sprawdza się podczas gotowania zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej. Służy do zabielania zup i kremów czy przygotowywania sosów i dipów. Można jej użyć we wszystkich przepisach i zastosowaniach, w których sięgamy po tradycyjną śmietanę. Ma w 100% roślinny skład, bez konserwantów i oleju palmowego. 

Rama Crema 31%
Rama Crema 31% znakomicie posłuży do przygotowywania deserów i koktajli oraz pieczenia ciast i tortów.
Fot. materiały partnera

Rama Crema 31% to roślinna alternatywa dla standardowej śmietanki z mleka. Ten uniwersalny produkt znakomicie posłuży do przygotowywania deserów i koktajli oraz pieczenia ciast i tortów. Idealnie się ubija, zwiększając swą objętość o połowę, przez co świetnie nadaje się do dekoracji deserów. Przygotowana na jej bazie bita śmietana jest doskonale ubita, sztywna i wyjątkowo kremowa w smaku. Nie zawiera nabiału, konserwantów i oleju palmowego. 

Na co zwrócić uwagę kupując roślinny zamiennik śmietany?

Przechodząc do aspektu zakupu roślinnej alternatywy śmietany, warto zwrócić uwagę na jej skład. Najpopularniejsze rodzaje to te na bazie migdałów, kokosa, soi czy orzeszków nerkowca. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości, dlatego warto dobrze zastanowić się nad swoimi preferencjami smakowymi. Ponadto, śmietana może zawierać różne dodatki, takie jak emulgatory, stabilizatory czy środki zagęszczające – warto więc wybrać te produkty, które mają jak najmniej sztucznych składników.

Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wartość odżywcza roślinnego zamiennika śmietany. W zależności od użytych składników, różne rodzaje roślinnych alternatyw śmietany mogą mieć zróżnicowaną zawartość białka, błonnika, witamin i minerałów. Dlatego warto sprawdzić etykietę i wybrać produkt o jak najkorzystniejszym profilu odżywczym.

Produkty Rama Crema będą idealnym wsparciem podczas przygotowania ulubionych potraw, ponieważ cechuje je wysoka funkcjonalność (nie ważą się w gotowaniu), wydajność (Rama Crema 31% ubija się szybciej, a po ubiciu ma większą objętość) i uniwersalność zastosowania. Podczas przygotowywania dań zachowują się jak standardowe śmietany. Dodatkowymi atutami nowych produktów Upfield są wyjątkowy, łagodny smak oraz idealna kremowość. 

Szarlotka z sosem waniliowym

szarlotka z sosem waniliowym poziom
Szarlotka z sosem waniliowym
Fot. materiały partnera

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min.

Czas pieczenia: 1 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 0,5 g soli 
  • 6 g cukru
  • 175 g tłuszczu do pieczenia Kasia
  • 9 ml zimnej wody
  • 1,5 kg jabłka 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,6 g cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 200 ml roślinnego zamiennika śmietany Rama Crema 15% 
  • 1 laska wanilii 

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę z sola i cukrem. Dodaj pokrojoną w kostkę zimną Kasię do pieczenia i zacznij wyrabiać ciasto. Do nie do końca wyrobionego ciasta dolej zimną wodę. Następnie dalej wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Jabłka pokrój w kostkę wielkości 1 cm i posyp pozostałym cukrem, cynamonem, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier waniliowy i 3 łyżki mąki. Całość farszu dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 4 mm.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, a następnie ciastem. Ważne, aby ciasto nie miało żadnych dziur. Do formy wyłożonej ciastem przełóż jabłka i ułóż na wierzchu paski z rozwałkowanego ciasta. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 45 minut.
  6. Ramę 15% wlej do garnka, dodaj cukier i ziarna wanilii. Sos zredukuj do zgęstnienia. Pozostaw do ostygnięcia. Podawaj szarlotkę z sosem waniliowym.

Makaron penne z kremowym sosem szpinakowym i wędzonym łososiem

pesto poziom
Makaron penne z kremowym sosem szpinakowym i wędzonym łososiem
Fot. materiały partnera

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 250 g makaronu penne 
  • 25 g szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 g suszonych pomidorów 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • Oliwa do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • 150 g młodego szpinaku 
  • 150 ml roślinnego zamiennika śmietany Rama Crema 31% 
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, pomidory suszone oraz wędzonego łososia pokrój w paski.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż do zeszklenia przez około 2 minuty tak, aby tłuszcz wchłonął aromat czosnku i szalotki. Dodaj na patelnię suszone pomidory i szpinak. Całość duś przez kolejne 2 minuty. Wlej Ramę 31% na patelnię i całość gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Na samym końcu dodaj pokrojonego łososia i makaron. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Wegańska Panna Cotta z sosem z czerwonych owoców

panna cotta
Wegańska Panna Cotta z sosem z czerwonych owoców
Fot. materiały partnera

Czas przygotowania: 40 minut

Czas chłodzenia: 60 minut

Składniki:

  • 0,6 g agaru 
  • 1,5 l roślinnego zamiennika śmietany Rama Crema 31% 
  • 180 g cukru
  • 1,5 laski wanilii 

Sos z czerwonych owoców:

  • 300 g sezonowych, czerwonych owoców 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść agar w małej ilości Ramy Crema 31%. Połącz resztę Ramy Crema 31% z cukrem i wanilią, gotuj na wolnym ogniu. Dodaj rozpuszczony agar, dobrze wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Odcedź.
  2. Ułóż warstwę masy w szklanych pucharkach i wstaw do lodówki, aby stężała.
  3. Sok z czerwonych owoców: Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Odcedź i odstaw do schłodzenia, aby sos stężał.
  4. Gdy masa stężeje, dodaj warstwę sosu z czerwonych owoców i ponownie odstaw do schłodzenia. Powtórz ten proces, obracając pucharek wraz z każdą warstwą.

Podanie:

  • Umyj i pokrój czerwone owoce. Następnie udekoruj nimi poporcjowane desery.
  • Dodaj skórkę pomarańczową.

 

Czytaj więcej