Czy roślinny zamiennik śmietany jest lepszy i zdrowszy od klasycznej? Ta kwestia zdaje się budzić coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów, zwłaszcza w kontekście rosnącej popularności diety wegańskiej i ogólnego trendu na zdrowe odżywianie. Rama Crema 31% to roślinna alternatywa dla standardowej śmietanki z mleka. Ten uniwersalny produkt znakomicie posłuży do przygotowywania deserów i koktajli oraz pieczenia ciast i tortów.
Spis treści
Wybór pomiędzy roślinnym zamiennikiem śmietany a klasyczną śmietaną zależy od indywidualnych preferencji oraz potrzeb zdrowotnych. Roślinna alternatywa śmietany może być lepszym wyborem dla wegan, wegetarian i osób z nietolerancją laktozy oraz tych, którzy chcą zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład, wartość odżywczą oraz ewentualne dodatki. Roślinna alternatywa śmietany jest wszechstronnym produktem, który doskonale sprawdzi się w wielu potrawach, zarówno słodkich, jak i słonych.
Zacznijmy od porównania składu obu rodzajów śmietany. Klasyczna śmietana, pochodząca z mleka krowiego, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, które w dużych ilościach mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia. Roślinny zamiennik śmietany, z kolei, zazwyczaj zawiera mniej tłuszczu nasyconego i jest wolny od cholesterolu. Dlatego, dla osób dbających o zdrowie, może być atrakcyjniejszym wyborem.
Również z perspektywy wegan i wegetarian, roślinna alternatywa śmietany jest oczywiście preferowanym produktem, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Warto jednak dodać, że osoby z nietolerancją laktozy również mogą czerpać korzyści ze stosowania roślinnego zamiennika śmietany, gdyż nie zawiera on laktozy.
Warto zauważyć, że roślinny zamiennik śmietany ma również mniejszy wpływ na środowisko niż jej klasyczny odpowiednik. Produkcja mleka krowiego wiąże się z większym zużyciem zasobów naturalnych, takich jak woda czy pasza, a także generuje więcej gazów cieplarnianych. Dlatego wybierając roślinną alternatywę śmietany, możemy również przyczynić się do ochrony środowiska.
Roślinny zamiennik śmietany może być jednak nieco droższy od klasycznej śmietany, co może stanowić pewien minus dla osób, które zwracają uwagę na koszty swoich zakupów. Niemniej jednak, warto wziąć pod uwagę korzyści zdrowotne wynikające z jego stosowania, szczególnie jeśli zależy nam na ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Upfield, światowy lider w produkcji żywności roślinnej, wprowadza roślinne alternatywy dla śmietan: Rama Crema 15% do zup i sosów oraz Rama Crema 31%, przeznaczoną do ubijania.
Rama Crema 15% oraz Rama Crema 31% doskonale sprawdzą się w kuchniach wegetarian i wegan, a także tych osób, które poszukują odmiany w tradycyjnej kuchni. Nowości od Upfield nie zawierają mleka i glutenu, dlatego będą doskonałym rozwiązaniem dla alergików i osób unikających tych składników ze względów zdrowotnych, uczulonych na laktozę i gluten czy zmagających się z ich nietolerancją. Ponadto, nowe produkty nie zawierają konserwantów i – tak jak cała oferta firmy Upfield, są całkowicie wolne od tłuszczów trans.
Zastanówmy się teraz nad zastosowaniem roślinnego zamiennika śmietany w kuchni. Jego konsystencja oraz smak sprawiają, że doskonale nadaje się on zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Możemy go wykorzystać do przygotowania sosów, zup, deserów czy kaw. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie rodzaje roślinnej alternatywy śmietany nadają się do ubijania, dlatego przed zakupem warto sprawdzić, czy dany produkt spełnia nasze oczekiwania.
Rama Crema 15% to alternatywa dla zwykłych śmietan z mleka. Rewelacyjnie sprawdza się podczas gotowania zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej. Służy do zabielania zup i kremów czy przygotowywania sosów i dipów. Można jej użyć we wszystkich przepisach i zastosowaniach, w których sięgamy po tradycyjną śmietanę. Ma w 100% roślinny skład, bez konserwantów i oleju palmowego.
Rama Crema 31% to roślinna alternatywa dla standardowej śmietanki z mleka. Ten uniwersalny produkt znakomicie posłuży do przygotowywania deserów i koktajli oraz pieczenia ciast i tortów. Idealnie się ubija, zwiększając swą objętość o połowę, przez co świetnie nadaje się do dekoracji deserów. Przygotowana na jej bazie bita śmietana jest doskonale ubita, sztywna i wyjątkowo kremowa w smaku. Nie zawiera nabiału, konserwantów i oleju palmowego.
Przechodząc do aspektu zakupu roślinnej alternatywy śmietany, warto zwrócić uwagę na jej skład. Najpopularniejsze rodzaje to te na bazie migdałów, kokosa, soi czy orzeszków nerkowca. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości, dlatego warto dobrze zastanowić się nad swoimi preferencjami smakowymi. Ponadto, śmietana może zawierać różne dodatki, takie jak emulgatory, stabilizatory czy środki zagęszczające – warto więc wybrać te produkty, które mają jak najmniej sztucznych składników.
Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wartość odżywcza roślinnego zamiennika śmietany. W zależności od użytych składników, różne rodzaje roślinnych alternatyw śmietany mogą mieć zróżnicowaną zawartość białka, błonnika, witamin i minerałów. Dlatego warto sprawdzić etykietę i wybrać produkt o jak najkorzystniejszym profilu odżywczym.
Produkty Rama Crema będą idealnym wsparciem podczas przygotowania ulubionych potraw, ponieważ cechuje je wysoka funkcjonalność (nie ważą się w gotowaniu), wydajność (Rama Crema 31% ubija się szybciej, a po ubiciu ma większą objętość) i uniwersalność zastosowania. Podczas przygotowywania dań zachowują się jak standardowe śmietany. Dodatkowymi atutami nowych produktów Upfield są wyjątkowy, łagodny smak oraz idealna kremowość.
Czas przygotowania: 1 godz. 30 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 60 minut
Składniki:
Sos z czerwonych owoców:
Przygotowanie:
Podanie: