Zielona herbata – co do niej dodać i jak ją parzyć, by łagodziła dolegliwości
Zielona herbata z dodatkiem jaśminu.
Fot. 123RF

Zielona herbata – co do niej dodać i jak ją parzyć, by łagodziła dolegliwości

Zielona herbata jest znana ze swoich leczniczych właściwości, jak oczyszczanie organizmu, czy zapobieganie miażdżycy. A jeśli do naparu dodasz jagody, jaśmin lub pigwę wzmocnisz jej prozdrowotne działanie. Oto przepisy na napoje leczące m.in. nudności, biegunkę, wzdęcia. 

Pod nazwą zielona herbata kryją się rozmaite rodzaje herbat. Różnią się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, zawartością kofeiny. Wszystko zależy od pory roku i pory dnia, w czasie której zbiera się liście herbaty oraz kraju pochodzenia herbaty.

By powstała zielona herbata, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować. Dzięki temu zachowują się w nich niemal wszystkie cenne substancje, takie jak: zestaw polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechiny, czyli silne antyoksydanty, garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, witaminy (A, B, C, E), liczne mikroelementy (wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). 

Cenne właściwości zielonej herbaty

Zdaniem Japończyków, regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń. Uważają, że wypicie 4-10 filiżanek tego napoju dziennie przedłuża życie średnio o 3 lata. Holendrzy twierdzą, że 4 filiżanki dziennie zmniejszają zachorowalność na miażdżycę i wspomagają układ krążenia. Poza tym zielona herbata pomaga schudnąć, chroni mózg przed zmianami demencyjnymi, zapobiega paradontozie, poprawia również wygląd skóry.

Jak parzyć zieloną herbatę?

  • Do przygotowania naparu najlepsza jest woda miękka, uboga w wapń, np. niskozmineralizowana, niegazowana.
  • Łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wody o temperaturze 80°C (zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem!). Powinna to być za każdym razem woda świeża, raz gotowana. Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty.
  • Pierwsze parzenie powinno się wylać, gdyż obmywa ono liście z zanieczyszczeń. Potem zalewamy herbatę jeszcze raz. Ponownie parzona herbata jest nawet bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu.
  • Do zielonej herbaty nie powinno się dodawać cytryny! Wówczas napar staje się kwaśny, a przez to glin dostaje się z liści do naparu. Nie powinno się jej pić także z mlekiem, gdyż osłabia ono aktywność i wchłanianie dobroczynnych polifenoli.

Najlepsze dodatki do zielonej herbaty

Z jaśminem odstresuje

Jak działa?

Połączenie zielonej herbaty oraz kwiatów jaśminu nadaje naparowi wyjątkowy smak. Najpopularniejsza zielona herbata jaśminowa to sencha. Olejek eteryczny zawarty w jaśminie odpręża, pomaga się uspokoić i odzyskać równowagę psychiczną, łagodzi zmęczenie, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu, usuwa napięcie psychiczne, poprawia samopoczucie.

Przygotowanie:

W zależności od tego, jak intensywny napar chcesz uzyskać, 1-2 łyżeczki herbaty zalej gorącą wodą i parz (najlepiej pod przykryciem) nie dłużej niż 3 minuty. Przecedź.

Z miodem i pigwą doda energii

Jak działa?

Pigwa zawiera dużo witaminy C, pektyny, olejek eteryczny oraz magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Miód to bogactwo witamin i łatwo przyswajalnych cukrów. Składniki te wzmacniają, dodają sił i usuwają zmęczenie.

Przygotowanie:

Do herbaty zaparzonej wg przepisu 
i ostudzonej (w gorącej miód straci właściwości) dodaj 2 łyżki soku 
z pigwy oraz łyżeczkę ulubionego miodu.

Z melisą i miętą marokańską złagodzi wzdęcia

Jak działa?

Mięta i melisa zawierają olejki eteryczne, które działają łagodząco na podrażniony układ pokarmowy, jednocześnie poprawiają trawienie, pomagają przy wzdęciach i zaparciach.

Przygotowanie:

Wymieszaj po łyżeczce zielonej herbaty, mięty i melisy. Zalej 1/2 l gorącej wody (o temperaturze 80°C). Zaparzaj 3 minuty pod przykryciem. Przecedź i wlej do termosu. Pij po filiżance 
naparu (ok. 125 ml) 3-4 razy dziennie.

Z rozmarynem poprawi nastrój

Jak działa?

Kwas rozmarynowy zawarty w roślinie 
zapobiega depresji, a jednocześnie łagodzi stres oraz uspokaja. Poza tym działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zawarte w rozmarynie przeciwutleniacze wspomagają pamięć i koncentrację.

Przygotowanie:

2 łyżeczki herbaty i 1/2 łyżeczki suszonego 
rozmarynu zalej szklanką gorącej wody. Parz 3 minuty, przecedź. Pij 2 razy dziennie.

Z imbirem zmniejszy nudności

Jak działa?

Składnik olejku eterycznego, zingiberol oraz substancje żywicowe, m.in. gingerol i zinferon, sprawiają, że imbir łagodzi mdłości (także przy chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom nawet po narkozie i chemioterapii.

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty i kilka cienkich plasterków imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego) zalej szklanką gorącej wody. Zaparzaj 3 minuty. Pij herbatkę w razie potrzeby.

Z jagodami pomoże przy biegunce

Jak działa?

Czarne jagody są skutecznym sposobem na biegunkę dzięki garbnikom katechinowym. Mają one właściwości przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze.

Przygotowanie:

2 łyżeczki suszonych czarnych jagód zalej szklanką zielonej herbaty zaparzonej wg przepisu. Po 5 minutach przecedź herbatę, wypij płyn, a owoce zjedz. Stosuj w razie biegunki 3 razy dziennie.

Czytaj więcej