Wykwintne smaki świąt: Przepisy na mięsne dania, które zachwycą Twoich bliskich
Fot. Mat. pras. Sokołów

Wykwintne smaki świąt: Przepisy na mięsne dania, które zachwycą Twoich bliskich

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowych smaków, rodzinnych spotkań i bogato zastawionego stołu. Aby w pełni cieszyć się magią świąt, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na mięsne dania, które zachwycą każdego gościa. Z produktami firmy Sokołów przygotowanie świątecznych specjałów stanie się prostsze, a efekt zadowoli największych smakoszy. 

Świąteczne gotowanie to przyjemność tworzenia potraw, które łączą tradycję z nowoczesnymi akcentami. W tym roku postaw na najwyższą jakość mięs i wędlin od Sokołowa, które będą bazą dla wykwintnych dań, idealnych na świąteczny stół.

Mięsne specjały z Sokołowa 

Święta to czas, gdy cieszy nas nie tylko wspólne biesiadowanie, ale także odkrywanie nowych połączeń smakowych.  Wiele z nas co roku szuka pomysłów na ciekawe dania, chcąc zaskoczyć bliskich i wprowadzić na stół coś świeżego, a jednocześnie wyjątkowego. Bogaty wybór mięs i wędlin pozwala tworzyć zarówno klasyczne potrawy w nowoczesnym wydaniu, jak i zupełnie nowe kompozycje, które zapadają w pamięć. Na stronie internetowej Sokołowa czeka wiele oryginalnych przepisów wraz z listą potrzebnych produktów i adresami sklepów, w których można je nabyć.  Dzięki przemyślanemu doborowi składników i odrobinie kulinarnej fantazji świąteczne gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością, a efekty z pewnością zachwycą każdego przy świątecznym stole.

Poznaj inspirujące przepisy ze schabem i różnymi rodzajami szynek w roli głównej. Proponujemy schab zapiekany z kiszoną kapustą i boczkiem, francuskie tarty z szynką kruchą i pasztetem, orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami oraz soczystą szynkę w duecie z sałatką. Sprawdź, jak dzięki produktom Sokołów, wprowadzić do swojej kuchni świąteczny smak, który zachwyci całą rodzinę!

Schab zapiekany z kapustą kiszoną i boczkiem

Boczek & Schab-30

Schab zapiekany z kapustą kiszoną i boczkiem
Mat. pras.


Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8-10

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Pozostałe składniki:

  •  około 1,5 kg schabu bez kości Sokołów
  • 2 opakowania Boczku Surowego Wędzonego Sokołów
  •  około 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 6 suszonych śliwek
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  •  2 łyżki oleju do smażenia,
  •  Świeży rozmaryn i żurawina do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  2. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie ponacinać na około 1 cm plastry, utworzyć kieszonki (nie przecinać mięsa do końca), a następnie przekroić wzdłuż na pół. Całe mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  3. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać nieco odciśniętej kapusty i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać posiekane śliwki, orzechy oraz żurawinę, doprawić pieprzem i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania soków.
  4. Plastry z jednego opakowania boczku przekroić na pół, a z drugiego posiekać w paseczki. Paseczki wymieszać z gotową kapustą.
  5. Końce obydwu kawałków schabu połączyć tworząc wianek przypominający słońce i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniach do zapiekania. Dookoła środka wyłożyć pół plastry boczku, a następnie pomiędzy promyki i wnętrze, włożyć farszem z kapusty i boczku,
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. W między czasie oblewać pieczenie wytopionymi sokami. Z gotowych pieczeni usunąć wykałaczki, udekorować świeżymi ziołami, żurawiną i podać z ulubionymi dodatkami np. miksem kasz.

Francuska tarta z pasztetem 

tarty
Francuska tarta z pasztetem 
Mat pras. Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Składniki:

  •  1 opakowanie Pasztetu pieczonego NATURRINO Sokołów
  •  1 arkusz ciasta francuskiego
  •  1 łyżka serka śmietankowego kanapkowego
  •  200 g kiszonej kapusty
  •  Olej do smażenia
  •  1 cebula
  •  2 łyżki suszonej żurawiny
  • Łyżka tartego parmezanu
  • Łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • Świeżo mielony pieprz kolorowy
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Mały słoiczek konfitury z borówki

Przygotowanie:

  1. Formę do tarty o średnicy 12-14 cm wylepić ciastem francuskim.
  2. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać nieco odciśniętej kapusty i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać żurawinę, doprawić pieprzem i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania soków.
  3. Pasztet rozgnieść widelcem wraz z serkiem śmietankowym.
  4. Formę z ciastem francuskim wyłożyć naprzemiennie kapustą i pasztetem. Całość obsypać posiekanymi orzeszkami laskowymi oraz parmezanem.
  5. Tartę z pasztetem piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzanie góra-dół)
  6. Udekorować natką pietruszki i podawać z konfiturą z borówki.

Francuska tarta z szynką kruchą

tarta z szynką
Francuska tarta z szynką
Mat. pras. Sokołów

Składniki:

  •  1 opakowanie Szynki Kruchej Sokołów
  •  1 arkusz ciasta francuskiego
  •  1 mała czerwona cebula
  •  1 małe jabłko
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól
  • Łyżka tartego parmezanu
  • Łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Mały słoiczek konfitury z borówki

Przygotowanie:

  1. Formę do tarty o średnicy 12-14 cm wylepić ciastem francuskim.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a jabłko na półplasterki.
  3. Jajka zmiksować ze śmietanką i solą.
  4. Formę z ciastem francuskim wypełnić naprzemiennie plastrami szynki kruchej, jabłkiem oraz cebulą. Zalać masą jajeczną, obsypać orzeszkami oraz parmezanem.
  5. Tartę z szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (grzanie góra-dół) i piec przez 10 minut. Następnie przykryć folią aluminiową i piec aż tarta nabierze złocistego koloru, a masa jajeczna całkowicie się zetnie – potrwa to ok. 15 min.
  6. Udekorować natką pietruszki i podawać z konfiturą z borówki. 

Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami

Schab pieczony z szynką sarmacką, orzechami i owocami
Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami
Mat. pras.

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów
  • 1 opakowanie Szynki Sarmackiej Gold Sokołów
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji

Marynata:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  •  2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1 łyżka nerkowców
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili 

Przygotowanie:

  1. Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.
  2. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół.
  3. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
  4. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Soczysta szynka w duecie z sałatką

Szynka Świąteczna-1
Szynka świąteczna
Mat. pras.

Składniki na sałatkę:

  • 2 duże garści roszponki
  • 250 g topinamburu (olej roślinny, płynny miód, sól)
  • 2 pomarańcze
  • 3 ugotowane buraki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów solonych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Składniki na dressing:

  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Składniki do przygotowania szynki:

  • 1 opakowanie Szynki Świątecznej SOKOŁÓW (4 plastry)
  • 3 garści posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1.  Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast marynaty wykorzystujemy glazurę przygotowaną z produktów podanych na liście składników.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
  3. Topinambur szorujemy (nie obieramy) kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju, kilka kropli miodu oraz sól. Całość mieszamy najlepiej ręką po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 25 minut, aż brzegi chipsów zaczną się ładnie rumienić.
  4.  Buraki kroimy w kostkę.
  5. Pomarańcze filetujemy, a większe kawałki dzielimy na mniejsze cząstki.
  6.  Orzechy siekamy.
  7.   Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, które polewamy przygotowanym dressingiem.

Czytaj więcej