Wykwintne smaki świąt: Przepisy na mięsne dania, które zachwycą Twoich bliskich
4 dni temu
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowych smaków, rodzinnych spotkań i bogato zastawionego stołu. Aby w pełni cieszyć się magią świąt, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na mięsne dania, które zachwycą każdego gościa. Z produktami firmy Sokołów przygotowanie świątecznych specjałów stanie się prostsze, a efekt zadowoli największych smakoszy.
Świąteczne gotowanie to przyjemność tworzenia potraw, które łączą tradycję z nowoczesnymi akcentami. W tym roku postaw na najwyższą jakość mięs i wędlin od Sokołowa, które będą bazą dla wykwintnych dań, idealnych na świąteczny stół.
Mięsne specjały z Sokołowa
Święta to czas, gdy cieszy nas nie tylko wspólne biesiadowanie, ale także odkrywanie nowych połączeń smakowych. Wiele z nas co roku szuka pomysłów na ciekawe dania, chcąc zaskoczyć bliskich i wprowadzić na stół coś świeżego, a jednocześnie wyjątkowego. Bogaty wybór mięs i wędlin pozwala tworzyć zarówno klasyczne potrawy w nowoczesnym wydaniu, jak i zupełnie nowe kompozycje, które zapadają w pamięć. Na stronie internetowej Sokołowa czeka wiele oryginalnych przepisów wraz z listą potrzebnych produktów i adresami sklepów, w których można je nabyć. Dzięki przemyślanemu doborowi składników i odrobinie kulinarnej fantazji świąteczne gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością, a efekty z pewnością zachwycą każdego przy świątecznym stole.
Poznaj inspirujące przepisy ze schabem i różnymi rodzajami szynek w roli głównej. Proponujemy schab zapiekany z kiszoną kapustą i boczkiem, francuskie tarty z szynką kruchą i pasztetem, orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami oraz soczystą szynkę w duecie z sałatką. Sprawdź, jak dzięki produktom Sokołów, wprowadzić do swojej kuchni świąteczny smak, który zachwyci całą rodzinę!
Schab zapiekany z kapustą kiszoną i boczkiem
Czas przygotowywania: 30 minut Liczba porcji: 8-10
Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Pozostałe składniki:
około 1,5 kg schabu bez kości Sokołów
2 opakowania Boczku Surowego Wędzonego Sokołów
około 500 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
6 suszonych śliwek
2/3 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki oleju do smażenia,
Świeży rozmaryn i żurawina do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie ponacinać na około 1 cm plastry, utworzyć kieszonki (nie przecinać mięsa do końca), a następnie przekroić wzdłuż na pół. Całe mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać nieco odciśniętej kapusty i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać posiekane śliwki, orzechy oraz żurawinę, doprawić pieprzem i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania soków.
Plastry z jednego opakowania boczku przekroić na pół, a z drugiego posiekać w paseczki. Paseczki wymieszać z gotową kapustą.
Końce obydwu kawałków schabu połączyć tworząc wianek przypominający słońce i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniach do zapiekania. Dookoła środka wyłożyć pół plastry boczku, a następnie pomiędzy promyki i wnętrze, włożyć farszem z kapusty i boczku,
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. W między czasie oblewać pieczenie wytopionymi sokami. Z gotowych pieczeni usunąć wykałaczki, udekorować świeżymi ziołami, żurawiną i podać z ulubionymi dodatkami np. miksem kasz.
Formę do tarty o średnicy 12-14 cm wylepić ciastem francuskim.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać nieco odciśniętej kapusty i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać żurawinę, doprawić pieprzem i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania soków.
Pasztet rozgnieść widelcem wraz z serkiem śmietankowym.
Formę z ciastem francuskim wyłożyć naprzemiennie kapustą i pasztetem. Całość obsypać posiekanymi orzeszkami laskowymi oraz parmezanem.
Tartę z pasztetem piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzanie góra-dół)
Udekorować natką pietruszki i podawać z konfiturą z borówki.
Francuska tarta z szynką kruchą
Składniki:
1 opakowanie Szynki Kruchej Sokołów
1 arkusz ciasta francuskiego
1 mała czerwona cebula
1 małe jabłko
2 jajka
50 ml śmietanki 30%
Sól
Łyżka tartego parmezanu
Łyżka posiekanych orzechów laskowych
Natka pietruszki do dekoracji
Mały słoiczek konfitury z borówki
Przygotowanie:
Formę do tarty o średnicy 12-14 cm wylepić ciastem francuskim.
Cebulę pokroić w piórka, a jabłko na półplasterki.
Jajka zmiksować ze śmietanką i solą.
Formę z ciastem francuskim wypełnić naprzemiennie plastrami szynki kruchej, jabłkiem oraz cebulą. Zalać masą jajeczną, obsypać orzeszkami oraz parmezanem.
Tartę z szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (grzanie góra-dół) i piec przez 10 minut. Następnie przykryć folią aluminiową i piec aż tarta nabierze złocistego koloru, a masa jajeczna całkowicie się zetnie – potrwa to ok. 15 min.
Udekorować natką pietruszki i podawać z konfiturą z borówki.
Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
Składniki:
1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów
1 opakowanie Szynki Sarmackiej Gold Sokołów
1 jabłko
1 gruszka
gałązki świeżych ziół do dekoracji
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy miodowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka soli ziołowej
1 łyżka nerkowców
1 łyżka migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonych płatków chili
Przygotowanie:
Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.
Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Soczysta szynka w duecie z sałatką
Składniki na sałatkę:
2 duże garści roszponki
250 g topinamburu (olej roślinny, płynny miód, sól)
Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast marynaty wykorzystujemy glazurę przygotowaną z produktów podanych na liście składników.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
Topinambur szorujemy (nie obieramy) kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju, kilka kropli miodu oraz sól. Całość mieszamy najlepiej ręką po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 25 minut, aż brzegi chipsów zaczną się ładnie rumienić.
Buraki kroimy w kostkę.
Pomarańcze filetujemy, a większe kawałki dzielimy na mniejsze cząstki.
Orzechy siekamy.
Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, które polewamy przygotowanym dressingiem.