Piernik dojrzewający przygotowujemy co najmniej 2 tygodnie przed pieczeniem. Ciasto wtedy dojrzewa i dopiero po tym czasie jest gotowe do pieczenia. Jest pyszne, miękkie, z miodem, przełożone smacznymi powidłami. Wypróbuj ten przepis!
Tradycyjny staropolski piernik to prawdziwy rarytas. To jedno z najstarszych polskich ciast, które pieczone było na wyjątkowe okazje. Jego smak zachwyca do dziś, co sprawia, że pierniki królują na świątecznych stolach. Zobacz jego historię i spróbuj go przyrządzić na święta.
Staropolskie pierniki przygotowywane były z wielką starannością. Ciasto dojrzewało powoli – nawet latami! Takie ciasto piernikowe było często częścią posagu pierwszych panien szlacheckich i mieszczańskich. Dawne polskie przysłowie mówi, że najlepszymi rzeczami w Polsce były niegdyś "gdańska gorzałka, toruński piernik i warszawski trzewik".
Piernik dojrzewający długo leżakuje przed pieczeniem. Minimum to 2 tygodnie. Jeśli przygotowujemy go na Święta, to najwcześniej można przygotować ciasto na początku listopada, a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia. Po tym czasie pieczemy jego blaty, smarujemy powidłami i ozdabiamy.
Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
Przygotowanie: