Świąteczne pierniczki imbirowe. Najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie!
Świąteczne pierniczki imbirowe.
Fot. 123RF

Świąteczne pierniczki imbirowe. Najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie!

Najlepsze pierniczki imbirowe na miodzie idealne na Boże Narodzenie. Ciasteczka są pyszne i korzenne. Jeśli wyjdą chrupiące, nie przejmuj się. Mamy sprawdzony sposób na to, aby zmiękły. Zobacz ten przepis!

Takie pierniczki spokojnie możesz przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w słoiku lub puszce. Dzięki temu będą miękkie, a Ty zaoszczędzisz sobie pracy tuż przed świętami. Możesz je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem.

Co zrobić, żeby pierniki zmiękły?

Po upieczeniu Twoje pierniczki są twarde jak skała? Nie przejmuj się. Ciasteczka zwierające korzenne przyprawy i miód potrzebują trochę czasu, żeby zmiękły. Dzięki temu sposobowi wystarczy doba.

Po prostu włóż ciasteczka do szklanego słoja lub puszki i dołóż do nich kawałek jabłka. Dzięki temu "przejmą" wilgoć od jabłka i zmiękną. Pamiętaj, że jabłko trzeba wyciągnąć najwyżej po dobie, żeby nie dopuścić do jego pleśnienia.

Świąteczne pierniczki imbirowe

30931954_l
Świąteczne pierniczki imbirowe. 
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 150 g miodu
  • po 100 g masła i cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamonu i goździków
  • 1 i 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 opakowania lukru

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzej miód. Mieszając, dodawaj masło i cukier puder. Ogrzewaj, aż składniki się połączą. Zdejmij rondelek, masę ostudź. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp cynamon, zmielone goździki oraz imbir. Połącz jajko i masę miodową, zagnieć ciasto.
  2. Schładzaj 2 godziny. 2Ciasto cienko rozwałkuj. Foremką wykrój gwiazdki (lub inne kształty). Ułóż ciastka na blasze. Piecz partiami po 8-10 minut w temp. 180°C. Ostudź i udekoruj lukrem.

 

Czytaj więcej