Piernik miodowy na oleju. Przepis na pyszne, szybkie ciasto z korzenną nutą
Piernik miodowy na oleju.
Fot. 123RF

Piernik miodowy na oleju. Przepis na pyszne, szybkie ciasto z korzenną nutą

Pyszne, puszyste ciasto miodowe z przyprawami korzennymi, miodem i rodzynkami. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Smak i zapach tego korzenno-miodowego ciasta jest wyjątkowy. A to nie jedyne jego zalety! Taki piernik jest szybki, nie wymaga leżakowania, a jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Ciasto jest wilgotne, a dodatek miodu wspaniale komponuje się z korzennymi nutami. Idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień.

Jaki miód dodać do piernika?

To jaki miód wybierzesz do ciasta zależy od Twoich preferencji smakowych. Miód o delikatnym smaku i aromacie, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy będzie niemal niewyczuwalny. Natomiast jeśli wybierzesz miód ostrzejszy, np. gryczany ciasto nabierze wyrazistego smaku. Ciemny miód zmieni też  kolor ciasta. Do wypieków należy dodać miód w płynnej formie. 

Piernik miodowy na oleju

48273190_l
Piernik miodowy na oleju.
123RF

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 
70 minut

Składniki

  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 300 g miodu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowanie przyprawy korzennej
  • cynamon 
  • garść rodzynek
  • rum
  • 1 opakowanie lukru

Przygotowanie

  1. Olej wlej do rondelka. Dodaj miód, cukier i cukier waniliowy. Ogrzewaj całość, mieszając. Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z ognia, ostudź. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka, przyprawę korzenną i 2 łyżeczki cynamonu. Ciasto wymieszaj.
  2. Rodzynki skrop rumem, odstaw na 15 min. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Całość przełóż do pokrytej pergaminem blaszki, piecz w temp. 180°C 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po ostudzeniu polukruj je.

 

Czytaj więcej