Sprawdź koniecznie nasz przepis na pyszny miodownik z orzechami i kremem z kaszą manną. Wymaga trochę wysiłku, bo składa się z kilku warstw, ale jak się prezentuje! Możesz go śmiało podać przyjaciołom i rodzinie na specjalną okazję.
Tradycyjny miodownik to pochodzące z Rosji, delikatne ciasto na bazie miodu z lekkim kremem. My dziś proponujemy znakomite miodowe ciasto połączone z kremem z kaszy manny. A jeśli znudzi Ci się ta wersja, to możesz też spróbować któregoś z naszych trzech pomysłów na kremy do tortu o orzechowym smaku.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Przygotowanie
Zagotuj 150 ml mleka z 200 g zmielonych orzechów włoskich. Ostudź. Zmiksuj razem z 200 g masła, 150 g cukru pudru i łyżką rumu.
200 g orzechów nerkowca namocz w 300 ml mleka roślinnego. Dodaj 200 g posiekanych suszonych moreli, zblenduj.
Ubij 1 szklankę kremówki. Utrzyj 200 g masła orzechowego z 250 g mascarpone i 4 łyżkami drobnego cukru. Wmieszaj z ubitą kremówką.