Tort miodowy (miodownik). Wyjątkowe ciasto na specjalną okazję
Tort miodowy (miodownik).
Fot. 123RF

Tort miodowy (miodownik). Wyjątkowe ciasto na specjalną okazję

Sprawdź koniecznie nasz przepis na pyszny miodownik z orzechami i kremem z kaszą manną. Wymaga trochę wysiłku, bo składa się z kilku warstw, ale jak się prezentuje! Możesz go śmiało podać przyjaciołom i rodzinie na specjalną okazję.

Tradycyjny miodownik to pochodzące z Rosji, delikatne ciasto na bazie miodu z lekkim kremem. My dziś proponujemy znakomite miodowe ciasto połączone z kremem z kaszy manny. A jeśli znudzi Ci się ta wersja, to możesz też spróbować któregoś z naszych trzech pomysłów na kremy do tortu o orzechowym smaku.

Jak zrobić tort miodowy (miodownik)

70129217_m
Tort miodowy (miodownik)
123RF

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania:
90 minut

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 260 g masła
  • 140 g miodu
  • 10 g sody
  • jajko
  • 150 g cukru 
  • 180 g orzechów 
  • 60 g margaryny
  • 600 ml mleka
  • po 100 g kaszy manny i śmietany

Przygotowanie

  1. Podgrzej 80 g masła i 90 g miodu, wsyp 50 g cukru, rozpuść. Mąkę przesiej z sodą. Dodaj masę miodową, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel na 4-5 części, rozwałkuj na blaty.
  2. Podgrzej resztę miodu, margarynę i 80 g cukru. Wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj. Masę rozsmaruj na blatach. Piecz blaty po 10-15 min w temp. 180°C. Ostudź.
  3. Kaszę wymieszaj ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej kaszę, gotuj do zgęstnienia. Resztę masła rozmiksuj, utrzyj z zimną kaszą. Kremem przełóż blaty. Ozdób okruszkami ciasta.

Trzy orzechowe kremy do tortów

Krem orzechowy gotowany na mleku

Zagotuj 150 ml mleka z 200 g zmielonych orzechów włoskich. Ostudź. Zmiksuj razem z 200 g masła, 150 g cukru pudru i łyżką rumu.

Krem wegański z orzechami i morelami

200 g orzechów nerkowca namocz w 300 ml mleka roślinnego. Dodaj 200 g posiekanych suszonych moreli, zblenduj.

Błyskawiczny krem orzechowy z mascarpone

Ubij 1 szklankę kremówki. Utrzyj 200 g masła orzechowego z 250 g mascarpone i 4 łyżkami drobnego cukru. Wmieszaj z ubitą kremówką.

 

Czytaj więcej