Pyszne tarty jabłkowe krok po kroku. Zachwycą wyglądem i smakiem!
Tarta jabłkowa rozeta z konfiturą morelową
Fot. 123RF

Pyszne tarty jabłkowe krok po kroku. Zachwycą wyglądem i smakiem!

Tarta z jabłkami to pyszny deser. Proponujemy zrobić ją w kształcie różyczek na migdałowym cieście, jako rozetę z konfiturą morelową lub z wierzchem zrobionym z serduszek z ciasta francuskiego. Taki wygląd ciasta zachwyci każdego!

Jabłka słodkie-kwaskowe, kruche-twarde, soczyste… O tej porze roku jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze. Najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa albo... wprost z blachy, zapieczone w cieście. Wypróbuj nasze przepisy na kruche tary z jabłkami!

Tarta w formie różyczek z jabłek na migdałowym spodzie

tartaaaa
Tarta w formie różyczek z jabłek na migdałowym spodzie.

Składniki na 12 porcji:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 op. budyniu migdałowego
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 20 dag zimnego masła 
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 8 jabłek
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania

1 porcja zawiera około 325 kcal.

Przygotowanie:

zxdcfvgbhnm,
Przygotowanie krok po kroku.
  1. Mąkę pszenną z proszkiem budyniowym przesiej do miseczki. Dodaj masło, cukier, mielone migdały, śmietanę i żółtka. Zagnieć.
  2. Z ciasta uformuj kulę. Przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka potnij na cząstki, oczyść, potem pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Wylep ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Plasterki jabłek ułóż rzędami, tak by zachodziły na siebie.
  4. Kolejno zwijaj rzędy jabłek, formując róże. Ustaw je ciasno na spodzie. Piecz około 35 minut w 175 st. Po wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem.

Tarta rozeta z konfiturą morelową

zsxdcfgvhjkl,;.
Tarta rozeta z konfiturą morelową

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 1 jajko
  • 10 dag zimnego masła
  • szczypta soli w mąka oraz masło do przygotowania formy
  • 2 łyżeczki bułki tartej;

1 porcja zawiera około 335 kcal.

Na nadzienie:

  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki konfitury morelowej

Przygotowanie:

ZXcvbnm2
Przygotowanie krok po kroku.
  1. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Z mąki, cukru, masła, jajka i soli szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Wylep nim formę.
  2. Spód do tarty wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka potnij na cząstki, oczyść, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  3. Schłodzony spód z ciasta oprósz bułką tartą. Cynamon wymieszaj z cukrem. Posyp plasterki jabłek (wcześniej możesz je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały).
  4. Jabłka ułóż na spodzie, formując rozetę. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Posmaruj wierzch jeszcze ciepłej tarty. Odstaw do wystudzenia.

Śmietanowa tarta na cieście francuskim

ASDFGHJKL
Śmietanowa tarta na cieście francuskim.

Składniki na 12 porcji:

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko w 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier do posypania
  • 1 jajko do posmarowania
  • masło i mąka do formy

1 porcja zawiera około 365 kcal.

Przygotowanie:

zxdcfgvhbjnkm3
Przygotowanie krok po kroku.
  1. Ciasto rozwiń. Zostaw na 20 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto cienko rozwałkuj. Odetnij około 1/3 ciasta.
  2. Większym plackiem wylep formę. Jabłka obierz, oczyść, drobno potnij. Śmietanę połącz z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i mąką ziemniaczaną.
  3. Jabłka przełóż do formy wylepionej ciastem. Wystające ciasto odetnij. Jabłka
    zalej masą śmietanową. Z odłożonego ciasta i odciętych skrawków wytnij serduszka.
  4. Serduszka ciasno ułóż na wierzchu tarty. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Posyp
    cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. Piecz przez 35-40 minut. Wystudź.

Dobre rady cukiernika:

  • Jeśli składniki kruchego ciasta nie chcą się połączyć podczas zagniatania, dolej do nich trochę zimnej wody. Zaczynij od 1 łyżki, w miarę potrzeby dodaj więcej, jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i kruszy się.
  • Zamień około 1/3 mąki pszennej na krupczatkę albo mąkę ryżową. Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo kruche. Taki sam efekt uzyskasz, zamieniając 1/5 masła na smalec.

 

Czytaj więcej