Tarta z jabłkami w kształcie róż jest równie pyszna, co efektowna
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne, efektowne tarty i tartaletki, które zrobią wrażenie na twoich gościach. Wypróbuj te trzy łatwe przepisy
Edyta Maluta-Gęsior
03.03.2023 08:30
Tarta to jedno z bardziej efektownych ciast, a wcale nie takie trudne do zrobienia. Tarty i ich mini wersja - tartaletki, są nie tylko pyszne i kolorowe, ale mają też niebanalny wygląd, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Proponujemy trzy przepisy na tartę z jabłkami w kształcie róż, tartę z nietuzinkowym duetem czekolady i ananasów oraz tartaletki z bezą i kremem pomarańczowym. Jeżeli dotąd nie piekłaś tart, podpowiadamy co robić, by ciasto się nie wybrzuszało i nie wychodził zakalec.
Tarta to nie tylko pyszne ciasto, ale też może naprawdę efektownie wyglądać. Jej wykonanie nie jest trudne, choć trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby się nie wybrzuszała i nie była niedopieczona.
Co robić by nie było zakalca, a tarta się nie wybrzuszała?
Kruche ciasto w formie należy równomiernie ponakłuwać, przykryć kawałkiem papieru z obciążeniem i dopiero piec. Zapobiega to wybrzuszaniu oraz zsuwaniu się brzegów.
Środek surowej tarty posmaruj żółtkiem – jeżeli zamierzasz piec ją razem z wilgotnym farszem. Zapobiega to przemiękaniu ciasta i powstawaniu zakalca.
Tarta z jabłkami w kształcie róż
Wartość kaloryczna: 295 kcal,
Czas przygotowania: 120 minut,
8 porcji
Ciasto
Składniki:
20 dag mąki
9 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 dag smalcu
60 g cukru pudru
szczypta soli
2–3 łyżki zimnej wody
Krem
Składniki:
600 ml mleka
cukier wanilinowy
6 dużych żółtek
10 dag cukru
po 4 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
zapach migdałowy
Bukiet róż
Składniki:
sok z 1,5 cytryny
7-8 jabłek z czerwoną skórką
20 dag cukru
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj masło i smalec – siekaj nożem do powstania grudek. Dodaj resztę składników, wyrób lśniące ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmaruj masłem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę. Schładzaj przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia, obciąż. Wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 15 minut i jeszcze 10 minut bez obciążenia.
Krem: mleko zagotuj z cukrem wanilinowym, zestaw z ognia. Żółtka z cukrem utrzyj na puch, dosyp 2 rodzaje mąki, wymieszaj na gładką pastę. Wlej do mleka i mieszając zagotuj. Krem wylej na zimne ciasto.
Cienkie plasterki jabłek gotuj 2 min w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny. Wyjmij, przestudź. Z plastrów formuj róże, delikatnie wciśnij je w przestudzony krem.
Tarta z czekoladą i ananasami
Wartość kaloryczna: 277 kcal,
Czas przygotowania: 110 min,
8 porcji
Ciasto
Składniki:
20 dag mąki
12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
Obłożenie
Składniki:
łyżka masła
puszka plasterków ananasa
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
400 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru
2 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki kandyzowanych ananasów
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki, siekaj zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią włóż do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę wysmaruj masłem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę. Znów ochładzaj 30 minut. Następnie przykryj papierem z obciążeniem i wstaw do piekarnika ustawionego na 220 stopni. Natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz 15 minut oraz jeszcze 10 minut bez obciążenia. Ostudź.
Zagotuj śmietanę. Zestaw z ognia, dodaj cukier i czekoladę. Mieszaj mątewką, aż powstanie jednolita masa. Dodaj kandyzowane ananasy.
Półplasterki ananasa podsmaż na maśle. Na środek ciasta wylej 1/2 tężejącej masy czekoladowej. Wokół ułóż ananasy, posyp orzechami, a wokół ananasów rozsmaruj resztę masy.
Tartaletki z bezą i kremem pomarańczowym
Wartość kaloryczna: 239 kcal,
Czas przygotowania:2 godz.
ok. 20 sztuk
Ciasto
Składniki:
18 dag mąki
10 dag zimnego masła
żółtko
płaska łyżka cukru pudru
2 łyżki wody
Beza
Składniki:
2 białka
10 dag cukru
2 łyżki wody
Krem
Składniki:
duża pomarańcza
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
8 dag masła
Sposób przygotowania:
Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkuj, wylep nim foremki do babeczek, ponakłuwaj. Do każdej włóż papilotkę z grochem i razem z tym obciążeniem piecz 10 minut w temperaturze 175 stopni. Usuń papilotki i piecz jeszcze 15 min. Wyjmij i ostudź.
Krem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. W metalowej miseczce wymieszaj je z cukrem, żółtkiem i jajkami. Dodaj drobno pokrojone masło. Miseczkę zawieś na garnku z wrzątkiem i na parze ubijaj składniki 10 minut. Krem powinien zgęstnieć. Ubijaj go jeszcze 10 minut. Przykryj folią, ostudź.
Beza. Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop. Ubij białka, a gdy piana będzie już sztywna, dalej ubijaj dodając po łyżce gorącego syropu. Ubijaj aż piana stanie się lśniąca. Przełóż do szprycy.
Babeczki napełnij kremem. Na wierzchu porób kleksy bezowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przyrumień pod grillem.