Nadziewane rogaliki lepsze niż francuskie croissanty! 3 doskonałe przepisy
Rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami wyglądają niezwykle apetycznie
Fot. 123rf.com

Nadziewane rogaliki lepsze niż francuskie croissanty! 3 doskonałe przepisy

Brak pomysłu na pyszny słodki deser do kawy? Mamy dla ciebie trzy pomysły na oryginalne i efektowne nadziewane rogaliki. Wśród naszych propozycji znajdziesz rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami, rogaliki drożdżowe z konfiturą oraz rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami. Powinnaś je wypróbować, bo wszystkie są przepyszne!

Kiedy piętrzą się na paterze już zachęcają, by po nie sięgnąć. A gdy po przełamaniu gotowego rogala zobaczysz jeszcze delikatną strukturę ciasta i słodziutki farsz, to nie oprzesz się pokusie. Nic dodać, nic ująć, tylko się zajadać!

Domowe rogaliki to najlepszy pomysł na deser do kawy z przyjaciółkami i rodziną. Są pyszne, oryginalne i efektownie wyglądają. Warto wypróbować nasze przepisy na wyśmienite rogaliki. Każda z naszych propozycji jest zupełnie inna i różnią się nie tylko nadzieniem. Przygotowane są na innym cieście: twarogowym, drożdżowym i francuskim, dzięki czemu ich smak i aromat jest zupełnie inny. Co więcej, taka różnorodność sprawia, że możesz zdecydować się na taki przepis, do którego akurat masz składniki i czas na przygotowanie. Rogaliki z ciasta francuskiego przygotujesz najszybciej, jeśli wykorzystasz gotowe opakowania ciasta. Możesz je kupić w każdym markecie i nie są zbyt drogie. 

Rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami

123482866_m
Rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kostka (ok. 25 dag) tłustego twarogu
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 dużej puszki gotowej masy makowej
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki posiekanych włoskich orzechów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 szczypty cynamonu
  • cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

  1. Ser trzykrotnie zmiel albo dobrze utrzyj mikserem. Mak wymieszaj z powidłami, sokiem z cytryny, cynamonem i orzechami. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielony twaróg, masło oraz 1/2 roztrzepanego jajka.
  2. Składniki szybko zagnieć rękami albo mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto może być trochę klejące. Schładzaj je przez 1 godzinę. Potem podziel na 4 części. Każdą osobno rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
  3. Każdy placek pokrój na 4 równe trójkąty. Połóż na nich po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia makowego z powidłami. Zwiń, formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą jajka.
  4. Piecz przez 30 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.

Drożdżowe rogaliki nadziewane konfiturą

160894230_m
Drożdżowe rogaliki nadziewane konfiturą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 10 dag stopionego masła
  • sól
  • 1 słoik konfitury żurawinowej
  • lukier do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

  1. Drożdże, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Wlej tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw, by wyrósł. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, dodaj jajko. Wlej zaczyn, wyrób, dolewając stopione masło. Przykryj naczynie i odstaw na 1 godz.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na duży grubszy placek. Potnij na 12 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury. Zwiń formując, rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Oblej lukrem.

Francuskie rogaliki nadziewane jabłkami

76320074_m
Francuskie rogaliki nadziewane jabłkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 op. (ok. 50 dag, 2 płaty) mrożonego francuskiego ciasta
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • po 1 łyżce skórki startej z cytryny i soku cytrynowego
  • 1 jajko
  • mak do posypania

Przygotowanie:

  1. Płaty francuskiego ciasta pozostaw w pokojowej temperaturze 20-25 minut, by rozmarzły. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny.
  2. Każdy z płatów rozwałkuj i pokrój na 8 trójkątów. Z dwóch płatów ciasta powinny wyjść 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję jabłek. Zwiń, formując rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Jajko roztrzep widelcem. Posmaruj wierzchy ciastek. Posyp je makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz około 20 minut.

 

 

Czytaj więcej