Rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami wyglądają niezwykle apetycznie
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Nadziewane rogaliki lepsze niż francuskie croissanty! 3 doskonałe przepisy
15.09.2022 15:06
Brak pomysłu na pyszny słodki deser do kawy? Mamy dla ciebie trzy pomysły na oryginalne i efektowne nadziewane rogaliki. Wśród naszych propozycji znajdziesz rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami, rogaliki drożdżowe z konfiturą oraz rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami. Powinnaś je wypróbować, bo wszystkie są przepyszne!
Kiedy piętrzą się na paterze już zachęcają, by po nie sięgnąć. A gdy po przełamaniu gotowego rogala zobaczysz jeszcze delikatną strukturę ciasta i słodziutki farsz, to nie oprzesz się pokusie. Nic dodać, nic ująć, tylko się zajadać!
Domowe rogaliki to najlepszy pomysł na deser do kawy z przyjaciółkami i rodziną. Są pyszne, oryginalne i efektownie wyglądają. Warto wypróbować nasze przepisy na wyśmienite rogaliki. Każda z naszych propozycji jest zupełnie inna i różnią się nie tylko nadzieniem. Przygotowane są na innym cieście: twarogowym, drożdżowym i francuskim, dzięki czemu ich smak i aromat jest zupełnie inny. Co więcej, taka różnorodność sprawia, że możesz zdecydować się na taki przepis, do którego akurat masz składniki i czas na przygotowanie. Rogaliki z ciasta francuskiego przygotujesz najszybciej, jeśli wykorzystasz gotowe opakowania ciasta. Możesz je kupić w każdym markecie i nie są zbyt drogie.
Rogaliki twarogowe nadziewane makiem i powidłami
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 kostka (ok. 25 dag) tłustego twarogu
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 dużej puszki gotowej masy makowej
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/3 szklanki posiekanych włoskich orzechów
2 łyżeczki soku z cytryny
3 szczypty cynamonu
cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
mąka do oprószenia stolnicy
Przygotowanie:
Ser trzykrotnie zmiel albo dobrze utrzyj mikserem. Mak wymieszaj z powidłami, sokiem z cytryny, cynamonem i orzechami. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielony twaróg, masło oraz 1/2 roztrzepanego jajka.
Składniki szybko zagnieć rękami albo mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto może być trochę klejące. Schładzaj je przez 1 godzinę. Potem podziel na 4 części. Każdą osobno rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
Każdy placek pokrój na 4 równe trójkąty. Połóż na nich po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia makowego z powidłami. Zwiń, formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą jajka.
Piecz przez 30 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Drożdżowe rogaliki nadziewane konfiturą
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
ok. 1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
10 dag stopionego masła
sól
1 słoik konfitury żurawinowej
lukier do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
Drożdże, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Wlej tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw, by wyrósł. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, dodaj jajko. Wlej zaczyn, wyrób, dolewając stopione masło. Przykryj naczynie i odstaw na 1 godz.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na duży grubszy placek. Potnij na 12 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury. Zwiń formując, rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Oblej lukrem.
Francuskie rogaliki nadziewane jabłkami
Składniki:
1 op. (ok. 50 dag, 2 płaty) mrożonego francuskiego ciasta
4 jabłka
4 łyżki cukru waniliowego
po 1 łyżce skórki startej z cytryny i soku cytrynowego
1 jajko
mak do posypania
Przygotowanie:
Płaty francuskiego ciasta pozostaw w pokojowej temperaturze 20-25 minut, by rozmarzły. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny.
Każdy z płatów rozwałkuj i pokrój na 8 trójkątów. Z dwóch płatów ciasta powinny wyjść 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję jabłek. Zwiń, formując rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzep widelcem. Posmaruj wierzchy ciastek. Posyp je makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz około 20 minut.