Kołacz z makiem i śliwkami. Przepis na pyszne, regionalne ciasto
Kołacz z makiem i śliwkami.
Fot. 123RF

Kołacz z makiem i śliwkami. Przepis na pyszne, regionalne ciasto

Kołacz to ciasto bardzo popularne na Śląsku. Nadziewane masą makową i śliwkami, posypane migdałową kruszonką, smakuje wyśmienicie. Spróbuj i się przekonaj!

Kołaczem określa się wykwintne ciasto, które przygotowywane jest na specjalne uroczystości. Dlatego jego popularnym wariantem jest kołacz weselny. My dziś proponujemy przepis na tradycyjny kołacz. Smakuje rewelacyjnie!

Co to jest kołacz?

Kołacz to słowo, które od zarania dziejów występuje w językach słowiańskich. Jest ono nazwą specjalnego, wykwintnego ciasta. Kołacz może mieć przeróżne kształty – okrągły, prostokątny czy w formie obwarzanka.

W Polsce bardzo popularny śląski kołocz pieczony w tym regionie na każdą ważniejszą uroczystość rodzinną. Kołocz śląski trochę różni się od tradycyjnego kołacza. Jest nadziewany – jabłkami, makiem, serem – i pokryty kruszonką.

Kołacz z makiem i śliwkami

45968827_m
Kołacz z makiem i śliwkami.
123RF

Przygotowanie: ok. 35 minut + wyrastanie
Pieczenie: 40 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 365 kcal

Składniki na 12 porcji

  • 175 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 op. suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 50 dag śliwek
  • masło do formy

Kruszonka:

  • po 5 dag cukru i masła
  • po 5 łyżek mąki i mielonych migdałów

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzej. Masło stop. Mąkę wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj mleko, masło oraz żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Dużą tortownicę posmaruj masłem. Składniki na kruszonkę włóż do miseczki i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Potem rozwałkuj na grubszy placek. Spód i brzeg tortownicy wylep plackiem. Na spodzie równomiernie rozsmaruj masę makową.
  4. Śliwki rozetnij, wyjmij pestki. Owoce ułóż na masie makowej. Posyp migdałową kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez 40 minut.

 

Czytaj więcej