Kołacz to ciasto bardzo popularne na Śląsku. Nadziewane masą makową i śliwkami, posypane migdałową kruszonką, smakuje wyśmienicie. Spróbuj i się przekonaj!
Kołaczem określa się wykwintne ciasto, które przygotowywane jest na specjalne uroczystości. Dlatego jego popularnym wariantem jest kołacz weselny. My dziś proponujemy przepis na tradycyjny kołacz. Smakuje rewelacyjnie!
Kołacz to słowo, które od zarania dziejów występuje w językach słowiańskich. Jest ono nazwą specjalnego, wykwintnego ciasta. Kołacz może mieć przeróżne kształty – okrągły, prostokątny czy w formie obwarzanka.
W Polsce bardzo popularny śląski kołocz pieczony w tym regionie na każdą ważniejszą uroczystość rodzinną. Kołocz śląski trochę różni się od tradycyjnego kołacza. Jest nadziewany – jabłkami, makiem, serem – i pokryty kruszonką.
Przygotowanie: ok. 35 minut + wyrastanie
Pieczenie: 40 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 365 kcal
Składniki na 12 porcji
Kruszonka:
Przygotowanie