Chcesz szybko schudnąć 5 kg? Zastosuj dietę zupową!
Dieta zupowa pozwala schudnąć nawet do 5 kg w ciągu 6 dni
Fot. 123rf

Chcesz szybko schudnąć 5 kg? Zastosuj dietę zupową!

Dieta zupowa zapewnia szybką utratę zbędnych kilogramów, a jej podstawą jest odchudzająca zupa. Dobrze smakuje, świetnie działa i a jej zasady są proste! Podajemy sprawdzony podstawowy przepis na zupę, a także listę składników, dzięki którym można przygotować ją w różnych wariantach.    

Dieta zupowa to popularny sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, który jednocześnie może być wstępem do długotrwałych zmian w stylu odżywiania. Opiera się na spożywaniu lekkostrawnych, niskokalorycznych zup, które dostarczają cennych składników odżywczych, przyspieszając metabolizm i wspomagając spalanie tłuszczu. W artykule przedstawimy, na czym polega odchudzająca dieta zupowa, kto jest jej autorem, a także jak działa 6-dniowy plan. Poznasz przepisy na podstawowe zupy oraz pyszne, odchudzające dodatki, które wzbogacą smak i wartości odżywcze dań.

Na czym polega odchudzająca dieta zupowa? 

Dieta zupowa to rodzaj diety odchudzającej, która opiera się na jedzeniu warzywnych zup. Najbardziej znana dieta zupowa to tzw. "cabbage soup diet", czyli dieta na bazie zupy kapuścianej, ale są też inne warianty diet zupowych. Zamiast zupy kapuścianej podstawą takiej diety może być zupa warzywna zawierająca ziemniaki, marchewkę, paprykę i zioła. To świetny wybór dla tych, którzy źle tolerują kapustę, a ponadto chcą jeść więcej błonnika i składników odżywczych z warzyw korzeniowych. 

Jest też wariant diety zupowej "na bogato", wzbogaconej o źródła białka, takie jak chude mięso, ryby lub jajka. Taka wersja pomoże utrzymać uczucie sytości i dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów.

Dieta zupowa zapewnia szybką utratę zbędnych kilogramów, dlatego często jest stosowana przez osoby, które chcą szybko schudnąć, np. przed ważnym wydarzeniem. Ma też swoje wady:  jest dość restrykcyjna, co może prowadzić do uczucia głodu i braku energii. Warto przy tym mieć świadomość, że w takim tempie większość utraconej wagi to woda i masa mięśniowa, a nie tłuszcz. 

Kto jest autorem diety zupowej?

Nie wiadomo dokładnie, kto jako pierwszy spopularyzował dietę zupową. W różnych wariantach pojawiała się ona już od lat 50. XX wieku. Różne wersje diety zupowej zostały następnie spopularyzowane przez w latach 80. i 90. XX wieku.

Wiele legend miejskich sugeruje, że dieta zupowa została pierwotnie opracowana dla pacjentów szpitali, którzy potrzebowali szybko schudnąć przed operacją, ale nie ma na to wiarygodnych dowodów. Chociaż pochodzenie diety zupowej nie jest niejasne, jedno jest pewne – jej popularność wynika z obietnicy szybkiej utraty wagi w krótkim czasie. 

Jak działa 6-dniowa dieta zupowa? Zasady diety i efekty

Sześciodniowa dieta zupowa to najlepszy sposób, by zacząć odchudzanie, zmienić nawyki na zdrowsze. Gdy twoje ulubione spodnie robią się ciut przyciasne, to znak, że czas ugotować tę fantastyczną zupę i zacząć dietę. To zupełnie nieskomplikowane. 

Jedyny przepis, jakiego potrzebujesz, to nasza podstawowa zupa odchudzająca. Raz przygotowana, będzie ci towarzyszyć przez całą dietę. Jest szybka w przygotowaniu, naprawdę smaczna i opracowana tak, aby zapewnić wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do pobudzenia naturalnego mechanizmu odchudzania.

Przygotuj zapas zupy na 3 dni. Przechowuj ją w lodówce pod przykryciem, aby zachowała świeżość.

  • Przez 6 dni jesz 1 porcję podstawowej zupy z 1-2 dodatkami do wyboru na obiad i kolację.
  • Na śniadanie jesz 1 porcję owoców.
  • Przez cały dzień należy wypijać około 2 litrów wody lub niesłodzonej herbaty ziołowej lub owocowej.

Na 6-dniowej diecie zupowej można schudnąć od 1,5 do nawet 5 kilogramów, ale efekty zależą od wielu czynników, takich jak wyjściowa waga, metabolizm, aktywność fizyczna i dokładne menu diety. Dieta zupowa, oparta na niskokalorycznych, warzywnych zupach, działa głównie przez ograniczenie kalorii, dużą zawartość błonnika i spożywanie lekkostrawnych posiłków. Ważne jest jednak, by po jej zakończeniu wprowadzać zdrowe nawyki, aby uniknąć efektu jojo.

Przepis na podstawową zupę odchudzającą

Składniki (6 porcji):

  • 500 g marchwi
  • 500 g ziemniaków
  • 3 czerwone lub żółte papryki
  • 1 pęczek dymki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 g szpinaku liściastego
  • Sól

Przygotowanie:

  • Pokroić marchew, ziemniaki i paprykę w drobną kostkę, a dymkę w ukośne krążki.
  • Wymieszać bulion z przyprawami.
  • Doprowadzić bulion z przyprawami do wrzenia. Dodać marchew i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut. Po około 7 minutach dodać paprykę. Natkę pietruszki posiekać. Dodać wraz ze szpinakiem na około 1 minutę przed końcem gotowania. Doprawić zupę solą.

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Wartości odżywcze: na porcję ok. 140 kcal; białko - 6 g, tłuszcz - 1 g, węglowodany -  22 g

Dodatkowe wskazówki:

  • Nie chcesz się odchudzać, a tylko utrzymać wagę? W takim razie wystarczy ci jeden dzień jedzenia zupy w tygodniu.
  • Zamroź zupę w porcjach i dodaj 1 lub 2 dodatki po rozmrożeniu. Taki lekki dzień jest również świetny po weekendowym ucztowaniu

Odchudzające składniki diety zupowej

Pietruszka. Używaj obficie. Zioło zawiera olejki eteryczne, które odwadniają i mnóstwo witaminy C, która napędza spalanie tłuszczu.

Marchew. Dzięki sporej porcji rozpuszczalnego błonnika warzywo to syci na długo i wspomaga trawienie.

Ziemniaki. Mieszanka węglowodanów i białka roślinnego sprawia, że są zdrowym sycącym warzywem. Dzięki dużej ilości potasu łagodnie odwadniają.

Cebula dymka. Związki siarki zawarte w cebuli nadają jej ostry smak, ale także zapewniają dobre trawienie. Stymulują do pracy wątrobę i woreczek żółciowy.

Szpinak liściasty. Wiele odchudzających składników odżywczych, takich jak witamina C i wapń oraz oczyszczające garbniki sprawiają, że to warzywo liściaste jest gwiazdą wśród odchudzających warzyw.

Papryka. Jej największą zaletą jest duża ilość witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu w komórkach i wraz z innymi bioaktywnymi substancjami zawartymi w papryce stymuluje cały metabolizm.

Przyprawy. Cynamon utrzymuje poziom cukru we krwi w równowadze, laur wspomaga trawienie, a ostrość papryki stymuluje metabolizm.

Co dodać do zupy odchudzającej? Pyszne dodatki

Przygotowanie zdrowej i smacznej zupy może być skutecznym sposobem na wspomaganie procesu odchudzania. Wykorzystanie odpowiednich składników nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale także przyniesie korzyści zdrowotne. Oto kilka pysznych dodatków, które dodadzą twojej zupie wyjątkowego smaku i wartości odżywczych, jednocześnie wspierając twoje cele zdrowotne i dietetyczne.

Co dodać do zupy odchudzającej? Jajka

Gwarantowany sukces dzięki wysokiej jakości białka. Rozbełtaj jajko ze szczyptą soli, pieprzu, odrobiną mleka i szczypiorku, a następnie wlej do gorącej zupy, rozmieszaj.

Co dodać do zupy odchudzającej? Pomidory

Sposób na walkę z zatrzymywaniem wody w organizmie. To czerwone warzywo zawiera dużo potasu, dzięki czemu skutecznie wypłukuje zmagazynowaną wodę i produkty przemiany materii. Dodaj do zupy 100 g pomidorów z puszki lub posyp zupę 2 pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Co dodać do zupy odchudzającej? Buraki

Syci, a dzięki błonnikowi dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga uniknąć napadów wilczego głodu. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, buraki wspomagają procesy krwiotwórcze i zmniejszają uczucie zmęczenie. Ugotuj buraka, drobno posiekaj i dodaj do zupy lub ugotuj pokrojonego buraka w zupie.

Co dodać do zupy odchudzającej? Ryby, owoce morza lub kurczak

Dobre dla mięśni. Ugotuj 100 g białej ryby, filetu z kurczaka lub 50 g krewetek w zupie. Dostarczą organizmowi białka i pomagają budować mięśnie. To ważne, ponieważ mięśnie zużywają energię nawet wtedy, kiedy nic nie robimy. I chudniesz.

Co dodać do zupy odchudzającej? Mleko kokosowe

Szybka droga do płaskiego brzucha. 2 łyżki mleka kokosowego sprawiają, że zupa jest kremowa i aromatyczna, nie obciążając przy tym bioder. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz kokosowy jest skomponowany w taki sposób, że organizm przekształca go bezpośrednio w energię, a metabolizm zostaje przyspieszony.

Co dodać do zupy odchudzającej? Imbir, chili, cytrynę

Podwajają metabolizm tłuszczu: ostre substancje z chili i imbiru, w połączeniu z witaminą C z cytryny, przyspieszają proces spalania tłuszczu. Do zupy wrzuć 1/2 czerwonego chili i 1 kawałek imbiru wielkości orzecha, dodaj też 1-2 łyżki soku z cytryny.

Co dodać do zupy odchudzającej? Mieszanka serków śmietankowych

Szybki transport białka. Wymieszaj łyżkę niskotłuszczowego serka śmietankowego z łyżką mleka, aby uzyskać gładką konsystencję i polej gotową zupę. Białko syci, a w połączeniu z wapniem przyspiesza spalanie tłuszczu.

Dieta zupowa to dobry wstęp do zmiany nawyków na zdrowsze

Kilkudniowa dieta zupowa może być stosowana jako "reset" lub wstęp do bardziej zbilansowanego planu odchudzania. Można wskazać na jej zalety:

  • duża ilość warzyw i niska zawartość tłuszczu w diecie zupowej pomaga w "oczyszczeniu" organizmu, 
  • wysoki poziom błonnika może wspomóc trawienie i zredukować wzdęcia,
  • ograniczenie diety do zup może pomóc w zrozumieniu, jakie nawyki żywieniowe i smaki dominują w naszej codziennej diecie i gdzie warto dokonać zmian,
  • szybka utrata wagi, nawet jeśli jest to głównie woda, działa bardzo motywująco i zachęca do zmiany stylu życia na zdrowszy.

By uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu diety zupowej staraj się opierać swój jadłospis na nieprzetworzonej żywności i pilnuj kalorii. W miarę możliwości warto skorzystać z pomocy dietetyka.

 

Czytaj więcej