Dieta zupowa zapewnia szybką utratę zbędnych kilogramów, a jej podstawą jest odchudzająca zupa. Dobrze smakuje, świetnie działa i a jej zasady są proste! Podajemy sprawdzony podstawowy przepis na zupę, a także listę składników, dzięki którym można przygotować ją w różnych wariantach.
Spis treści
Dieta zupowa to popularny sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, który jednocześnie może być wstępem do długotrwałych zmian w stylu odżywiania. Opiera się na spożywaniu lekkostrawnych, niskokalorycznych zup, które dostarczają cennych składników odżywczych, przyspieszając metabolizm i wspomagając spalanie tłuszczu. W artykule przedstawimy, na czym polega odchudzająca dieta zupowa, kto jest jej autorem, a także jak działa 6-dniowy plan. Poznasz przepisy na podstawowe zupy oraz pyszne, odchudzające dodatki, które wzbogacą smak i wartości odżywcze dań.
Dieta zupowa to rodzaj diety odchudzającej, która opiera się na jedzeniu warzywnych zup. Najbardziej znana dieta zupowa to tzw. "cabbage soup diet", czyli dieta na bazie zupy kapuścianej, ale są też inne warianty diet zupowych. Zamiast zupy kapuścianej podstawą takiej diety może być zupa warzywna zawierająca ziemniaki, marchewkę, paprykę i zioła. To świetny wybór dla tych, którzy źle tolerują kapustę, a ponadto chcą jeść więcej błonnika i składników odżywczych z warzyw korzeniowych.
Jest też wariant diety zupowej "na bogato", wzbogaconej o źródła białka, takie jak chude mięso, ryby lub jajka. Taka wersja pomoże utrzymać uczucie sytości i dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów.
Dieta zupowa zapewnia szybką utratę zbędnych kilogramów, dlatego często jest stosowana przez osoby, które chcą szybko schudnąć, np. przed ważnym wydarzeniem. Ma też swoje wady: jest dość restrykcyjna, co może prowadzić do uczucia głodu i braku energii. Warto przy tym mieć świadomość, że w takim tempie większość utraconej wagi to woda i masa mięśniowa, a nie tłuszcz.
Nie wiadomo dokładnie, kto jako pierwszy spopularyzował dietę zupową. W różnych wariantach pojawiała się ona już od lat 50. XX wieku. Różne wersje diety zupowej zostały następnie spopularyzowane przez w latach 80. i 90. XX wieku.
Wiele legend miejskich sugeruje, że dieta zupowa została pierwotnie opracowana dla pacjentów szpitali, którzy potrzebowali szybko schudnąć przed operacją, ale nie ma na to wiarygodnych dowodów. Chociaż pochodzenie diety zupowej nie jest niejasne, jedno jest pewne – jej popularność wynika z obietnicy szybkiej utraty wagi w krótkim czasie.
Sześciodniowa dieta zupowa to najlepszy sposób, by zacząć odchudzanie, zmienić nawyki na zdrowsze. Gdy twoje ulubione spodnie robią się ciut przyciasne, to znak, że czas ugotować tę fantastyczną zupę i zacząć dietę. To zupełnie nieskomplikowane.
Jedyny przepis, jakiego potrzebujesz, to nasza podstawowa zupa odchudzająca. Raz przygotowana, będzie ci towarzyszyć przez całą dietę. Jest szybka w przygotowaniu, naprawdę smaczna i opracowana tak, aby zapewnić wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do pobudzenia naturalnego mechanizmu odchudzania.
Przygotuj zapas zupy na 3 dni. Przechowuj ją w lodówce pod przykryciem, aby zachowała świeżość.
Na 6-dniowej diecie zupowej można schudnąć od 1,5 do nawet 5 kilogramów, ale efekty zależą od wielu czynników, takich jak wyjściowa waga, metabolizm, aktywność fizyczna i dokładne menu diety. Dieta zupowa, oparta na niskokalorycznych, warzywnych zupach, działa głównie przez ograniczenie kalorii, dużą zawartość błonnika i spożywanie lekkostrawnych posiłków. Ważne jest jednak, by po jej zakończeniu wprowadzać zdrowe nawyki, aby uniknąć efektu jojo.
Składniki (6 porcji):
Przygotowanie:
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Wartości odżywcze: na porcję ok. 140 kcal; białko - 6 g, tłuszcz - 1 g, węglowodany - 22 g
Dodatkowe wskazówki:
Pietruszka. Używaj obficie. Zioło zawiera olejki eteryczne, które odwadniają i mnóstwo witaminy C, która napędza spalanie tłuszczu.
Marchew. Dzięki sporej porcji rozpuszczalnego błonnika warzywo to syci na długo i wspomaga trawienie.
Ziemniaki. Mieszanka węglowodanów i białka roślinnego sprawia, że są zdrowym sycącym warzywem. Dzięki dużej ilości potasu łagodnie odwadniają.
Cebula dymka. Związki siarki zawarte w cebuli nadają jej ostry smak, ale także zapewniają dobre trawienie. Stymulują do pracy wątrobę i woreczek żółciowy.
Szpinak liściasty. Wiele odchudzających składników odżywczych, takich jak witamina C i wapń oraz oczyszczające garbniki sprawiają, że to warzywo liściaste jest gwiazdą wśród odchudzających warzyw.
Papryka. Jej największą zaletą jest duża ilość witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu w komórkach i wraz z innymi bioaktywnymi substancjami zawartymi w papryce stymuluje cały metabolizm.
Przyprawy. Cynamon utrzymuje poziom cukru we krwi w równowadze, laur wspomaga trawienie, a ostrość papryki stymuluje metabolizm.
Przygotowanie zdrowej i smacznej zupy może być skutecznym sposobem na wspomaganie procesu odchudzania. Wykorzystanie odpowiednich składników nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale także przyniesie korzyści zdrowotne. Oto kilka pysznych dodatków, które dodadzą twojej zupie wyjątkowego smaku i wartości odżywczych, jednocześnie wspierając twoje cele zdrowotne i dietetyczne.
Gwarantowany sukces dzięki wysokiej jakości białka. Rozbełtaj jajko ze szczyptą soli, pieprzu, odrobiną mleka i szczypiorku, a następnie wlej do gorącej zupy, rozmieszaj.
Sposób na walkę z zatrzymywaniem wody w organizmie. To czerwone warzywo zawiera dużo potasu, dzięki czemu skutecznie wypłukuje zmagazynowaną wodę i produkty przemiany materii. Dodaj do zupy 100 g pomidorów z puszki lub posyp zupę 2 pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Syci, a dzięki błonnikowi dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga uniknąć napadów wilczego głodu. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, buraki wspomagają procesy krwiotwórcze i zmniejszają uczucie zmęczenie. Ugotuj buraka, drobno posiekaj i dodaj do zupy lub ugotuj pokrojonego buraka w zupie.
Dobre dla mięśni. Ugotuj 100 g białej ryby, filetu z kurczaka lub 50 g krewetek w zupie. Dostarczą organizmowi białka i pomagają budować mięśnie. To ważne, ponieważ mięśnie zużywają energię nawet wtedy, kiedy nic nie robimy. I chudniesz.
Szybka droga do płaskiego brzucha. 2 łyżki mleka kokosowego sprawiają, że zupa jest kremowa i aromatyczna, nie obciążając przy tym bioder. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz kokosowy jest skomponowany w taki sposób, że organizm przekształca go bezpośrednio w energię, a metabolizm zostaje przyspieszony.
Podwajają metabolizm tłuszczu: ostre substancje z chili i imbiru, w połączeniu z witaminą C z cytryny, przyspieszają proces spalania tłuszczu. Do zupy wrzuć 1/2 czerwonego chili i 1 kawałek imbiru wielkości orzecha, dodaj też 1-2 łyżki soku z cytryny.
Szybki transport białka. Wymieszaj łyżkę niskotłuszczowego serka śmietankowego z łyżką mleka, aby uzyskać gładką konsystencję i polej gotową zupę. Białko syci, a w połączeniu z wapniem przyspiesza spalanie tłuszczu.
Kilkudniowa dieta zupowa może być stosowana jako "reset" lub wstęp do bardziej zbilansowanego planu odchudzania. Można wskazać na jej zalety:
By uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu diety zupowej staraj się opierać swój jadłospis na nieprzetworzonej żywności i pilnuj kalorii. W miarę możliwości warto skorzystać z pomocy dietetyka.