Półpasiec daje o sobie znać, kiedy zmniejsza się naturalna odporność organizmu. Na przykład wtedy, gdy od dawna żyjemy w stresie. Trzeba wtedy szczególnie dbać o odporność. Jak załagodzić objawy półpaśca? Zioła, kompresy, środki przeciwbólowe złagodzą ból i swędzenie. Podpowiadamy też, co jeść, by szybciej wyleczyć półpasiec i zapobiec jego nawrotom?
Spis treści
Półpasiec często „atakuje” późną jesienią, zimą i wczesną wiosną. Oprócz wychłodzenia (wychodząc na dwór, nie zawsze jesteśmy ciepło ubrani) i przewlekłego stresu (np. z powodu epidemii) odporność na infekcję osłabiają też zła dieta i częste sięganie po niektóre leki. Sprawdź, jak w prosty sposób złagodzić objawy półpaśca i zapobiec jego nawrotom.
Półpasiec możemy początkowo pomylić z wysypką alergiczną. Obejrzyjmy dokładnie skórę – jeśli pęcherzyki pojawiają się na całym ciele, mamy alergię, jeśli tylko po jednej stronie (często na brzuchu) – jest duże prawdopodobieństwo, że to półpasiec. Inny objaw, który odróżnia półpasiec od alergii, to ból – pokryta pęcherzami skóra boli i jest zaczerwieniona. Uwaga! Choć pęcherze bardzo swędzą, nie należy ich rozdrapywać.
Półpasiec na początku przypomina przeziębienie z typowymi dla niego objawami. Są to przede wszystkim: osłabienie, ból głowy i gardła, gorączka. Po nich pojawiają się typowe dla choroby dolegliwości związane z zapaleniem nerwu czuciowego skóry oraz bolesna wysypka. Przewlekły ból – ostry i palący – może nie opuszczać chorego nawet przez kilka miesięcy. Pomagają leki z paracetamolem i ibuprofenem. Ból ciała załagodzą też delikatne masaże z olejkiem rozmarynowym (4 kropelki/łyżka oliwy) i ciepłe okłady (z termofora). Przed snem warto napić się kojącej ból gorącej wody z kurkumom i imbirem (rozgrzewa). Co jeszcze pomoże złagodzić ból?
Pyłek pszczeli i propolis stosowane wewnętrznie poprawiają osłabioną odporność, dzięki czemu organizm szybciej zwalcza intruza. Pyłku można też używać zewnętrznie do robienia okładów, które przyspieszają gojenie się i znikanie pęcherzyków.
Kuracja z pyłkiem pszczelim na półpasiec
Pyłek (50 zł/1 kg), zwany też pierzgą, regeneruje organizm, dlatego polecany jest nie tylko gdy mamy infekcję (np. wirusową jak półpasiec), ale też w trakcie rekonwalescencji. Zaleca się go też osobom, które mają opryszczkę (może się „dołączyć” do półpaśca, bo atakuje, gdy organizm jest osłabiony).
Jak stosować pyłek pszczeli: Do szklanki letniej przegotowanej wody dodaj 1 łyżeczkę pyłku i odstaw na 1-2 godziny (do rozpuszczenia). Pij 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Kurację stosuj maksymalnie do 3 miesięcy. Profilaktycznie, by zapobiegać chorobom wirusowym i wzmocnić organizm, najlepiej rozpocząć kurację, gdy nadejdą jesienne chłody i utrzymać ją przez miesiąc, ale leczniczo można zacząć ją stosować w dowolnym momencie.
Kuracja z propolisem na półpasiec
Większość z nas wie, że propolis (20 zł/50 g) to naturalny antybiotyk, który jest też przeciwgrzybiczy. Ale nie wszystkie słyszałyśmy, że na jego działanie wrażliwe są także wirusy. Kit pszczeli jest też doskonałym lekiem regenerującym skórę (usprawnia gojenie się tkanek). Można go również stosować w infekcjach jamy ustnej (np. grzybiczych).
Jak stosować propolis: 15-20 kropli propolisu wylej na łyżeczkę cukru. Zażywaj 3 razy dziennie po jedzeniu przez 2-3 tygodnie.
Składniki potrzebne do jej zrobienia znajdziesz w kuchni i... na parapecie. Wymieszaj łyżeczkę miąższu aloesu z łyżeczką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Nakładaj na bolące miejsca (tyle razy dziennie, ile czujesz dyskomfort) i zmywaj chłodną wodą dopiero po tym, jak poczujesz ulgę (zwykle już po kilku-kilkunastu minutach).
Zrób miękki opatrunek. Przykryj zmiany kompresem z włókniny (w aptece, 11 zł/5 szt.), który nie przywiera do „ran”. Ubranie nie będzie ich podrażniać.
Wysypka (pęcherzyki z białym płynem) piecze i swędzi. Po kilku dniach tworzą się strupki. Dla złagodzenia dolegliwości można:
W przypadku półpaśca możemy wspomóc się ziołowymi naparami. Stosuj na zmianę. Gdy jedna ziołowa kuracja się skończy, możesz zacząć następną. Herbatki ziołowe są pyszne z miodem (i działają wtedy jeszcze skuteczniej).
4 łyżki suszonych lub świeżych owoców czarnego bzu (100 g/ok. 8 zł) zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 min. Odstaw na 10 min i przecedź. Pij 1 szklankę przed snem przez 3-4 tyg.
1 łyżkę suszonego ziela oregano (50 g/3 zł) zalej szklanką wrzącej wody, parz 15 min pod przykryciem. Odkryj, odczekaj kolejne 15 min i wypij. Pij po 1 szklance naparu rano i wieczorem przez 7-10 dni (nie dłużej niż 2 tygodnie).
Półpasiec atakuje zwłaszcza osoby osłabione, po infekcjach i antybiotykoterapii. Aby szybciej ustąpił, trzeba wzmocnić swoją naturalną barierę przeciwko chorobotwórczym drobnoustrojom. By choroba nie wracała, dbaj o codzienną porcję beta-glukanu
Beta-glukan to składnik błonnika pokarmowego. Ma dobroczynne działanie – aktywuje do lepszej pracy komórki naszego układu immunologicznego. Najwięcej beta-glukanu znajduje się w zbożach (zwłaszczaw owsie i jęczmieniu). Sporo jest go również w grzybach oraz drożdżach.
Jak się wzmocnić w czasie półpaśca?
Nie objadaj się! Niewiele z nas wie, że aby wzmocnić odporność, powinniśmy... odchodzić od stołu z lekkim uczuciem niedosytu (zamiast najadać się do syta). Uwaga! Jeśli podejrzewasz, że jadłaś do tej pory za duże porcje i masz rozciągnięty żołądek, zacznij stopniowo zmniejszać porcje, aż będą miały mniej więcej wielkość twojej dłoni zaciśniętej w pięść.