Kuracje z kwiatów lipy pomogą na infekcje, migreny, kłopoty ze snem. Przepisy na syrop, napar, kąpiel, herbatę i lipowe mleko
Z kwiatów lipy można zrobić napar, herbatę, syrop lub mleko
Fot. 123rf.com

Kuracje z kwiatów lipy pomogą na infekcje, migreny, kłopoty ze snem. Przepisy na syrop, napar, kąpiel, herbatę i lipowe mleko

Kwiaty lipowe słyną ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Obniżają gorączkę, pomagają uporać się z kaszlem i wzmacniają odporność, ale nie każdy wie, że oprócz tego leczą migrenę, ułatwiają trawienie oraz zasypianie. Kuracje z lipy możesz przygotować sama. Dowiedz się, kiedy i jak zbierać kwiaty, a potem przygotować z nich syrop, napar, herbatę, kąpiel i mleko. Jeśli cierpisz na zgagę lub wrzody, możesz wykorzystać... orzeszki lipy. 

Nic nie pachnie piękniej od kwiatu lipy w ciepły, letni wieczór. Ta upojna woń to zasługa olejku eterycznego. W jego skład wchodzą farnezol, eugenol i geraniol – właśnie dzięki nim lipa działa uspokajająco i nasennie. Jednak przede wszystkim kojarzymy ją z lekiem na przeziębienie. To dlatego, że ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i napotne. Herbatka lipowa pomoże w nerwobólach i migrenach. A także w dolegliwościach jelitowych – działa lekko rozkurczowo, ułatwia trawienie.

Jak i kiedy zbierać kwiaty lipy?

Lipa zazwyczaj kwitnie od czerwca do lipca, choć dokładny czas kwitnienia może się różnić w zależności od warunków pogodowych i lokalizacji. Pamiętaj, że kwiaty lipy należy zbierać w pełni kwitnienia, kiedy są najbardziej aromatyczne i zawierają najwięcej składników leczniczych.

Kwiaty powinny mieć kremowy albo lekko żółtawy kolor. Zrywaj je w słoneczny dzień, z drzew oddalonych od dróg, najmniej narażonych na zanieczyszczenia. Kwiatostany obrywaj razem z podsadkami (to te listki, z których wyrastają). Po przyjściu do domu kwiaty oczyść i rozłóż cienką warstwą na papierze śniadaniowym w ciemnym, przewiewnym miejscu.

112648174_m
Kwiaty lipy zrywaj razem z podsadkami (listki, z których wyrastają)
123rf.com

Napar z kwiatów lipowych na przeziębienie i bóle migrenowe

2 łyżki ususzonych kwiatów lipy zalej 2 szklankami wrzącej wody, odstaw na 20 minut, przecedź. Pij 4-6 razy dziennie po 100-150 ml. Napar pomoże też w łagodnych zaburzeniach trawiennych.

Lipowe mleko zwalczy infekcję

Wsyp do garnuszka 1 łyżeczkę kwiatów lipy i 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu. Zalej szklanką gorącego mleka. Zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut. Przecedź. Dodaj łyżeczkę miodu. Pij w razie silnej infekcji. 2 razy dziennie przez 3 dni.

Herbatka z kwiatów lipy przeciw gorączce

Wymieszaj: po 50 g suszonych kwiatów wiązówki błotnej, suszonych owoców malin i po 25 g suszonych kwiatów lipy i czarnego bzu. Zalej 1 łyż­kę mieszanki szklanką wrzątku. Parz 10-15 minut. Pij w przeziębieniu oraz gorączce kilka razy w ciągu dnia po filiżance.

129344478_m
Herbata z kwiatów lipy pomoże w gorączce i przeziębieniu
123rf.com

Syrop lipowy wzmocni odporność i pomoże zasnąć

Wsyp do słoja 4 szklanki kwiatów lipy. Zalej sokiem z 2 cytryn i delikatnie wymieszaj. Przygotuj syrop z 500 ml wody i 500 g cukru trzcinowego, gorącym zalej kwiaty. Nakryj słój papierowym ręcznikiem lub gazą i zabezpiecz gumką. Odstaw na 3 dni w ciemne miejsce. Codziennie przemieszaj zawartość słoja. Na koniec dobrze odciśnij kwiaty, a do syropu dolej 50 ml spirytusu. Wymieszaj i przelej do butelki.

Dodawaj po 1-2 łyżeczki do herbaty w okresie spadku odporności organizmu. Pomoże też na chrypkę i kaszel. Możesz wypijać łyżeczkę syropu wieczorem, jeśli masz kłopoty z zasypianiem.

Kąpiel lipowa na spokojny sen

Wymieszaj: 50 g kwiatów lipy, 30 g rozdrobnionego kłącza tataraku i po 20 g kwiatów lawendy i wrzosu. Zioła zalej 2 l wrzącej wody i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Napar przecedź i wlej do wanny wypełnionej w 1/3 wodą o temp. 37-38°C. Zioła przełóż do woreczka z płótna i zanurz w wannie.

Kąpiel powinna trwać 15-20 minut. Wyciszy cię, odpręży, złagodzi bóle mięśni i nerwobóle. Po wyjściu z wanny delikatnie osusz skórę i połóż się do ciepłego łóżka.

Orzeszki lipy na zgagę i wrzody

Z niedojrzałych owoców lipy, tzw. orzeszków, dawniej tłoczono olej. Dr H. Różański zaleca je na zgagę i chorobę wrzodową. Zebrane orzeszki należy rozetrzeć z odrobiną wody i zażywać 2–3 łyżki 3 razy dziennie.

Czytaj więcej