Koreańskie kotlety schabowe podobne są do polskich, ale różnią się kilkoma szczegółami. Przede wszystkim tym, że podaje się je z sosem. Przepis na nie pochodzi z książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Tak przygotowane kotlety schabowe będą doskonałym pomysłem na niedzielny obiad.
Koreańskie kotlety schabowe 돈까스 (czyt. dongasy), mimo że podobne do polskich, mają kilka cech wyróżniających. Są to: panierka, sposób smażenia i przede wszystkim sos, który stanowi nieodłączną część tego dania. Na pierwszy rzut oka przypominają polskie schabowe, a to dlatego, że mają wspólnego przodka – niemieckiego sznycla. Do Korei przywędrowały jednak z Japonii i często sprzedawane są w restauracjach z japońskim jedzeniem, choć nie tylko. Znajdziemy je w wielu miejscach, nawet w restauracjach z kimbapem.
A jeżeli już o kimbapie mowa – kotlety z tego przepisu świetnie nadają się na wypełnienie rolki. Naprawdę! W Korei istnieje takie danie jak rolka z kotletem w środku, i jest ono bardzo popularne. Można je przyrządzić, kotletem zastępując tuńczyka z przepisu na kimbap.
Jak zrobić koreańskie kotlety schabowe?
Składniki:
500 g schabu wieprzowego
½ szklanki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 jajka
1½ szklanki panierki panko
400 ml oleju do smażenia
Sos:
5 łyżek keczupu
2 łyżki sosu Worcestershire
150 ml bulionu wołowego (lub wody)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej + 50 ml bulionu wołowego (lub wody)
Przygotowanie:
Schab kroimy na 4 lub 5 plastrów, które rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak jak robi się to podczas przyrządzania polskich schabowych.
Przygotowujemy 3 talerzyki. Na pierwszy talerzyk wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Na drugi talerzyk wybijamy dwa jajka i roztrzepujemy je. Na ostatni talerzyk wysypujemy panierkę panko. Każdy plaster mięsa dokładnie panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko.
Kotlety smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. W trakcie smażenia kotletów możemy przygotować sos. W garnuszku umieszczamy keczup, sos Worcestershire, bulion lub wodę i masło. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. W 50 mililitrach bulionu lub wody rozprowadzamy mąkę pszenną (mieszamy dokładnie, żeby pozbyć się wszystkich grudek), tak przygotowaną miksturę wlewamy do sosu i gotujemy chwilę, ciągle mieszając. Sos powinien zgęstnieć.
Kotlety przed podaniem kroimy w paski o szerokości 2 centymetrów, tak aby łatwo było jeść je pałeczkami. Polewamy je sosem lub podajemy sos w osobnej małej miseczce. Jako dodatek do kotletów serwujemy oczywiście ryż i ulubione przystawki. Najlepiej sprawdzą się tutaj kimchi (s. 160), żółta marynowana rzodkiew oraz kimchi z rzodkwi.
Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego", wyd. Znak Horyzont.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.