Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, która ma wielu miłośników. Jednak schabowe mogą być smaczne także pod inną postacią. Co zrobić na obiad z kotletów schabowych? Oto kilka pomysłów!
Robisz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Zrób więcej, a nie będziesz musiała się głowić, co ugotować przez następne kilka dni. Przekonaj się sama!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Przygotowanie
Pokrój w kostkę 15 dag boczku i cebulę. Przesmaż razem na odrobinie oleju. Dodaj kilka pokrojonych w plastry pieczarek. Chwilę smaż, mieszając. Dorzuć pół posiekanej główki kapusty. Całość podlej wodą. Włóż 2 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Duś 15 minut.
Dodaj pozostałe pokrojone kotlety. W razie potrzeby dolej wody. Ogrzewaj danie 20-30 min, aż kapusta będzie miękka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.
Pokrój na kawałki 4 kotlety schabowe. Posiekaj 2 obrane cebule i 3-4 ząbki czosnku, przesmaż na oleju z łyżką wędzonej papryki. Dodaj pokrojoną w półplasterki małą cukinię. Zalej warzywa 1,5 szkl. wody, duś pod przykryciem 10 min. Dorzuć 2 posiekane papryki oraz kotlety schabowe.
Duś kolejne 10 minut. Leczo dopraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cukrem, chili i słodką papryką. Przed podaniem posyp natką.
Przekrój wzdłuż 2 bakłażany. Wydrąż część miąższu, pokrój w kostkę. Łódeczki oprósz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 200°C. Pokrój w kostkę 2-3 kotlety schabowe, 4 pieczarki i dużą cebulę.
Cebulę przesmaż na oleju razem z miąższem bakłażana i pieczarkami. Dodaj mięso, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nafaszeruj połówki bakłażanów. Posyp startym serem. Piecz około 30 min. Ozdób koperkiem.