Kotlety schabowe. Zrób je raz i wykorzystaj do obiadów na 4 dni!
Kotlet schabowy w ziołowej panierce.
Fot. 123RF

Kotlety schabowe. Zrób je raz i wykorzystaj do obiadów na 4 dni!

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, która ma wielu miłośników. Jednak schabowe mogą być smaczne także pod inną postacią. Co zrobić na obiad z kotletów schabowych? Oto kilka pomysłów!

Robisz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Zrób więcej, a nie będziesz musiała się głowić, co ugotować przez następne kilka dni. Przekonaj się sama!

Dzień 1: Kotlety schabowe w ziołowej panierce

49743960_m
Kotlety schabowe w ziołowej panierce.
123RF

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 i 3/4 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • mleko
  • 2 jajka 
  • 1,5 szklanki bułki tartej 
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Schab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Następnie każdy plaster przykryj folią spożywczą i rozbij cienko tłuczkiem z obu stron (uważaj, aby nie przerwać kawałków mięsa).
  2. Rozbite kotlety oprósz starannie solą oraz pieprzem. Przełóż je w misce obraną i pokrojoną w krążki cebulą. Zalej mlekiem, tak by całe były zakryte. Odłóż mięso do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Jajka rozkłóć. Na płaski talerz wysyp niepełną szklankę mąki. Dodaj łyżkę ziół prowansalskich, wymieszaj dokładnie. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kotlety schabowe wyjmij z mleka, lekko osusz. Kolejno obtaczaj je w ziołowej mące, zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz.
  5. Smaż schabowe na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Jeśli chcesz, aby na kotletach powstała charakterystyczna pofalowana panierka (jak na sznyclach), podczas smażenia co pewien czas delikatnie poruszaj patelnią. Gotowe schabowe osącz z tłuszczu.

Dzień 2: Kotlety schabowe duszone w kapuście

37094028_m
Kotlety schabowe duszone w kapuście.
123RF

Pokrój w kostkę 15 dag boczku i cebulę. Przesmaż razem na odrobinie oleju. Dodaj kilka pokrojonych w plastry pieczarek. Chwilę smaż, mieszając. Dorzuć pół posiekanej główki kapusty. Całość podlej wodą. Włóż 2 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Duś 15 minut.

Dodaj pozostałe pokrojone kotlety. W razie potrzeby dolej wody. Ogrzewaj danie 20-30 min, aż kapusta będzie miękka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Dzień 3: Kotlety schabowe w leczo z warzywami

11372883_m
Kotlety schabowe w leczo z warzywami.
123RF

Pokrój na kawałki 4 kotlety schabowe. Posiekaj 2 obrane cebule i 3-4 ząbki czosnku, przesmaż na oleju z łyżką wędzonej papryki. Dodaj pokrojoną w półplasterki małą cukinię. Zalej warzywa 1,5 szkl. wody, duś pod przykryciem 10 min. Dorzuć 2 posiekane papryki oraz kotlety schabowe.

Duś kolejne 10 minut. Leczo dopraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cukrem, chili i słodką papryką. Przed podaniem posyp natką.

Dzień 4: Kotlety schabowe zapiekane w bakłażanach

148550397_m
Kotlety schabowe zapiekane w bakłażanach.
123RF

Przekrój wzdłuż 2 bakłażany. Wydrąż część miąższu, pokrój w kostkę. Łódeczki oprósz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 200°C. Pokrój w kostkę 2-3 kotlety schabowe, 4 pieczarki i dużą cebulę.

Cebulę przesmaż na oleju razem z miąższem bakłażana i pieczarkami. Dodaj mięso, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nafaszeruj połówki bakłażanów. Posyp startym serem. Piecz około 30 min. Ozdób koperkiem.

Czytaj więcej