Kardamon ma właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto dodawać go do potraw!
Kardamon działa przeciwbakteryjnie, zawiera witaminę C, przeciwutleniacze i melatoninę.
Fot. 123rf/picsel

Kardamon ma właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto dodawać go do potraw!

Kardamon to popularna przyprawa o nieco pikantnym, korzennym smaku oraz imbirowo-cytrynowym zapachu. Wykorzystujemy ją do aromatycznych wypieków, likierów, rozgrzewających napojów oraz potraw mięsnych – doskonale podkreśla smak wołowiny oraz cielęciny. Kardamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej. Lecznicze właściwości mają jego nasiona i otrzymywany z nich olejek eteryczny.

Oto kilka powodów, dla których warto dodawać do potraw kardamon nie tylko ze względu na jego smak. 

Jakie dolegliwości pomaga zwalczyć kardamon?

  • Odświeża oddech
    Przyprawa ta ma działanie przeciwbakteryjne. Aby po posiłku oczyścić zęby i odświeżyć oddech, należy przez kilka minut żuć nasiona kardamonu.
  • Przyspiesza przemianę materii 
    Osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością powinny jak najczęściej sięgać po tę przyprawę. Powoduje ona zwiększenie wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i wspiera walkę o szczupłą sylwetkę.
  • Pomaga zasnąć
    Świeży i suszony kardamon są naturalnym źródłem niezbędnej melatoniny – hormonu, który reguluje rytm dobowy oraz ułatwia zasypianie.
  • Zwalcza infekcje 
    Przyprawa ta stanowi prawdziwe bogactwo substancji o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Kardamon leczy schorzenia dróg oddechowych, łagodząc kaszel i udrożniając zatkany nos, a także wzmacnia odporność. Warto po niego sięgać podczas przeziębienia lub grypy.
  • Ułatwia trawienie 
    Kardamon zawiera olejki eteryczne, które rozkurczają żołądek i stymulują wydzielanie soków trawiennych. Warto go stosować, jeśli zmagamy się z nieżytem żołądka. Przyprawa ta pomoże też zwalczyć ból brzucha i biegunkę.

Przepis na mleko z lipą i kardamonem na silne infekcje i dobry sen

Lipa rozgrzewa, a kardamon zawiera witaminę C, przeciwutleniacze i melatoninę.

Składniki: 1 kopiasta łyżeczka kwiatostanów lipy, 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka miodu Jak przygotować: kwiatostany lipy i świeżo zmielony kardamon wsyp do garnuszka. Zalej gorącym mlekiem. Przykryj spodkiem i zaparzaj przez 20-25 minut. Przecedź. Dodaj miód i wymieszaj. Jak stosować: pij przez 3-4 dni 2 razy dziennie.

Czytaj więcej