Kardamon to popularna przyprawa o nieco pikantnym, korzennym smaku oraz imbirowo-cytrynowym zapachu. Lecznicze właściwości mają jego nasiona i otrzymywany z nich olejek eteryczny. Ziarna kardamonu wykorzystujemy do aromatycznych wypieków, likierów, rozgrzewających napojów oraz potraw mięsnych – doskonale podkreślają smak wołowiny oraz cielęciny. Kardamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej.
Oto kilka powodów, dla których warto dodawać do potraw kardamon nie tylko ze względu na jego smak.
Kardamon – właściwości prozdrowotne
-
Odświeża oddech
Przyprawa ta ma działanie przeciwbakteryjne. Aby po posiłku oczyścić zęby i odświeżyć oddech, należy przez kilka minut żuć nasiona kardamonu.
-
Przyspiesza przemianę materii
Osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością powinny jak najczęściej sięgać po tę przyprawę. Powoduje ona zwiększenie wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i wspiera walkę o szczupłą sylwetkę.
-
Pomaga zasnąć
Świeży i suszony kardamon są naturalnym źródłem niezbędnej melatoniny – hormonu, który reguluje rytm dobowy oraz ułatwia zasypianie.
-
Zwalcza infekcje
Przyprawa ta stanowi prawdziwe bogactwo substancji o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Kardamon leczy schorzenia dróg oddechowych, łagodząc kaszel i udrożniając zatkany nos, a także wzmacnia odporność. Warto po niego sięgać podczas przeziębienia lub grypy.
-
Ułatwia trawienie
Kardamon zawiera olejki eteryczne, które rozkurczają żołądek i stymulują wydzielanie soków trawiennych. Warto go stosować, jeśli zmagamy się z nieżytem żołądka. Przyprawa ta pomoże też zwalczyć ból brzucha i biegunkę.