Jak wybrać pyszną i zdrową wędlinę dla dziecka? Sprawdź, na co zwrócić uwagę, czytając etykiety
Wysoką zawartość mięsa i wysoką jakość znajdziemy w produktach dla dzieci linii Sokoliki
Fot. materiały prasowe

Jak wybrać pyszną i zdrową wędlinę dla dziecka? Sprawdź, na co zwrócić uwagę, czytając etykiety

Kanapka z szynką to dość popularny posiłek dla dziecka: na śniadanie, do szkoły jako danie lunchowe, czy na kolację. Mięso, w tym wędliny, zawierają dużo składników odżywczych, w tym bardzo ważne dla dzieci - żelazo. Jedzone z umiarem na pewno nie zaszkodzą. Muszą być jednak dobrej jakości. Jakie wybrać?

Wraz z rozwojem dziecka rosną też jego potrzeby żywieniowe. Właśnie dlatego dieta naszego malucha powinna być odpowiednio zbilansowana i dopasowana pod względem wieku, wagi i wielu innych czynników. Co to znaczy zbilansowana dieta? Według dietetyków to taka, która pozwala zaspokoić potrzeby organizmu i dostarczyć mu niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne.

Im starsze dziecko, tym dieta powinna być bogatsza, bardziej urozmaicona zapewniająca prawidłowy rozwój organizmu i energię. W okresie przedszkolnym dzieci zdobywają nowe umiejętności, szybciej rozwijają się fizycznie i emocjonalnie. W okresie szkolnym ten proces jest bardzo dynamiczny. 

Dieta musi być nie tylko odpowiednio zbilansowana, czyli uwzględniająca wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Mówi się, że dziecko je oczami, dlatego posiłki powinny być urozmaicone, smaczne i kolorowe. W takiej diecie powinno być miejsce dla owoców i warzyw, nabiału i jaj. Z kolei należy unikać nadmiaru cukru, soli, niezdrowych tłuszczów.

Jak wybrać zdrową wędlinę dla dziecka?

_DSC4899
Parówki i mini paróweczki z szynki Sokoliki zawierają aż 90% mięsa
Fot. materiały prasowe

Dzieci zazwyczaj chętnie zjadają wędliny czy parówki. To dobrze, bo mięso jest bogatym źródłem składników odżywczych, m.in. dobrze przyswajalnego białka, witamin (głównie A, E, B) oraz minerałów, w tym wspomagającego odporność cynku. Zawiera też dużo dobrze przyswajalnego żelaza (tzw. hemowego), potrzebnego do prawidłowego rozwoju dziecka. Według specjalistów najlepsze wędliny dla dziecka to te, które nie zawierają polepszaczy smaku i konserwantów. Polecane są chude produkty drobiowe, cielęce, a z wieprzowych warto sięgnąć po chudą szynkę, polędwicę lub schab.

Trzeba jednak pamiętać, by wybierać produkty odpowiednie dla dzieci, czyli po prostu wysokiej jakości. Umiejętność wyboru jest tu kluczowa, trzeba przede wszystkim czytać etykiety i robić to odpowiednio.

Na co zwrócić uwagę czytając etykiety na wędlinach?

Największy problem z wędlinami jest taki, że nie zawsze są dobrej jakości. Często jest wręcz przeciwnie. Nawet produkty przeznaczone dla dzieci mają problemy z jakością. Producenci konkurują ceną, atrakcyjnym opakowaniem. W tej sytuacji wybór dobrego produktu nie jest prosty. Wymaga czasu i umiejętności czytania etykiet. Dobrą stronę tego medalu jest to, że producenci mają prawny obowiązek szczegółowego informowania o składzie produktu, jego właściwościach.  

Kupując wędliny w pierwszej kolejności należy sprawdzić termin przydatności do spożycia. A co jeszcze jest ważne?

Jaka powinna być zawartość mięsa w wędlinach?

1-AKTUALNE-SOKOLIKI kabanoski wieprzowe z dodatkiem cielęciny-12.05.2022
W kabanoskach wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki, gdzie 100 g produktu otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego
Fot. materiały prasowe

Następnie trzeba zwrócić uwagę na „zawartość mięsa w mięsie”. Szynka, np. powinna zawierać szynkę w ok. 90%. To decyduje o jej jakości, wartości odżywczej i wpływie na zdrowie. 

Tak wysoką zawartość mięsa, a - co za tym idzie - wysoką jakość, znajdziemy w produktach dla dzieci z Sokołowa. Np. parówkimini paróweczki z szynki Sokoliki zawierają aż 90% mięsa! Są delikatnie przyprawione i stanowią cenne źródło białka, niezbędnego składnika codziennej diety dzieci i młodzieży. Ponadto mini paróweczki z szynki produkowane z mięsa z tuczu bez antybiotyków.

Podobnie wysoką zawartość mięsa znajdziemy w kabanoskach wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki, gdzie 100 g produktu otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego. Także w przypadku kabanosków wieprzowych z szynki Sokoliki 100 g produktu otrzymano ze 172 g mięsa wieprzowego. 

1-AKTUALNE-SOKOLIKI kabanoski wieprzowe z szynki-12.05.2022
W przypadku kabanosków wieprzowych z szynki Sokoliki 100 g produktu otrzymano ze 172 g mięsa wieprzowego. 
Fot. materiały prasowe

Jaka powinna być zawartość tłuszczu w wędlinach?

Wybierając wędliny z wysokiej jakości mięsa, możemy postawić drób, chudą wołowinę lub wieprzowinę. Nie powinny to być tłuste mięsa. Im mniej tłuszczów nasyconych zawierają, tym lepiej. Zrezygnujemy natomiast z konserw i innych podobnych produktów, zwłaszcza tych zawierających tłuszcze trans.

Ile składników powinno być w wędlinach?

Kupując wędliny sprawdzamy na etykiecie listę składników. Im jest ich mniej, tym lepiej. Na pierwszym miejscu powinno być, oczywiście, mięso. 

Czy wędliny mogą mieć sztuczne dodatki?

1-AKTUALNE-SOKOLIKI Schabik wieprzowy 100g-packshot
Schabik wieprzowy Sokoliki to produkt z tzw. czystą etykietą – nie zawiera konserwantów, fosforanów i glutaminianu monosodowego
Fot. materiały prasowe

Skład wędliny powinien być nie tylko krótki, ale też... zrozumiały. W ten sposób sprawdzamy, czy wędliny nie zawierają sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Im mniej tajemniczych kodów E i innych obco brzmiących składników, tym lepiej. Najprostsze, a więc i najzdrowsze składy, mają wędliny dla dzieci.

Produkty z serii Sokoliki wyróżniają się tzw. "czystą etykietą", dlatego dzieci doceniają je za smak, a rodzice - za prosty, zdrowy skład. Na przykład szyneczka wieprzowa Sokoliki to produkt bezglutenowy, bez laktozy i bez dodatku konserwantów. Także schabik wieprzowy Sokoliki to produkt z tzw. czystą etykietą – nie zawiera dodatku konserwantów, fosforanów i glutaminianu monosodowego.

Ile soli powinno być w składzie wędlin?

Kolejnym punktem jest sól, jej zawartość także podana jest na etykiecie. Znajduje się na niej tzw. równoważnik soli: 1 g sodu = 2,5 g soli. dzięki temu wiemy, ile sodu zjadamy dziennie. Chodzi o to, aby nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki jonów sodu (ok. 1300 mg/d).

Czy cukier może się znajdować w wędlinach?

Warto sprawdzić, czy produkt nie zawiera dużych ilości cukru. Jest on dodawany do wędlin, ponieważ poprawia ich smak. Trzeba pamiętać, że cukier kryje się pod różnymi nazwami, może to być np. cukier inwertowany, słód jęczmienny, koncentrat soku owocowego, syrop kukurydziany, syrop z chleba świętojańskiego, kryształy soku trzcinowego, miód, syrop klonowy, cukier demerara, turbinado, panocha, gula djawa, a także glukoza, galaktoza, fruktoza, maltoza, laktoza, dekstroza, lewuloza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy.

Alergeny w składzie wędlin

Jeśli dziecko ma alergię trzeba zwrócić uwagę na alergeny w produktach. Mogą to być np. śladowe ilości białka mleka krowiego, soja itp. 

Ile kalorii powinny mieć wędliny?

Nie może być ich zbyt dużo, bo sprzyjają otyłości. Zbyt mało też nie, bo dostarczymy zbyt mało energii. Tu trzeba kierować się potrzebami dziecka, a zwłaszcza jego wagą. Wędliny należy uwzględnić w bilansie kalorycznym. Informacja, ile kalorii dostarcza 100 g produktu znajduje się na etykiecie.

 

Czytaj więcej