Śniadanie mistrzów: 5 pomysłów na zdrowe posiłki, które dodadzą dziecku energii
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Musi być pożywny, pełnowartościowy i pyszny
Fot. materiały prasowe

Śniadanie mistrzów: 5 pomysłów na zdrowe posiłki, które dodadzą dziecku energii

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, co do tego dietetycy nie mają wątpliwości. Szczególnie ważne jest dla dzieci w wieku szkolnym, ponieważ dostarcza energii potrzebnej do nauki i aktywności fizycznej. Jak powinno wyglądać idealne śniadanie dla malucha i co powinno zawierać? 

Liczne badania udowodniły, że jeśli dziecko nie je porannego posiłku, to wzrasta u niego ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, która jest czynnikiem ryzyka chorób naczyniowo-sercowych. Warto ryzykować? Nie warto! Przygotowuj więc dziecku codziennie śniadanie, ale nie byle jakie!

Jak powinno wyglądać idealne śniadanie dla dziecka?

  1. Pierwszy posiłek powinien dostarczać ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli nawet 600-700 kcal (w zależności od zapotrzebowania kalorycznego).
  2. Powinny się w nim znaleźć węglowodany złożone, czyli m.in. produkty pełnoziarniste (np. płatki, razowe pieczywo, grube kasze) i warzywa. Dostarczą dziecku energii (będą trawione przez dłuższy czas, dlatego stężenie glukozy we krwi nie podniesie się gwałtownie), błonnika i witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego – potrzebne, by dziecko mogło się skupić na lekcjach.
  3. Tłuszcze i białko – to kolejne ważne składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w pierwszym porannym posiłku. Tłuszcze dostarczają energii. Najlepiej wybierać roślinne, takie jak olej rzepakowy i oliwa. Zawierają kwasy tłuszczowe, działające przeciwzapalnie i podnoszące odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy też w nasionach i orzechach, a także awokado – warto te produkty włączyć do śniadania. Białko jest niezbędne do budowy m.in. tkanki mięśniowej. Białko dobrej jakości znajduje się z kolei w mięsie drobiowym, dobrej jakości wędlinach,  rybach, mleku i przetworach mlecznych oraz roślinach strączkowych.
  4. Oprócz tego do śniadania należy dorzucić porcję warzyw lub owoców (porcja to garść drobnych lub jeden średni owoc). Dostarczają witamin i minerałów, a także flawonoidów działających przeciwzapalnie.
  5. Ważne jest także, co dziecko wypije do śniadania. Może to być woda, kakao, kawa zbożowa, mleko, herbata lub świeżo wyciskany sok.

Poza tym śniadanie powinno być smaczne, kolorowe i ładnie podane. Oto propozycje najlepszych śniadań.

Omlet z paróweczkami drobiowymi, serem cheddar

_DSC3807
Omlet z paróweczkami drobiowymi, serem cheddar i sałatką ze świeżych warzyw
Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka 
  • 1 opakowanie mini paróweczek z szynki Sokoliki  
  • olej do smażenia
  • opakowanie rukoli
  • dwie garści pomidorków cherry kolorowych
  • po garści oliwek zielonych i czarnych
  • 2 czerwone cebule
  • tarty ser cheddar (ilość wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną masę, a żółtka ucieramy, dodając do nich mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i mleko. Następnie obie masy łączymy i lekko mieszamy, tak aby białka nie opadły zbyt szybko.
  3. Paróweczki Sokoliki tniemy na plasterki grubości około 0,5 cm. Na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię wlewamy ciasto na omlet. Z pociętych paróweczek możemy ułożyć na omlecie dowolny wzór np. uśmiech lub literki. Omleta smażymy na małym ogniu. Gdy spód się lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę lub przykrywamy pokrywką.
  4. Po usmażeniu omleta przekładamy go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Omleta dekorujemy świeżymi liśćmi rukoli, pomidorkami cherry, oliwkami, kawałkami pociętej czerwonej cebuli i tartym serem cheddar.

Sokoliki są doskonałym źródłem białka i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Zawierają aż 90% mięsa! Są delikatnie przyprawione i przygotowane z najlepszej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Nie mają osłonek, dzięki czemu można je łatwo i szybko przyrządzić i spożyć zarówno na ciepło, po podgrzaniu, jak i na zimno jako przekąskę.

Kolorowa sałatka śniadaniowa z kabanoskami

Sokoliki-6 — kopia
Kolorowa sałatka śniadaniowa z kabanoskami
Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 garści roszponki
  • 1 opakowanie Kabanosków wieprzowych z szynki Sokoliki 
  • 1 nieduża kolba kukurydzy 
  • 12 jajek przepiórczych
  • 12 pomidorków truskawkowych
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
  2. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  3. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.
  4. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
  5. Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem lub oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kabanoski wieprzowe produkowane są z szynki, wędzone, parzone i podsuszane. Sprawdzą się zarówno jako główny składnik śniadania, przegryzka między posiłkami, jak i przekąska podana na przyjęciu dla dzieci. 

Zapiekane kółeczka z chleba tostowego z szyneczką wieprzową

SOKOLIKI-53
Zapiekane kółeczka z chleba tostowego z szyneczką wieprzową
Fot. materiały prasowe

Składniki: 

  • 1 opakowania Szyneczki wieprzowej SOKOLIKI
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 6 łyżeczek sosu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • garść żółtego sera tartego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • listki świeżych ziół do dekoracji
  • sos pomidorowy/ketchup do podania

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w paseczki lub w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm).
  2. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.
  3. Zawartość patelni przekładamy do miski i kiedy przestygnie dodajemy kukurydzę, żółty ser, szynkę i dokładnie mieszamy.
  4. Na desce układamy kromki chleba tostowego i przy pomocy foremki do ciasteczek wykrawamy możliwe największe kółka. Z połowy ilości kółek wycinamy mniejsze kółeczka, tak aby powstały obręcze z pustym środkiem. Większe kółka pokrywamy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i pokrywamy obręczami. Wnętrze wypełniamy przygotowanym farszem.
  5. Tak przygotowane zapiekanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  6. Zapiekamy około 12 minut, aż chlebek zacznie się ładnie rumienić. Gotowe zapiekanki dekorujemy listkami świeżych ziół i podajemy z ketchupem.

Szyneczka wieprzowa Sokoliki jest doskonałym źródłem białka o obniżonej zawartości tłuszczu. Jest to produkt bezglutenowy, bez laktozy i bez dodatku konserwantów. 

Wytrawne placuszki z szyneczką drobiową

Sokoliki-10
Wytrawne placuszki z szyneczką drobiową
Fot. materiały prasowe

Składniki: 

  • 1 opakowanie Szyneczki drobiowej Sokoliki
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18-22%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki eksapndowanego amarantusa + 1 łyżeczka do dekoracji
  • 1 por sałatkowy (ok. 10 cm długości)
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sos pomidorowy/ketchup

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.
  2. Szyneczkę kroimy w kostkę.
  3. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
  4. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego pieczarki, szynkę, pora, amarantusa i orzechy włoskie – całość mieszamy.
  5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie na półmisek. Dekorujemy natką pietruszki, amarantusem i podajemy z sosem pomidorowym.

Szyneczka drobiowa Sokoliki jest doskonałym źródłem białka o obniżonej zawartości tłuszczu. Jest to produkt bezglutenowy, bez laktozy i bez dodatku konserwantów.

Tarta z cukinią i Foodbolówkami

Sokolow19544 tarta z cukinia i footbolowkami
Tarta z cukinią i Foodbolówkami
Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 opakowanie Foodbolówek
  • 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól i pieprz
  • masło do formy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. 
  2. Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. 
  3. Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  4. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Sokoliki Footbolówki to niezwykły produkt nie tylko dla najmłodszych. 22 paróweczki przypominają piłki symbolizujące dwie rywalizujące drużyny. To nie tylko pyszny i odżywczy posiłek, ale również wspaniała zabawa dla dzieci i miłośników sportu. Polecamy je zarówno jako zimną przekąskę do szkoły, na wycieczkę, podczas wspólnej zabawy i spotkań, jak również na ciepło, po podgrzaniu w wodzie lub na patelni.

Czytaj więcej