Jagoda kamczacka staje się coraz bardziej popularna na polskich działkach i w ogrodach. I nic dziwnego, bo te smakowite owoce, przypominające nieco podłużne borówki, są łatwe w uprawie i wyjątkowo zdrowe! Niezwykła wytrzymałość krzewów jagody kamczackiej sprawia, że jest to roślina idealna nawet dla początkujących ogrodników. Sprawdź, jak ją sadzić i uprawiać?
Spis treści
Jagoda kamczacka (właściwie wiciokrzew kamczacki, łac. Lonicera caerulea) należy do rodziny przewiertniowatych i pochodzi z północno-wschodniej Azji. To krzew o zwartym, wzniesionym pokroju, który ze względu na atrakcyjne liście i kwiaty może stanowić prawdziwą ozdobę ogrodu.
Jagoda kamczacka jest z powodzeniem uprawiana w Polsce, choć nie jest to roślina typowa dla polskiej flory i nie występuje w Polsce dziko. Ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne, a także na odporność na niskie temperatury, borówka kamczacka zyskuje na popularności wśród polskich ogrodników.
Roślina ta dobrze rośnie w umiarkowanych klimatach i jest dość odporna na mrozy, dlatego może być uprawiana w różnych rejonach Polski. Zazwyczaj roślina zaczyna owocować po 2-3 latach od posadzenia.
Co ciekawe, jagoda kamczacka jest rośliną wieloletnią i może owocować przez wiele lat. Jest również dość odporna na różne choroby i szkodniki, co czyni ją atrakcyjnym wyborem dla tych, którzy chcą uprawiać owocowe rośliny w swoim ogrodzie.
W przydomowej uprawie można spotkać jedynie poszczególne odmiany jagody kamczackiej – czystego gatunku nie uprawia się dla owoców. Jedną z najpopularniejszych jest odmiana Wołosznicka, długowieczna i mrozoodporna. Na przełomie maja i czerwca obradza obficie dużymi, owalnymi owocami. Z kolei owoce wydawane przez Czelabinkę są gruszkowatego kształtu. Ta odmiana cechuje się wysoką wytrzymałością zarówno na mróz, jak i suszę. Późno owocuje Rebeka – zbiory przeprowadza się w połowie czerwca. Niestety, trudno się je zbiera, ponieważ owoce mocno trzymają się pędów
Krzewy jagody kamczackiej najlepiej sadzić do gruntu wiosną lub jesienią. Przed posadzeniem glebę warto solidnie nawieźć kompostem lub obornikiem (do 15 kg na roślinę), a później przekopać z wierzchnią warstwą ziemi. Poszczególne okazy należy sadzić w odległości 1 m od siebie, najpierw wykopując odpowiednio duży dół (aby korzenie się nie podwijały), a następnie umieszczając w nim sadzonkę. Po przykryciu ziemią świeżo zasadzoną jagodę kamczacką należy obficie podlać, można ją także wyściółkować korą.
Jagoda kamczacka to roślina długowieczna – może owocować nawet przez 35 lat. Jest przy tym mało wymagająca i mrozoodporna, co czyni z niej krzew niemalże idealny do uprawy w naszych warunkach klimatycznych.
Dla krzewów jagody kamczackiej należy zagospodarować sporo miejsca w ogrodzie, dorastają bowiem do ok. 2 m wysokości i 1,5 m szerokości. Stanowisko pod ich uprawę powinno być słoneczne, ewentualnie półcieniste. Preferują żyzne, umiarkowanie wilgotne podłoże, o lekko kwaśnym odczynie.
Jagoda kamczacka jest znana ze swojej odporności na niskie temperatury i dobrze znosi zimno. Jest to roślina pochodząca z obszarów o surowym klimacie, takich jak Syberia i Kamczatka, dlatego jest przystosowana do radzenia sobie z mrozami.
Jagoda kamczacka jest odporna na mróz do około - 45 stopni Celsjusza, a jej kwiaty mogą przetrwać krótkotrwałe spadki temperatur nawet do -7 stopni Celsjusza. Dzięki temu roślina ta jest idealna do uprawy w chłodniejszych klimatach, takich jak ten w Polsce.
Krzewów jagody kamczackiej nie trzeba okrywać na zimę, a podlewanie jest niezbędne jedynie w okresie długotrwałej suszy. Pędy należy przycinać jedynie tym okazom, które słabo się zagęszczają, jednak zdarza się to niezwykle rzadko. Co ważne, jagoda kamczacka nie wymaga stosowania chemicznych środków ochrony, ponieważ jest odporna na choroby roślin i ataki szkodników.
Krzewy jagody kamczackiej obradzają (już w drugim roku po posadzeniu!) granatowymi owocami o charakterystycznym kształcie spłaszczonego walca. Są one pokryte woskowym nalotem, a w smaku przypominają leśne jagody, tyle że nieco bardziej gorzkie. To najwcześniej dojrzewające owoce w ogrodzie: pozwalają się sobą cieszyć nawet już w połowie maja, czyli jeszcze szybciej niż truskawki. Nie powinniśmy zwlekać z ich zbiorem, ponieważ łatwo opadają na ziemię.
Jagody kamczackie świetnie nadają się na przetwory, wina i nalewki, mogą być również spożywane na surowo, np. z dodatkiem bitej śmietany. Z dojrzałego krzewu można zebrać od 3 do 5 kg owoców.
Lekarze i dietetycy cenią jagody kamczackie przede wszystkim dlatego, że zawierają wiele cennych antocyjanów, czyli substancji czynnych biologicznie, które działają jak przeciwutleniacze. Dodatkowo owoce jagody kamczackiej są skarbnicą witamin i minerałów, takich jak: fosfor, potas, wapń, magnez, miedź czy żelazo.
Spożywanie jagód kamczackich wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega anemii, spowalnia rozwój jaskry... Ich właściwości lecznicze można by wymieniać w zasadzie bez końca – w związku z tym mieszkańcy japońskiej wyspy Hokkaido nazywają je nawet „eliksirem życia”. Także kwiaty tego krzewu mają korzystny wpływ na nasz organizm: napar z suszonych kwiatów jest świetnym remedium na przeziębienie i grypę.