Germknödel, czyli austriackie kluski na parze. Prosty przepis na danie poprawiające trawienie
Germknödel, czyli austriacki knedel poprawia trawienie
Fot. 123rf.com

Germknödel, czyli austriackie kluski na parze. Prosty przepis na danie poprawiające trawienie

Germknödel (czytaj germknudl) to popularna w Austrii i Bawarii kluska na parze (po niemiecku "knedel"). Jej nadzienie stanowią bogate w błonnik powidła śliwkowe i jest obsypana makiem, a dzięki temu poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Jest to też ciekawa propozycja na obiad lub nawet deser, bo to danie jest naprawdę słodkie. 

Germknödel to w dosłownym tłumaczeniu "niemiecki knedel" lub "niemiecka kluska". To właśnie od niemieckiego słowa "knödel" (kluska) pochodzi polska nazwa knedli. Niemieckie knedle różnią się jednak od polskich sposobem przygotowania. 

Choć Germknödel nazywany jest knedlem, przygotowuje się go z ciasta drożdżowego, a nie jak w Polsce - z ciasta ziemniaczanego. To danie bardziej przypomina więc czeski knedlik (houskový knedlík) lub nasze kluski na parze (inaczej pampuchy lub parowańce). Różnica polega na tym, że zarówno czeskie, jak i polskie kluski zazwyczaj podawane są bez nadzienia, natomiast w niemiecko-austriackiej tradycji niemal zawsze knedle są faszerowane. 

Co to jest Germknödel?

Germknödel - jak już wspomnieliśmy - to puszyste knedle z ciasta drożdżowego (knödel) gotowane na parze wypełnione korzennym powidłem śliwkowym i podawane z roztopionym masłem i mieszanką maków i cukru na wierzchu. Okazjonalnie – choć mniej tradycyjny – knedel podawany jest zamiast tego z sosem waniliowo-śmietanowym. To kulinarna specjalność Austrii i Bawarii. Danie podawane jest zarówno jako deser , jak i jako danie główne na obiad.

Germknödel zazwyczaj występuje w kształcie kuli lub bułki. Głównym składnikiem jest ciasto drożdżowe z dodatkiem cukru i tłuszczu, najczęściej masła, dodawane do ciasta. Knedle wypełnione są słodkim powidłem śliwkowym z nutką goździków i cynamonu. Knedle są gotowane na parze, a następnie podawane na gorąco z roztopionym masłem lub deserowym sosem waniliowym i posypane pokruszonym makiem i cukrem.

Germknödel - austriacki knedel na parze

157759537_m
Germknödel, czyli austriacka kluska gotowana na parze
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 25 dag mąki 
  • szczypta soli
  • jajko
  • 10 dag powideł śliwkowych
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 10 dag masła
  • 5 dag mielonego maku

Sposób przygotowania:

  1. W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru. Po 20 minutach mieszamy zaczyn z mąką, solą, jajkiem i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Zagniatamy ciasto do wyrośnięcia.
  2. Po godzinie ciasto dzielimy na 8 kulek. Każdą nadziewamy powidłami. Odstawiamy na 20 minut.
  3. Gotujemy kluski na parze pod przykryciem 15 minut. Rozpuszczamy masło z drugim opakowaniem cukru waniliowego, sokiem i makiem. Polewamy kluski sosem.

 

Czytaj więcej