Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy jest podobna do diety wzmacniającej kości.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy. Co jeść, aby odzyskać formę po operacji biodra?
24.08.2021 12:23
Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy jest nieco podobna do diety wzmacniającej kości, ale zawiera także składniki, które odbudowują chrząstki oraz mięśnie. Dzięki temu zadziała kompleksowo i na pewno przyspieszy powrót do zdrowia po operacji.
Zabieg endoprotezoplastyki stawu biodrowego polega na usunięciu uszkodzonych części stawu biodrowego a następnie wszczepieniu elementów sztucznych, których zadaniem jest przejęcie funkcji uszkodzonych struktur.
Dlatego bardzo ważne jest, aby po zabiegu zadbać o zdrową dietę, która wzmocni kości. Najważniejsze składniki tej diety to:
pełnowartościowe białko,
węglowodany złożone,
żelazo,
kolagen,
witaminy D, C, E,
cynk,
kwasy tłuszczowe omega-3,
błonnik pokarmowy.
Zasady diety po zabiegu wszczepienia endoprotezy
Po zabiegu endoprotezoplastyki stawu biodrowego stosuj się do tych zasad.
Jeżeli po operacji nie masz apetytu, to wprowadź dietę płynną. Jedz zmiksowane posiłki, np. koktajle, kleik jaglany, zupy krem.
Posiłki powinny składać się z różnorodnych składników, aby pokrywały zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.
Jedz regularnie, aby dostarczać składników odżywczych w stałych odstępach czasowych.
Unikaj produktów wysoko przetworzonych, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Np. wędliny zastąp pieczonym mięsem, a jogurt owocowy zrób sama, zmiksuj jogurt z owocami i siemieniem lnianym.
Aby uniknąć problemów z wypróżnianiem, włącz do diety produkty będące źródłem błonnika pokarmowego. Jedz pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty zamiast białego.
Produkty zalecane po zabiegu wszczepienia endoprotezy
Warzywa są bogate w witaminy, które biorą udział w gojeniu po zabiegu. Mięso kurczaka przyspiesza syntezą kolagenu i poprawia przyswajanie żelaza.
Składniki
filet z kurczaka, 120 g
łyżeczka oliwy
1/2 cukinii, 150 g
pomidor, 120 g
papryka, 140 g
parmezan, 8 g
1/2 kulki sera mozzarella, 60 g
po szczypcie pieprzu, papryki, oregano
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę, oprósz pieprzem, papryką i oregano.
Cukinię, paprykę i pomidor pokrój w kostkę, rozłóż razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika i piecz w 170 st. przez pół godziny.
Połóż na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i piecz jeszcze 10 min. Podawaj posypane parmezanem.
Rosół z perliczki i kurzych łapek z makaronem pełnoziarnistym
Mięso z perliczki i kurze łapki są źródłem kolagenu, od którego zależy ruchomość stawów. Makaron pełnoziarnisty poprawia pracę jelit.
Składniki
udko perliczki, 50 g
2 kurze łapki, 150 g
1/2 cebuli, 50 g
marchewka, 45 g
korzeń pietruszki, 50 g
1/2 litra wody
plaster korzenia selera, 50 g
gałązka lubczyku
2 liście laurowe
pieprz
sól
1/2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego, 40 g
Przygotowanie
Udko i kurze łapki gotuj godzinę. Dodaj warzywa, liście laurowe, przyprawy, lubczyk i gotuj do miękkości.
Rosół z udkiem jedz z makaronem.
Wołowina z burakami pieczonymi
Wołowina zawiera cynk, który zmniejsza stan zapalny po zabiegu i jest konieczny do przyswajania białka z żywności. Buraki zaś to świetne źródło żelaza.
Składniki
polędwica lub udziec wołowy, 120 g
burak, 120 g
1/4 szklanki soku z buraka
po szczypcie imbiru, kolendry, mielonych goździków, kardamonu, soli, pieprzu, opcjonalnie chili
1/4 cebuli, 25 g
łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
1/4 szklanki wywaru warzywnego
łyżeczka przecieru lub soku pomidorowego
ząbek czosnku
3 łyżki suchej kaszy bulgur, 45 g
Przygotowanie
Burak zawiń w folię aluminiową i upiecz.
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż.
Burak pokrój w kostkę, dodaj do mięsa wraz z sokiem z buraka, koncentratem lub sokiem pomidorowym, wlej bulion, wymieszaj i gotuj aż sos trochę zgęstnieje.
Dodaj przyprawy do smaku i ziołami i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z kaszą ugotowaną al dente.
Łosoś pieczony z młodą cebulką z czerwonym ryżem
Kwasy omega-3 zawarte w rybach mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Czerwony ryż to dobre źródło błonnika.
Składniki
filet z łososia bez skóry, 120 g
5 rzodkiewek, 60 g
cebula dymka ze szczypiorem, 20 g
łyżeczka oliwy
po szczypcie soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu
1/2 pomarańczy, 100 g
łyżeczka świeżej mięty
2 garście szpinaku, 50 g
3 łyżki suchego ryżu czerwonego, 45 g
Przygotowanie
Łososia natrzyj ziołami i przyprawami, oliwą, obłóż plastrami pomarańczy i odstaw na 30 minut.
Dodaj pokrojoną cebulę, rzodkiewki i piecz 15 min w 180 st. Ugotuj ryż według instrukcji.