Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy. Co jeść, aby odzyskać formę po operacji biodra?
Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy jest podobna do diety wzmacniającej kości.
Fot. 123RF

Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy. Co jeść, aby odzyskać formę po operacji biodra?

Dieta zalecana po zabiegu wszczepienia endoprotezy jest nieco podobna do diety wzmacniającej kości, ale zawiera także składniki, które odbudowują chrząstki oraz mięśnie. Dzięki temu zadziała kompleksowo i na pewno przyspieszy powrót do zdrowia po operacji.

Zabieg endoprotezoplastyki stawu biodrowego polega na usunięciu uszkodzonych części stawu biodrowego  a następnie wszczepieniu elementów sztucznych, których zadaniem jest przejęcie funkcji uszkodzonych struktur.

Dlatego bardzo ważne jest, aby po zabiegu zadbać o zdrową dietę, która wzmocni kości. Najważniejsze składniki tej diety to:

  • pełnowartościowe białko,
  • węglowodany złożone,
  • żelazo,
  • kolagen,
  • witaminy D, C, E,
  • cynk,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • błonnik pokarmowy.
55937788_m
Produkty zalecane po zabiegu wszczepienia endoprotezy.
123RF

Zasady diety po zabiegu wszczepienia endoprotezy

Po zabiegu endoprotezoplastyki stawu biodrowego stosuj się do tych zasad.

  • Jeżeli po operacji nie masz apetytu, to wprowadź dietę płynną. Jedz zmiksowane posiłki, np. koktajle, kleik jaglany, zupy krem. 
  • Posiłki powinny składać się z różnorodnych składników, aby pokrywały zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. 
  • Jedz regularnie, aby dostarczać składników odżywczych w stałych odstępach czasowych. 
  • Unikaj produktów wysoko przetworzonych, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Np. wędliny zastąp pieczonym mięsem, a jogurt owocowy zrób sama, zmiksuj jogurt z owocami i siemieniem lnianym. 
  • Aby uniknąć problemów z wypróżnianiem, włącz do diety produkty będące źródłem błonnika pokarmowego. Jedz pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty zamiast białego.

Produkty zalecane po zabiegu wszczepienia endoprotezy

  • Wołowina, cielęcina, indyk, kurczak 
  • Łosoś, dorsz, mintaj, śledź, pstrąg 
  • Jogurt, maślanka, mleko, twaróg 
  • Papryka, pomidory, ogórek, kiszonki, czosnek, por, sałata, szpinak, jarmuż, seler, rzodkiewki, buraki, brokuły 
  • Awokado, truskawki, maliny, jagody, aronia, porzeczki, czereśnie, wiśnie 
  • Suszone śliwki, morele, daktyle, figi 
  • Kasza gryczana, jaglana, bulgur 
  • Oliwa, olej lniany, z pestek dynii 
  • Natka pietruszki, oregano, bazylia

Produkty niewskazane po zabiegu wszczepienia endoprotezy

  • Parówki, pasztety, pasztetowa, wędliny niskiej jakości, konserwy mięsne 
  • Wieprzowina, baranina, gęsina 
  • Cukier, słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, dżemy 
  • Biały ryż, makaron, pieczywo 
  • Paluszki, orzeszki ziemne, chipsy 
  • Rabarbar, kapusta, groch żółty 
  • Soja, tofu, napój sojowy 
  • Sery topione, pleśniowe
  • Kolorowe napoje słodzone, napoje energetyczne, mocna kawa

Przykładowe menu: dania obiadowe

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

146095345_m
Zapiekanka warzywna z kurczakiem.
123RF

Warzywa są bogate w witaminy, które biorą udział w gojeniu po zabiegu. Mięso kurczaka przyspiesza syntezą kolagenu i poprawia przyswajanie żelaza.

Składniki

  • filet z kurczaka, 120 g
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 cukinii, 150 g 
  • pomidor, 120 g 
  • papryka, 140 g 
  • parmezan, 8 g 
  • 1/2  kulki sera mozzarella, 60 g 
  • po szczypcie pieprzu, papryki, oregano

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz pieprzem, papryką i oregano.
  2. Cukinię, paprykę i pomidor pokrój w kostkę, rozłóż razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. 
  3. Wstaw do piekarnika i piecz w 170 st. przez pół godziny.
  4. Połóż na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i piecz jeszcze 10 min. Podawaj posypane parmezanem.

Rosół z perliczki i kurzych łapek z makaronem pełnoziarnistym

41213826_m
Rosół z perliczki i kurzych łapek z makaronem pełnoziarnistym.
123RF

Mięso z perliczki i kurze łapki są źródłem kolagenu, od którego zależy ruchomość stawów. Makaron pełnoziarnisty poprawia pracę jelit.

Składniki

  • udko perliczki, 50 g
  • 2 kurze łapki, 150 g 
  • 1/2 cebuli, 50 g 
  • marchewka, 45 g 
  • korzeń pietruszki, 50 g 
  • 1/2 litra wody 
  • plaster korzenia selera, 50 g 
  • gałązka lubczyku 
  • 2 liście laurowe 
  • pieprz 
  • sól 
  • 1/2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego, 40 g

Przygotowanie

  1. Udko i kurze łapki gotuj godzinę. Dodaj warzywa, liście laurowe, przyprawy, lubczyk i gotuj do miękkości. 
  2. Rosół z udkiem jedz z makaronem.

Wołowina z burakami pieczonymi

21827916_m
Wołowina z burakami pieczonymi.
123RF

Wołowina zawiera cynk, który zmniejsza stan zapalny po zabiegu i jest konieczny do przyswajania białka z żywności. Buraki zaś to świetne źródło żelaza.

Składniki

  • polędwica lub udziec wołowy, 120 g 
  • burak, 120 g
  • 1/4 szklanki soku z buraka 
  • po szczypcie imbiru, kolendry, mielonych goździków, kardamonu, soli, pieprzu, opcjonalnie chili 
  • 1/4 cebuli, 25 g
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1/4 szklanki wywaru warzywnego 
  • łyżeczka przecieru lub soku pomidorowego 
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki suchej kaszy bulgur, 45 g

Przygotowanie

  1. Burak zawiń w folię aluminiową i upiecz. 
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż. 
  3. Burak pokrój w kostkę, dodaj do mięsa wraz z sokiem z buraka, koncentratem lub sokiem pomidorowym, wlej bulion, wymieszaj i gotuj aż sos trochę zgęstnieje.
  4. Dodaj przyprawy do smaku i ziołami i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z kaszą ugotowaną al dente.

Łosoś pieczony z młodą cebulką z czerwonym ryżem

97794053_m
Łososia natrzyj ziołami i przyprawami i piecz z plastrami pomarańczy.
123RF

Kwasy omega-3 zawarte w rybach mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Czerwony ryż to dobre źródło błonnika.

Składniki

  • filet z łososia bez skóry, 120 g
  • 5 rzodkiewek, 60 g
  • cebula dymka ze szczypiorem, 20 g
  • łyżeczka oliwy
  • po szczypcie soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu 
  • 1/2 pomarańczy, 100 g
  • łyżeczka świeżej mięty 
  • 2 garście szpinaku, 50 g 
  • 3 łyżki suchego ryżu czerwonego, 45 g

Przygotowanie

  1. Łososia natrzyj ziołami i przyprawami, oliwą, obłóż plastrami pomarańczy i odstaw na 30 minut. 
  2. Dodaj pokrojoną cebulę, rzodkiewki i piecz 15 min w 180 st. Ugotuj ryż według instrukcji. 
  3. Rybę podawaj z ryżem i szpinakiem.

 

Czytaj więcej