Dieta wolumetryczna, nazywana też objętościową, opiera się na niskokalorycznych produktach podzielonych na cztery kategorie. Jadłospis składa się z potraw o dużej objętości, które sycą, ale nie tuczą. Dzięki diecie odzyskasz szczupłą sylwetkę bez efektu jo-jo. Poznaj zasady diety wolumetrycznej oraz jej zalety i wady. Sprawdź co jeść, a czego unikać na diecie wolumetrycznej. Wypróbuj przykładowy jadłospis na 4 dni.
Spis treści
Dietę wolumetryczną (inaczej: objętościową) opracowała dr Barbara Rolls, Amerykanka, która zauważyła, że ludzie jedzą dla zdrowia i życia, ale też dla przyjemności i towarzystwa, co... utrudnia liczenie kalorii.
Jej głównym założeniem jest to, że możemy jeść bez ograniczeń produkty o niskiej gęstości energetycznej. Dokładniej mówiąc takich, które zawierają duże ilości wody i błonnika, ale niewiele kalorii. Duże objętościowo posiłki zapewniają sytość przy jednoczesnym deficycie kalorycznym. To takie „małe oszustwo”. Dzięki temu nie czujemy głodu i rzadziej mamy ochotę na podjadanie. Posiłki złożone z takich produktów przyspieszają też spalanie tkanki tłuszczowej. Oczywiście dozwolone są w menu produkty o nieco większej gęstości energetycznej, jednak w znacznie mniejszych ilościach. Są też takie produkty, które najlepiej całkowicie wykluczyć.
Kolejną zaletą diety objętościowej jest to, że produkty zalecane są bogate w składniki odżywcze, dzięki czemu organizm ma mniejsze łaknienie na słodycze. Posiłki możemy jeść regularnie co 3-4 godziny, ale nie jest konieczne restrykcyjne przestrzeganie pór posiłków.
Bardzo ważnym aspektem jest nawadnianie organizmu w trakcie stosowania tej diety. Zalecane jest wypijanie trzech litrów wody dziennie. Obciążanie żołądka dużą ilością wody dodatkowo wzmacnia efekt sytości. Najlepiej pić ją między posiłkami.
Twórczyni diety podzieliła produkty na 4 grupy, od najmniej do najbardziej tuczących. Dania opierają się na produktach niskokalorycznych (głównie warzywach), bogatych w wodę i błonnik, za to niemal pozbawionych soli zatrzymującej wodę i niezdrowych tłuszczów nasyconych. Potrawy mają dużą objętość, a więc sycą, ale nie tuczą. Ponadto nie wywołują skoków poziomu glukozy i związanych z nimi napadów głodu. Dodatkowo błonnik wymiata z organizmu cholesterol, który powoduje choroby układu krążenia. Taka dieta może stać się sposobem odżywiania, który raz na zawsze rozwiąże problem przybierania na wadze.
Produkty, które głównie składają się z wody i mają bardzo niską gęstość energetyczną (do 60 kcal na 100 g produktu).
Możesz jeść do syta:
Mają niską gęstość energetyczną (od 60 do 150 kcal na 100 g produktu) i zapewniają sytość.
Jedz z umiarem:
Mają od 151 do 400 kcal na 100 g produktu. Jedząc je, łatwo przekroczyć nasz limit kaloryczny.
Te produkty traktuj jak nagrodę i jedz w ilości zarezerwowanej dotąd dla dodatków:
Zawierają bardzo dużo pustych kalorii ze znikomą ilością substancji odżywczych.
Jedz ich jak najmniej, a najlepiej zamieniaj na zdrowsze wersje z grupy 3.:
Zalety tej diety są takie, że jest prosta w stosowaniu oraz sycąca, co rozwiązuje problem odczuwania głodu przy ograniczeniach kalorycznych. Jednak w zdrowej diecie powinniśmy kierować się nie tylko kalorycznością pokarmów, ale i ich wartością odżywczą, zawartością witamin i składników mineralnych, które korzystnie działają na nasze zdrowie.
Dlatego też wadą diety wolumetrycznej jest duże ograniczenie spożycia tłuszczów, także tych zdrowych (ich źródła znajdują się głównie w 3. grupie), przez co może dochodzić do niedoborów, np. witamin A, D, E, K.
Oparty na sycących, a zarazem niskokalorycznych daniach. Podany jadłospis możesz uzupełnić o drugie śniadanie i podwieczorek. Jako przekąskę możesz zjeść coś z grupy 2 lub 3.
Śniadanie
Kolorowy twarożek:150 g chudego twarogu wymieszaj z 2-3 łyżkami chudego jogurtu naturalnego, np. typu skyr. Dodaj 5 pokrojonych rzodkiewek, cebulkę ze szczypiorku, dopraw ulubionymi ziołami. Rozłóż do łódeczek z przekrojonej papryki. Posyp koperkiem lub innymi ziołami.
Obiad
Łosoś z sałatą: 150 g łososia oprósz solą i pieprzem, przykryj plastrem cytryny i zapiekaj w temp. 180 st. C przez 15 minut. Zjedz z dużą zieloną sałatą wymieszaną z zielonym ogórkiem i ziołami, polaną winegretem (po 1 łyżeczce oliwy i soku z cytryny).
Kolacja
Zupa z soczewicy: Na 1 łyżce oliwy zeszklij 1 posiekaną cebulę i 1/2 papryczki chili. Dodaj puszkę soczewicy i drobno pokrojone: 1 marchewkę, 1 por (białą część), po 1/2 żółtej i czerwonej papryki. Smaż ok. 10 minut, mieszając. Zalej 2 szklankami bulionu warzywnego, gotuj ok. 30 minut pod przykryciem. Dopraw pieprzem, ulubionymi ziołami, posól.
Śniadanie
Jajecznica z warzywami: Na 1 łyżeczce oliwy podsmaż 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę i 1 pomidor pokrojony w plastry. Na to wbij 2 roztrzepane widelcem jajka, smaż, aż zetną się. Posyp garścią młodego szpinaku. Zjedz z 1 kromką chleba pełnoziarnistego.
Obiad
Kasza z jarzynami: Ugotuj i ostudź 1/4 szklanki kaszy gryczanej. Dodaj 3 łyżki cieciorki z puszki, 1 marchewkę pokrojoną w słupki, 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, 1 szklankę młodego szpinaku. Polej winegretem, dopraw szczyptą kuminu i chili, ew. solą. Wymieszaj i posyp 1 łyżką posiekanej kolendry.
Kolacja
Zapiekany bakłażan: Bakłażan przekrój na pół, wyjmij miąższ, pokrój go i podsmaż na 1 łyżce oliwy z 1 posiekaną cebulą i 4 pieczarkami. Wymieszaj z 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej. Dopraw 2 łyżkami sosu sojowego, pieprzem. Połówki bakłażana piecz 10 minut w 200 st. C. Nałóż farsz, piecz 15 minut.
Śniadanie
Kanapka z wędliną: 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, 1 plasterek chudej wędliny drobiowej. Do tego duża garść sałaty wymieszanej z 1 pokrojonym pomidorem, 4-5 rzodkiewkami, polanej winegretem z 1 łyżeczki oliwy i 1 łyżeczki soku cytrynowego, oprószonej ulubionymi ziołami.
Obiad
Kurczak z gruszką: 150 g piersi kurczaka upiecz w folii. 1/2 posiekanej cebuli zeszklij na 1 łyżeczce oliwy, dolej 1 łyżeczkę octu balsamicznego i 100 ml soku pomarańczowego. Mięso ułóż na garści roszponki wymieszanej z 1/2 pokrojonej gruszki i polej danie sosem cebulowym.
Kolacja
Zapiekane szparagi:250 g małych pomidorków skrop 2 łyżeczkami oliwy. Zapiekaj 15 minut w 200 st. C, aż pękną i będą złotawe. Połóż na nich 1/2 pęczka szparagów, posyp 1 łyżką siekanych migdałów, skrop oliwą, piecz 5 minut, aż migdały się zrumienią. Posyp ziołami.
Śniadanie
Szakszuka: 2 jajka, 2 pomidory, 1/2 papryki, 1 łyżka kaparów, 1 łyżeczka oliwy, szczypiorek, pieprz (300 kcal)
Obiad
Mintaj z jabłkiem filet z mintaja, 2 garście fasolki szparagowej, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka oliwy, jabłko, curry, sól, pieprz (460 kcal)
Kolacja
Krem z pasternaku: 1 pasternak, 1 cebula, 1/4 selera, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz (200 kcal)