Słoneczniki wspaniale wyglądają w wazonie i ogrodzie, ale powinny znaleźć się w naszej diecie, bo mają wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak pestki słonecznika, miód słonecznikowy i płatki słonecznika wpływają na zdrowie i jak je jeść.
Spis treści
Słonecznik zwyczajny, podobnie jak 70 innych gatunków słonecznika, został przywieziony do Europy z kontynentu północnoamerykańskiego. Jeszcze przed wielkimi odkryciami geograficznymi roślinę tę doceniała rdzenna ludność obu Ameryk. Na terenach obecnego Meksyku słoneczniki są uprawiane od 4 tys. lat!
Przed przybyciem Europejczyków poletka słoneczników rosły już nawet w południowej Kanadzie. Indianie wierzyli, że słonecznik spija słoneczne światło i energię i przechowuje je w ziarnach. Jedzenie nasion wg ich przekazów miało zapewnić zdrowie i siłę. Oleju wytłaczanego z pestek używali do pielęgnacji skóry oraz leczenia ran i oparzeń. Z resztek pozostałych po tłoczeniu robili rodzaj pieczywa. Natomiast korzeń słonecznika i jego kwiaty były stosowane przez szamanów do leczenia stanów zapalnych, chorób przewodu pokarmowego, schorzeń stawów oraz wysokiej gorączki. Skorzystaj z magicznej mocy małego słońca!
Zachodzące słońce, szum drzew albo morza i… łuskanie słonecznika. To przepis na słodkie wakacyjne leniuchowanie, ale ziarna słonecznika to nie tylko fajna przekąska, ale także porcja zdrowia. Nasiona słonecznika są polecane przez dietetyków, gdyż regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka, a także poprawiają przemianę materii i pozytywnie wpływają potencję.
1 szklankę pestek słonecznika zalej wodą i mocz przez 2 godziny. Odcedź i wrzuć do blendera. Dodaj 3 garście bazylii, 1 ząbek czosnki i 1/2 szklanki oliwy. Lekko posól i zmiksuj. Jedz 1 łyżeczkę dziennie jako dodatek do chleba lub makaronu.
1 szklankę pestek słonecznika zalej wodą i mocz przez 2 godziny. Odcedź i wrzuć do blendera. Dodaj fetę, 1 jajko i odrobinę pieprzu. Zmiksuj. Blachę wyłóż ciastem francuskim, ponakuwaj widelcem, wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyłóż masę na ciastem, na wierzch połóż suszone pomidory i zapiecz wszystko przez 40 min. w 180°C
30 cm średnicy – to rozmiar, który robi wrażenie. Ale tak naprawdę kwiat słonecznika to wcale nie jeden, a ok. tysiąca malutkich kwiatków tzw. rurkowych. Mają one zaledwie kilka milimetrów głębokości. Dlatego miód z nich mogą zbierać wszystkie owady, nie tylko motyle z długimi trąbkami. Miód słonecznikowy jest bardzo delikatny i łatwo się rozpuszcza. Jak każdy miód, jest skuteczny przy przeziębieniu, ale dzięki swoim niezwykłym właściwościom wspiera także układ krążenia – sprawia, że serce jest lepiej dotlenione, a ciśnienie spada.
Wypróbuj napój: 1 łyżeczkę miodu słonecznikowego rozpuść w 1 szklance ciepłej wody, dodaj sok z cytryny, pij po przebudzeniu przez 30 dni.
Ziołowe napary z płatków słonecznika od wieków wykorzystywane były w medycynie ludowej. Wykazują one właściwości: przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, moczopędne. Zawierają cenne flawanoidy, cholinę i barwniki karotenowe. To składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego, mięśni czy wątroby. Płatki można parzyć, ale także jeść na surowo. Mają ziołowy, lekko słodkawy smak.
Wymieszaj 1/2 szklanki płatków słonecznika, 1 opakowanie mieszanki sałat, 1/2 szklanki borówek, 1/2 szklanki malin, 1 łyżka nasion chia i polej sosem zrobionym z 1 łyżeczki musztardy, 1 łyżki oliwy, 2 łyżek soku z cytryny i 1 łyżki soku z malin.