Dieta po udarze. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu i przyspieszyć rekonwalescencję?
Przez 2-3 tygodnie po udarze zalecana jest dieta wysokobiałkowa.
Fot. 123RF

Dieta po udarze. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu i przyspieszyć rekonwalescencję?

Przez 2-3 tygodnie po udarze zalecana jest dieta wysokobiałkowa. Po tym czasie po konsultacji z lekarzem można stopniowo włączyć do menu warzywa i owoce. Zwłaszcza te kolorowe przyspieszą procesy naprawcze i wspomogą rekonwalescencję. Zobacz, co jeść po udarze, a czego unikać, aby wspomóc pracę mózgu. Wypróbuj nasze przepisy na dania w diecie po udarze.

W diecie po udarze najważniejsze są białka, kwasy omega-3, błonnik, cynk, wapń, witaminy D, B, C, E, A i koenzym Q10. Do regeneracji niezbędne są też probiotyki, flawonoidy i antyoksydanty. Sprawdź zasady diety, produkty wskazane i zakazane. Podpowiadamy przepisy na dania dobre dla mózgu. 

Zasady diety po udarze niedokrwiennym mózgu

  1. W zależności od stanu zdrowia po udarze zaleca się podawanie 4-5 ciepłych posiłków (o temperaturze 37 st.). Odstępy między posiłkami powinny być 3-4 godzinne
  2. Jeżeli są trudności z połykaniem, zaleca się podawanie posiłków w formie zmiksowanej, papkowatej, np. zupę krem, zmiksowaną owsiankę, mus owocowy. 
  3. Posiłki powinny być lekkostrawne, gotowane, duszone lub pieczone w naczyniu z przykryciem. Należy unikać smażenia. 
  4. Zupy zalecane są w codziennej diecie ze względu na dużą zawartość witamin, soli mineralnych i antocyjanów. 
  5. Warto używać ziół i przypraw: natki pietruszki, słodkiej papryki, czarnuszki, kurkumy, liści laurowych, anyżu, imbiru, bazylii, koperku, rozmarynu. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale zawierają antyoksydanty.

Co powinny jeść osoby po udarze? Produkty zalecane

Osoby po udarze powinny włączyć do jadłospisu następujące produkty:

  • Kolorowe warzywa i owoce: marchew, sałata, czerwona kapusta, papryka, fasolka szparagowa, bakłażan 
  • Łosoś, sola, dorsz, sardynki, makrela 
  • Mięso kurze, cielęcina
  • Banany, śliwki, jagody, gruszki, jabłka, pomarańcze, truskawki, maliny, grejpfrut, czerwone winogrona, kiwi 
  • Kasza gryczana, owsiana, orkiszowa, ryż czerwony, komosa, amarantus
  • Migdały, nasiona, orzechy 
  • Oliwa, olej lniany, słonecznikowy

Czego nie jeść po udarze mózgu? Produkty niewskazane

W jadłospisie osoby po udarze nie powinny się znaleźć:

  • Wieprzowina, baranina, gęś, kaczka 
  • Tłuste mleko i twaróg, sery żółte i pleśniowe, mascarpone, feta, masło 
  • Tłuste wędliny, parówki słabej jakości
  • Olej palmowy, kokosowy, twarde margaryny, słonina, smalec 
  • Lody, ciasta, mleczna czekolada, dżemy słodzone cukrem 
  • Chipsy, paluszki, solone orzeszki 
  • Groch, fasola, bób, soja, tofu 
  • Warzywa konserwowe 
  • Biała mąka, białe pieczywo i makaron

Po udarze ważny jest cynk

Jest jednym ze składników, którego niedobór stwierdza się u osób po udarze mózgu oraz przy innych uszkodzeniach neuronów. Uzupełnienie diety w cynk przyspiesza regenerację zaburzeń neurologicznych. Dobrym źródłem cynku są ziarna dyni, słonecznika, sezam, kasza gryczana i kakao. Jedz przynajmniej po łyżce wybranego produktu codziennie.

Przykładowe dania na diecie po udarze niedokrwiennym mózgu

Są bogate w białko, probiotyki, kwasy omega-3 i witaminy wspomagające pracę mózgu, co jest szczególnie ważne przy rekonwalescencji po udarze niedokrwiennym. 

Kapuśniak z pomidorami i fasolką szparagową

60627113_m

Kapuśniak z pomidorami i fasolką szparagową to danie dobre dla osób na diecie.

123RF

Kapusta kiszona jest źródłem „dobrych” bakterii, które poprawiają zdrowie i funkcjonowanie mózgu. Warzywa zaś dostarczają przeciwutleniaczy.

Składniki:

  • kiszona kapusta, 150 g 
  • 2 pomidory bez skóry, 200 g 
  • 1/2 marchewki, 25 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g
  • 1/2 cebuli, 50 g 
  • garść fasolki szparagowej, 70 g 
  • ziemniak, 70 g 
  • łyżka oliwy 
  • 2 szklanki bulionu 
  • po szczypcie pieprzu czerwonego, słodkiej papryki, majeranku, ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchew, pietruszkę i ziemniak obierz i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do garnka, dodaj fasolkę, wlej bulion, oliwę i gotuj 10 min.
  2. Dodaj pomidory, kapustę kiszoną i gotuj jeszcze około 20 minut. Dopraw do smaku ziołami, przyprawami i gotuj jakieś 2-3 minuty.

Curry rybne z jabłkiem i ryżem

108807835_m
Curry rybne z jabłkiem i ryżem zawiera składniki, które wspomogą pracę mózgu. 
123RF

Kwasy omega-3 zawarte w rybach są niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy mózgu i jego rehabilitacji.

Składniki:

  • filet z ryby, 150 g
  • 1/2 cukinii, 150 g 
  • 1/4 cebuli, 25 g 
  • 1/2 marchewki, 25 g 
  • 1/2 jabłka, 100 g 
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • łyżka jogurtu 
  • łyżka oliwy 
  • 3 łyżki suchego ryżu brązowego, 50 g

Przygotowanie:

Rybę pokrój, skrop sokiem z cytryny. Podduś warzywa i jabłko, dodaj rybę, oliwę, przyprawy i duś 15 min. Ściągnij z gazu i dodaj jogurt. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Udka kurczaka po teksańsku z kaszą gryczaną

118770387_m
Udka kurczaka po teksańsku z kaszą gryczaną to danie dobre na diecie dla mózgu.
123RF

Udko kurczaka jest bogate w witaminę B12, która poprawia funkcje mózgu i wzmacnia naczynia krwionośne. Kasza gryczana i warzywa dostarczają błonnika i witamin.

Składniki:

  • udko kurczaka, 120 g 
  • garść pomidorków koktajlowych, 100 g 
  • 2 ziemniaki ugotowane, 140 g 
  • 2 plastry chudego twarogu, 50 g 
  • 2 łyżki jogurtu, 40 g
  • 1/3 ogórka zielonego, 70 g 
  • 1/2 czerwonej papryki, 70 g
  • po szczypcie pieprzu ziołowego i słodkiej papryki 
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki suchej kaszy gryczanej, 50 g

Przygotowanie:

  1. Udko natrzyj przyprawami wymieszanymi z oliwą, przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso obłóż ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i piecz 30 min.
  2. 10 minut przed końcem pieczenia dołóż przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Upieczone mięso podawaj z twarożkiem wymieszanym z jogurtem, papryką i ogórkiem oraz ugotowaną kaszą gryczaną.

Kasza z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

99033630_m

Kasza z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi zapobiegnie zaparciom.

123RF

Kasza i pomidorki są źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, co jest istotne u osób mało poruszających się lub leżących.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy, np. owsianej, 50 g 
  • szklanka bulionu 
  • 3 plasterki sera koziego, 60 g 
  • ząbek czosnku 
  • garść pomidorków koktajlowych, 100 g 
  • łyżka oliwy 
  • po szczypcie pieprzu ziołowego, oregano, sezamu

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na bulionie. Pomidorki i czosnek pokrój. Kaszę wymieszaj z przyprawami i warzywami. Skrop oliwą, połóż pokruszony ser i piecz w 180 st. przez 10 minut.
  2. Na talerzu posyp sezamem.

 

Czytaj więcej