Przez 2-3 tygodnie po udarze zalecana jest dieta wysokobiałkowa.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta po udarze. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu i przyspieszyć rekonwalescencję?
20.12.2021 10:34
Przez 2-3 tygodnie po udarze zalecana jest dieta wysokobiałkowa. Po tym czasie po konsultacji z lekarzem można stopniowo włączyć do menu warzywa i owoce. Zwłaszcza te kolorowe przyspieszą procesy naprawcze i wspomogą rekonwalescencję. Zobacz, co jeść po udarze, a czego unikać, aby wspomóc pracę mózgu. Wypróbuj nasze przepisy na dania w diecie po udarze.
W diecie po udarze najważniejsze są białka, kwasy omega-3, błonnik, cynk, wapń, witaminy D, B, C, E, A i koenzym Q10. Do regeneracji niezbędne są też probiotyki, flawonoidy i antyoksydanty. Sprawdź zasady diety, produkty wskazane i zakazane. Podpowiadamy przepisy na dania dobre dla mózgu.
Zasady diety po udarze niedokrwiennym mózgu
W zależności od stanu zdrowia po udarze zaleca się podawanie 4-5 ciepłych posiłków (o temperaturze 37 st.). Odstępy między posiłkami powinny być 3-4 godzinne.
Jeżeli są trudności z połykaniem, zaleca się podawanie posiłków w formie zmiksowanej, papkowatej, np. zupę krem, zmiksowaną owsiankę, mus owocowy.
Posiłki powinny być lekkostrawne, gotowane, duszone lub pieczone w naczyniu z przykryciem. Należy unikać smażenia.
Zupy zalecane są w codziennej diecie ze względu na dużą zawartość witamin, soli mineralnych i antocyjanów.
Warto używać ziół i przypraw: natki pietruszki, słodkiej papryki, czarnuszki, kurkumy, liści laurowych, anyżu, imbiru, bazylii, koperku, rozmarynu. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale zawierają antyoksydanty.
Co powinny jeść osoby po udarze? Produkty zalecane
Osoby po udarze powinny włączyć do jadłospisu następujące produkty:
Jest jednym ze składników, którego niedobór stwierdza się u osób po udarze mózgu oraz przy innych uszkodzeniach neuronów. Uzupełnienie diety w cynk przyspiesza regenerację zaburzeń neurologicznych. Dobrym źródłem cynku są ziarna dyni, słonecznika, sezam, kasza gryczana i kakao. Jedz przynajmniej po łyżce wybranego produktu codziennie.
Przykładowe dania na diecie po udarze niedokrwiennym mózgu
Są bogate w białko, probiotyki, kwasy omega-3 i witaminy wspomagające pracę mózgu, co jest szczególnie ważne przy rekonwalescencji po udarze niedokrwiennym.
Kapuśniak z pomidorami i fasolką szparagową
Kapusta kiszona jest źródłem „dobrych” bakterii, które poprawiają zdrowie i funkcjonowanie mózgu. Warzywa zaś dostarczają przeciwutleniaczy.
Składniki:
kiszona kapusta, 150 g
2 pomidory bez skóry, 200 g
1/2 marchewki, 25 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
1/2 cebuli, 50 g
garść fasolki szparagowej, 70 g
ziemniak, 70 g
łyżka oliwy
2 szklanki bulionu
po szczypcie pieprzu czerwonego, słodkiej papryki, majeranku, ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Cebulę, marchew, pietruszkę i ziemniak obierz i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do garnka, dodaj fasolkę, wlej bulion, oliwę i gotuj 10 min.
Dodaj pomidory, kapustę kiszoną i gotuj jeszcze około 20 minut. Dopraw do smaku ziołami, przyprawami i gotuj jakieś 2-3 minuty.
Curry rybne z jabłkiem i ryżem
Kwasy omega-3 zawarte w rybach są niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy mózgu i jego rehabilitacji.
Składniki:
filet z ryby, 150 g
1/2 cukinii, 150 g
1/4 cebuli, 25 g
1/2 marchewki, 25 g
1/2 jabłka, 100 g
po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
łyżeczka soku z cytryny
łyżka jogurtu
łyżka oliwy
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 50 g
Przygotowanie:
Rybę pokrój, skrop sokiem z cytryny. Podduś warzywa i jabłko, dodaj rybę, oliwę, przyprawy i duś 15 min. Ściągnij z gazu i dodaj jogurt. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Udka kurczaka po teksańsku z kaszą gryczaną
Udko kurczaka jest bogate w witaminę B12, która poprawia funkcje mózgu i wzmacnia naczynia krwionośne. Kasza gryczana i warzywa dostarczają błonnika i witamin.
Składniki:
udko kurczaka, 120 g
garść pomidorków koktajlowych, 100 g
2 ziemniaki ugotowane, 140 g
2 plastry chudego twarogu, 50 g
2 łyżki jogurtu, 40 g
1/3 ogórka zielonego, 70 g
1/2 czerwonej papryki, 70 g
po szczypcie pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
ząbek czosnku
łyżka oliwy
3 łyżki suchej kaszy gryczanej, 50 g
Przygotowanie:
Udko natrzyj przyprawami wymieszanymi z oliwą, przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso obłóż ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i piecz 30 min.
10 minut przed końcem pieczenia dołóż przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Upieczone mięso podawaj z twarożkiem wymieszanym z jogurtem, papryką i ogórkiem oraz ugotowaną kaszą gryczaną.
Kasza z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi
Kasza i pomidorki są źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, co jest istotne u osób mało poruszających się lub leżących.
Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy, np. owsianej, 50 g
szklanka bulionu
3 plasterki sera koziego, 60 g
ząbek czosnku
garść pomidorków koktajlowych, 100 g
łyżka oliwy
po szczypcie pieprzu ziołowego, oregano, sezamu
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na bulionie. Pomidorki i czosnek pokrój. Kaszę wymieszaj z przyprawami i warzywami. Skrop oliwą, połóż pokruszony ser i piecz w 180 st. przez 10 minut.