Czy każdy ciemny chleb jest zdrowy? Jak rozpoznać prawdziwy razowiec
Najlepszy jest domowy razowiec na zakwasie
Fot. 123RF

Czy każdy ciemny chleb jest zdrowy? Jak rozpoznać prawdziwy razowiec

Ciemny chleb uchodzi za zdrowszy od białego pieczywa, ale czy rzeczywiście tak jest? Dowiedz się, jak rozpoznać prawdziwy razowiec oraz jak upiec go w domu.

Jak rozpoznać razowiec?

Ciemne pieczywo kojarzy się z razowcem. Nie zawsze tak jest! Tanie pieczywo z marketów nieraz jest barwione karmelem (E-150), który ma mu nadać apetyczną barwę, aby wydało się zdrowsze. W rzeczywistości jest upieczone z mąki oczyszczonej i pełne podejrzanych dodatków. Prawdziwy razowiec jest cięższy, ma „brzydszy” kolor i jest droższy. Jeśli trudno ci rozróżnić te chleby, czytaj etykiety i pytaj sprzedawcę.

Czego razowy chleb nie powinien mieć w składzie?

  • Guma guar  E-412 – jest stosowana jako stabilizator, emulgator i środek zagęszczający. Choć uznawana za substancję nieszkodliwą, u wrażliwych może powodować wzdęcia i problemy żołądkowe.
  • Syrop glukozowy – ma konserwować i poprawiać walory smakowe, a przy okazji niepotrzebnie podnosi kaloryczność oraz indeks glikemiczny pieczywa.
  • Tłuszcze (margaryna, oleje roślinne, lecytyna) – pływają na zwiększenie objętości bochenka chleba oraz przedłużenie jego trwałości. Zwiększają też jego kaloryczność.
  • Konserwanty – E-262– dioctan sodu przedłuża świeżość chleba. Uchodzi za nieszkodliwy, jednak osoby źle tolerujące ocet powinny go unikać.

Domowy chleb razowy na zakwasie

Przepis na zakwas:

  1. 100 g mąki żytniej razowej zalej w słoju 100 ml wody, wymieszaj, przykryj (nie zakręcaj), postaw w cieple.
  2. Po dobie dodaj tyle samo mąki i wody, wymieszaj, odstaw na 24 godz.
  3. Powtarzaj przez 7 dni.
  4. Część zużyj do pieczenia, do reszty co 3 doby dodawaj przynajmniej 50 g mąki i 50 ml wody.

Przepis na chleb razowy

Składniki:

  • 250 g zakwasu żytniego,
  • 500 g mąki żytniej chlebowej,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki wymieszaj dokładnie w misce.
  2. Ciasto przelej do formy (ma zająć trochę więcej niż 1/2 naczynia).
  3. Wygładź wierzch mokrą łyżką, odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  4. Gdy podrośnie do wysokości formy, natnij wierzch nożem.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na dno wstaw naczynie z wrzątkiem.
  6. Piecz 50 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
  7. Gotowy chleb razowy wyjmij z formy i połóż na kratce, by odparował.

Czytaj więcej