Czarny pudding. Przepis na ciekawą wersję sztandarowego japońskiego deseru
01.12.2021 05:21
Pudding jest flagowym deserem w Japonii. W tej wersji stężały pudding podajemy z pokrojoną w kostkę galaretką. Piękną ciemną barwę nadaje deserowi cukier trzcinowy Diamant Dark Muscovado, który dzięki pozostałej w nim melasie posiada charakterystyczny aromat i ciemno-brązowy kolor.
Japończycy są wielkimi fanami puddingów. Różne wersje tego deseru można kupić w supermarkecie, ale i w wykwintnych restauracjach. Często widzimy go w japońskich kreskówkach, a mamy chętnie robią go swoim dzieciom. Jego wykonanie jest bardzo proste. Proponujemy bardzo ciekawą wersję. Czarny pudding zrobisz, dzięki dodatkowi cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado.
Czarny pudding z Japonii
Składniki
Na pudding:
300 ml mleka (najlepiej roślinnego)
100 ml gęstej śmietany albo jogurtu greckiego
70 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
5 g żelatyny (lub agaru)
ok. 25 ml wody
3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)
Na galaretkę:
300 ml wody
100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
5 g żelatyny (lub agaru)
ok. 25 ml wody
3 krople olejku waniliowego (lub migdałowego)
Przygotowanie
Wsyp żelatynę do 25 ml wody i rozpuść. Najlepiej przygotuj od razu żelatynę do puddingu i do galaretki (w tej drugiej lepiej sprawdzi się agar). Cukier na pudding wsyp do garnka, dodaj połowę mleka i wymieszaj. Podgrzej do koło 50 stopni, by cukier się roztopił, a mleko nie zagotowało. Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do połączenia się składników.
Wlej resztę mleka, śmietanę i olejem, całość wymieszaj. Przesiej pudding przez sitko, by wyeliminować grudki. Wlej masę do szklanek czy innych pojemniczków, do maksymalnie 70% ich objętości.
Przygotuj galaretkę podobnie, jak pudding, łącząc cukier z żelatyną i wodą. Jeśli do galaretki używasz agaru, masę musisz doprowadzić do wrzenia. Przesiej ją przez sitko, bo odcedzić grudki. Jeszcze gorącą, gęstniejącą masę szybko wylej do płaskiego naczynia, np. tacy i odstaw do wystygnięcia.
Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na kwadraty o bokach około 1 cm lub użyj łyżki, by powykrawać regularne kawałki. Wykładaj je na stężały pudding. Galaretka z agarem po pewnym czasie wypuści z siebie słodki syrop. Schłodź deser. Dodaj listki świeżej mięty dla ozdoby i podawaj.