Potas to bardzo ważny pierwiastek dla naszego organizmu i warto zadbać o jego odpowiedni poziom. Niedobory mogą skutkować m.in. osłabieniem serca i mięśni. Kto jest najbardziej narażony na niedobór potasu i jak go uzupełnić? Sprawdź, jakie produkty włączyć do diety, by dostarczyć organizmowi potasu i magnezu.
Spis treści
Potas odpowiada za pracę serca, mięśni szkieletowych i gospodarkę wodno-elektrolitową. To jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Co jeść, by uzupełnić jego niedobory? Wypróbuj przepis na kaszę gryczaną, która zawiera w składzie wszystko, czego potrzebujesz.
Na niedobory potasu narażone są osoby stosujące leki moczopędne, przeczyszczające, zmagające się z chorobami nerek, cukrzycą, nadciśnieniem, nadużywające soli i cukru. Jednak potas łatwo uzupełnić z dietą.
Najlepiej jeść produkty bogate w ten pierwiastek w formie surowej lub krótko gotowane w małej ilości wody. Długie gotowanie i pieczenie powoduje straty potasu na poziomie 50 proc. W diecie powinien też znaleźć się magnez, który wspomaga wchłanianie potasu.
Potas można znaleźć w wielu produktach, które na pewno znajdziemy w naszej lodówce. Najważniejsze źródła potasu to:
Uzupełniając niedobory potasu, nie możemy zapominać o dostarczeniu organizmowi magnezu, który wspomaga wchłanianie potasu. Źródła magnezu to:
Składniki:
Przygotowanie: