Co jeść, by uzupełnić niedobory potasu gdy mamy cukrzycę, nadciśnienie lub chore nerki?
Wiele zdrowych produktów jest naturalnym źródłem potasu. Co jeść, by uzupełnić jego niedobór?
Fot. 123rf.com

Co jeść, by uzupełnić niedobory potasu gdy mamy cukrzycę, nadciśnienie lub chore nerki?

Potas to bardzo ważny pierwiastek dla naszego organizmu i warto zadbać o jego odpowiedni poziom. Niedobory mogą skutkować m.in. osłabieniem serca i mięśni. Kto jest najbardziej narażony na niedobór potasu i jak go uzupełnić?  Sprawdź, jakie produkty włączyć do diety, by dostarczyć organizmowi potasu i magnezu. 

Potas odpowiada za pracę serca, mięśni szkieletowych i gospodarkę wodno-elektrolitową. To jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Co jeść, by uzupełnić jego niedobory? Wypróbuj przepis na kaszę gryczaną, która zawiera w składzie wszystko, czego potrzebujesz. 

Kto jest najbardziej narażony na niedobory potasu i jak je uzupełnić?

Na niedobory potasu narażone są osoby stosujące leki moczopędne, przeczyszczające, zmagające się z chorobami nerek, cukrzycą, nadciśnieniem, nadużywające soli i cukru. Jednak potas łatwo uzupełnić z dietą.

Najlepiej jeść produkty bogate w ten pierwiastek w formie surowej lub krótko gotowane w małej ilości wody. Długie gotowanie i pieczenie powoduje straty potasu na poziomie 50 proc. W diecie powinien też znaleźć się magnez, który wspomaga wchłanianie potasu.

Naturalne źródła potasu

Potas można znaleźć w wielu produktach, które na pewno znajdziemy w naszej lodówce. Najważniejsze źródła potasu to:

  • soja,
  • fasola,
  • chrzan,
  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • awokado,
  • banany,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • zielony groszek,
  • buraki,
  • pomidory,
  • przecier pomidorowy,
  • kakao,
  • morele,
  • śliwki,
  • kiwi.

Naturalne źródła magnezu

Uzupełniając niedobory potasu, nie możemy zapominać o dostarczeniu organizmowi magnezu, który wspomaga wchłanianie potasu. Źródła magnezu to:

  • kasza gryczana,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • migdały,
  • orzechy laskowe,
  • kakao,
  • soczewica,
  • soja,
  • tofu,
  • banany,
  • ziemniaki,
  • koper,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • bób,
  • fasola

Kasza gryczana z soczewicą, tofu i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • kasza gryczana, 50 g
  • 2 łyżki soczewicy, 30 g
  • naturalne tofu, 50 g
  • 2-3 suszone pomidory, 30 g
  • łyżka czarnych oliwek
  • łyżeczka świeżej bazylii
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie pieprzu, soli, majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Tofu pokrój, wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i odstaw na pół godziny. Kaszę i soczewicę wsyp na patelnię, chwilę podpraż, aż poczujesz przyjemny aromat, następnie ugotuj. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj odsączone tofu i chwilę podduś. Wsyp kaszę z soczewicą i duś 2 minuty.
  2. Dodaj pokrojone oliwki, suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, bazylią. Na talerzu posyp natką pietruszki i ziarnami dyni.

 

Czytaj więcej