6 sproszkowanych superfoods, które chronią przed wieloma chorobami. Sprawdź, jak je włączyć do jadłospisu
Spirulina oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn, wspomaga rozwój korzystnej mikrobioty bakteryjnej jelit, hamuje procesy zapalne
Fot. 123rf.com

6 sproszkowanych superfoods, które chronią przed wieloma chorobami. Sprawdź, jak je włączyć do jadłospisu

Sproszkowane superfoods to prawdziwe bomby witaminowe. Mają liczne właściwości zdrowotne, dzięki którym zapobiegają chorobom. Sprawdź, jak działają i jak je stosować. Przygotuj z nich zdrowe koktajle według naszych przepisów.

Każdy z niżej wymienionych superfoods kupisz w aptece lub w markecie, gdzie leżą na półkach z suplementami. Mają właściwości zdrowotne. Idealnie sprawdzą się do koktajli.

1. Spirulina wzmacnia odporność

Rodzaj alg o ciemnozielonej barwie. Dobre źródło chlorofilu. Oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn, wspomaga rozwój korzystnej mikrobioty bakteryjnej jelit, hamuje procesy zapalne. Po spirulinę możesz sięgać np. na śniadanie.

Jak stosować spirulinę?

1 płaską łyżkę dodaj do kubeczka naturalnego jogurtu. Delikatnie zblenduj z pokrojonymi owocami (bananem, kiwi, jabłkiem). Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem, który złagodzi charakterystyczny smak alg.

2. Baobab hamuje wypadanie włosów

Jego owoce zawierają sześciokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Do tego mają mnóstwo witaminy B6, niacyny, żelaza, magnezu, potasu. Suplementy z baobabu wzmacniają kondycję skóry, włosów i paznokci. Co 2-3 dni sięgnij po zielony shake z baobabem.

Jak stosować baobab?

Zmiksuj 200 ml wody, 1 łyżeczkę sproszkowanego baobabu, garść szpinaku, 1/2 banana, 1/4 ananasa, 1 łyżeczkę chia, garść nerkowców. Pij jako przekąskę.

3. Guarana rozgrzewa i łagodzi ból 

Nasiona tego krzewu mają więcej kofeiny niż kawa. Guarana działa rozgrzewająco, przeciwbólowo, poprawia koncentrację, zmniejsza uczucie głodu.

Jak stosować guaranę?

Parz z wodą, dodawaj do koktajli, herbaty, soków. Ale stosuj z umiarem, do 2 łyżeczek dziennie, najlepiej do godz. 15., bo później możesz mieć kłopoty ze snem.

4. Jarmuż dba o stan naczyń

To skarbnica błonnika, witamin (A, B1 i B2, C, E, K) i minerałów (wapnia, żelaza, potasu, magnezu), beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Dobry sposób na profilaktykę oraz opóźnienie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak stosować jarmuż?

Aby przygotować koktajl, zmiksuj: 1 szklankę jarmużu (najlepszy jest po zmrożeniu), 3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, sok z 1/2 cytryny i 1 szklankę wody. Niewskazany przy kamicy nerkowej.

5. Chlorella poprawia trawienie

Mikroalga, która w porównaniu do spiruliny zawiera czterokrotnie więcej chlorofilu i znacznie więcej żelaza, białka i zdrowych tłuszczy.

Jak stosować chlorellę?

Zblenduj po 1 mango i awokado, sok z 2 jabłek, 3 łyżeczki soku z limonki, po 2 łyżeczki jagód goji i sproszkowanej chlorelli. Gdy jesteś podatna na infekcje lub masz kłopoty w układem pokarmowym, pij koktajl na czczo. Po dwóch miesiącach kuracji zrób tygodniową przerwę. 

6. Korzeń maca dodaje energii

Ma mnóstwo zdrowych nienasyconych aminokwasów tłuszczowych (NNKT), steroli roślinnych, mikro i makroelementów. Dla zestresowanych, zmęczonych, kobiet w okresie klimakterium. Dobry dodatek do napojów. Gdy poczujesz spadek energii, wypij maca latte.

Jak stosować korzeń maca?

Podgrzej 1 filiżankę mleka (krowiego, roślinnego), 1 łyżeczkę korzenia maca, ¼ łyżeczki cynamonu, szczyptę pieprzu, 1 łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Gorący napój energicznie wymieszaj, aż powstanie pianka, posyp cynamonem.

 

 

Czytaj więcej