Zdrowe napoje z całego świata dostarczają witaminy, leczą i zapobiegają chorobom. Jak działa złote mleko z kurkumą, sok z buraka, woda kokosowa, kombucha, kefir z grzybka tybetańskiego i matcha latte? Sprawdź, jak je przygotować i stosować.
Spis treści
Te napoje dostarczają organizmowi dobroczynnych substancji. Możesz je kupić w gotowej formie lub zrobić samodzielnie.
Receptura pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej. Działa przeciwzapalnie, pobudza odporność. Pij przy infekcjach, bólach głowy.
Jak zrobić i stosować?
Wlej do rondelka szklankę mleka (krowiego/roślinnego). Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i po szczypcie: kardamonu, cynamonu, imbiru, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej. Zagotuj. Posłódź miodem. Rano pij na czczo, a wieczorem pij bez pieprzu.
Dzięki azotanom obniża ciśnienie. Przyspiesza metabolizm, odchudza. Bogaty jest w przeciwutleniacze, głównie betainę, która ogranicza gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Obniża poziom cholesterolu. Pomaga na stres i bezsenność.
Jak stosować?
Pij na czczo. Zacznij od 1/5 szklanki soku rozcieńczonego z wodą.
Powstaje z wnętrza młodych, zielonych orzechów palmy kokosowej (nie mylić z mleczkiem kokosowym, które powstaje z miąższu dojrzałych owoców). Korzystnie wpływa na pracę serca, układ nerwowy. Dobrze nawadnia organizm, szczególnie w trakcie leczenia biegunki. Nie zawiera laktozy ani cukru.
Jak stosować?
Najlepiej pić lekko schłodzoną z odrobiną miąższu orzecha kokosowego.
Nazywana grzybem herbacianym, grzybkiem japońskim. To kolonia bakterii i drożdży. Regularne picie poprawia trawienie, wspiera pracę układu pokarmowego, nerek, wątroby, wzmacnia odporność, dodaje energii, poprawia koncentrację. Wspomaga leczenie wrzodów. Kupisz w dyskontach lub przygotuj kombuchę samodzielnie.
To kultury bakterii kwasu mlekowego (głównie Lactobacillus i Lactococcus), drożdży i bakterii kwasu octowego. Probiotyki zawarte w napoju mogą obniżać poziom cholesterolu, wzmacniają odporność, działają antynowotworowo.
Jak stosować?
Pij przez 3 tygodnie, potem zrób tydzień przerwy. Nie łącz z antybiotykokuracją. Kupisz w specjalistycznych sklepach.
Zielona sproszkowana herbata z Chin. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa antybiotycznie i przeciwwirusowo. Obniża ciśnienie, uspokaja, ożywia umysł. Nie pij na pusty żołądek.
Jak zrobić i stosować?
Spień 150 ml gorącego mleka (70°C). 1/2 łyżeczki matchy przesiej i zalej 60 ml gorącej wody (ok. 80°C), wymieszaj i powoli wlej do mleka.