15 rozgrzewających roślin na jesiennie i zimowe chłodne dni. Jak je stosować i do czego dodawać?
Rozgrzewające zioła i przyprawy można dodawać do dań i deserów, a także stosować w postaci herbatek
Fot. 123rf.com

15 rozgrzewających roślin na jesiennie i zimowe chłodne dni. Jak je stosować i do czego dodawać?

Jakie rośliny mają działanie rozgrzewające? Jest ich naprawdę sporo! Te zioła i przyprawy to twoi najlepsi przyjaciele na jesienne i zimowe chłody. Nie tylko rozgrzewają, ale również pomagają wzmacniać odporność i leczyć przeziębienie, infekcje, kaszel i katar. Możesz je dodawać do dań i deserów, a także stosować w postaci rozgrzewających herbatek. Poznaj 15 roślin o działaniu rozgrzewającym. 

Jesienią drzewa zrzucają złociste liście, a potem zimą wszystko wokół pokrywa się warstwą białego puchu. Rośliny przechodzą w zasłużony stan spoczynku, lecz końcówka roku to okres stagnacji nie tylko w ogrodzie – my także nieco się rozleniwiamy i po aktywnym lecie wolimy spędzać długie wieczory z książką na kanapie... Nietrudno wtedy o wychłodzenie organizmu, a od tego już tylko krok do przeziębienia! Nie mówiąc o tym, że niskie temperatury na dworze sprzyjają rozmaitym infekcjom. Nie zapominajmy więc o dobroczynnych właściwościach wielu rozgrzewających roślin! Wspomagajmy się pysznymi herbatkami z miodem, cytryną, imbirem, goździkami i cynamonem, ale także pożywnymi daniami doprawionymi szczyptą pikanterii!

Rozgrzewające ostre przyprawy

Dodane do potraw błyskawicznie rozgrzewają oraz dodają im ostrości, więc uważaj, aby nie przesadzić z ilością. Niektóre z nich można też dodawać do ciast i deserów. 

1. Rozgrzewające chili

Wystarczy kawałek papryczki lub szczypta chili w proszku, by rozgrzać nawet największego zmarzlucha!

2. Polski czosnek rozgrzewa

Nie ma sobie równych! Warto połączyć go z olejem i solą, przyrządzając zdrową pastę kanapkową.

3. Gorczyca biała rozgrzewa i leczy katar

Z jej nasion przygotujemy nie tylko musztardę, marynatę czy dressing, ale też odwar zwalczający katar!

4. Rozgrzewający kardamon do ciast

To świetny dodatek do ciast, deserów i napojów, a także zup i sosów.

5. Czarny pieprz rozgrzewa dodany do deserów

Dodawajmy go nie tylko do dań wytrawnych, ale również do deserów czekoladowych i ciast z owocami.

Kłącza i korzenie roślin o działaniu rozgrzewającym

Wysuszone są równie skuteczne jak świeże. Można je dodawać jako przyprawy do dań lub rozgrzewających napojów. 

1. Imbir rozgrzewa i leczy

Niezawodny imbir świetnie sprawdza się w zupach i rozmaitych daniach na ciepło oraz jako dodatek do herbaty. Warto też przygotować z niego napój, gotując starte kłącze przez 15-20 min.

2. Kurkuma rozgrzewa i wzmacnia odporność

Złocista kurkuma ma właściwości rozgrzewające i wzmacnia odporność. Można dodawać ją do zup, sosów, a nawet mleka (krowiego lub roślinnego).

3. Rozgrzewający pikantny chrzan

Pikantny chrzan doskonale rozgrzewa i udrażnia górne drogi oddechowe.

Rozgrzewające zioła na herbatki w chłodne wieczory

Gorąca herbata to najprostszy i najszybszy sposób, żeby się rozgrzać w jesienne i zimowe wieczory. Aby działała jeszcze skuteczniej, warto ją przygotować z kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu lub ziela macierzanki. 

1. Rozgrzewające kwiaty lipy na przeziębienia

Są bogate we flawonoidy, garbniki i śluzy. Wykazują działanie przeciwzapalne oraz łagodzące kaszel i ból gardła. Przyrządzany z nich napar poleca się na rozgrzanie, a także przy przeziębieniach, gorączce, anginie i zapaleniu oskrzeli.

2. Kwiaty czarnego bzu 

Od wieków stosowane są jako środek leczniczy na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza z gorączką oraz kaszlem. Herbatka działa napotnie i antywirusowo, a także podnosi odporność organizmu. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowy, rozrzedza katar i łagodzi ból głowy.

3. Rozgrzewające ziele macierzanki na kaszel

Roślina ta wykazuje silne właściwości odkażające oraz wykrztuśne, w związku z czym jest polecana przede wszystkim przy suchym kaszlu, ale też na różnego rodzaju infekcje i schorzenia układu oddechowego. Napar z macierzanki pozwala oczyścić drogi oddechowe, odkaża je i pozytywnie wpływa na oskrzela.

Rozgrzewające składniki ciast i deserów

Nasze desery mogą być nie tylko pyszne, ale również zdrowe i rozgrzewające. Takie właściwości zapewnią słodkością maliny, kakao, goździki i kora cynamonowca. Koniecznie dodajmy je do zimowych ciast!

1. Maliny działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie

Dzięki zawartości kwasów salicylowego i benzoesowego owoce te są uznawane za naturalną aspirynę! Działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i antywirusowo. Zwalczają pierwsze objawy przeziębienia i grypy, a nawet obniżają gorączkę.

2. Brązowy kakaowiec rozgrzewa

Desery i napoje z dodatkiem kakao czy czekolady solidnie rozgrzeją nasz organizm, a przy tym błyskawicznie poprawią nastrój. Są również cennym źródłem magnezu i pozytywnie wpływają na pracę serca.

3. Rozgrzewające i przeciwzapalne goździki

Mają zniewalający aromat, a do tego działają rozgrzewająco, odkażająco i przeciwzapalnie. Warto dodawać je nie tylko do wypieków, lecz także do herbaty, kawy czy grzańca.

4. Kora cynamonowca o działaniu rozgrzewającym i przeciwwirusowym

Wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a więc pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Pasuje do ciast, kawy, herbaty i mleka.

Rozgrzewające chili con carne

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego sól
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • przyprawy w proszku: papryka słodka, chili, kardamon, cynamon

Przygotowanie:

  1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso, posolić i chwilę smażyć. Dołożyć krojone pomidory i dusić do miękkości mięsa. Gdy powstanie w miarę gęsty sos, dodać fasolkę i kukurydzę. Doprawić do smaku i chwilę dusić.

Rozgrzewająca czekolada na gorąco

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mleko i śmietanę połączyć z cukrem, chili oraz cynamonem. Zagotować, dodać posiekaną czekoladę i napój podgrzewać, mieszając, aż nieco zgęstnieje. 

 

Czytaj więcej