Jakie rośliny mają działanie rozgrzewające? Jest ich naprawdę sporo! Te zioła i przyprawy to twoi najlepsi przyjaciele na jesienne i zimowe chłody. Nie tylko rozgrzewają, ale również pomagają wzmacniać odporność i leczyć przeziębienie, infekcje, kaszel i katar. Możesz je dodawać do dań i deserów, a także stosować w postaci rozgrzewających herbatek. Poznaj 15 roślin o działaniu rozgrzewającym.
Spis treści
Jesienią drzewa zrzucają złociste liście, a potem zimą wszystko wokół pokrywa się warstwą białego puchu. Rośliny przechodzą w zasłużony stan spoczynku, lecz końcówka roku to okres stagnacji nie tylko w ogrodzie – my także nieco się rozleniwiamy i po aktywnym lecie wolimy spędzać długie wieczory z książką na kanapie... Nietrudno wtedy o wychłodzenie organizmu, a od tego już tylko krok do przeziębienia! Nie mówiąc o tym, że niskie temperatury na dworze sprzyjają rozmaitym infekcjom. Nie zapominajmy więc o dobroczynnych właściwościach wielu rozgrzewających roślin! Wspomagajmy się pysznymi herbatkami z miodem, cytryną, imbirem, goździkami i cynamonem, ale także pożywnymi daniami doprawionymi szczyptą pikanterii!
Dodane do potraw błyskawicznie rozgrzewają oraz dodają im ostrości, więc uważaj, aby nie przesadzić z ilością. Niektóre z nich można też dodawać do ciast i deserów.
Wystarczy kawałek papryczki lub szczypta chili w proszku, by rozgrzać nawet największego zmarzlucha!
Nie ma sobie równych! Warto połączyć go z olejem i solą, przyrządzając zdrową pastę kanapkową.
Z jej nasion przygotujemy nie tylko musztardę, marynatę czy dressing, ale też odwar zwalczający katar!
To świetny dodatek do ciast, deserów i napojów, a także zup i sosów.
Dodawajmy go nie tylko do dań wytrawnych, ale również do deserów czekoladowych i ciast z owocami.
Wysuszone są równie skuteczne jak świeże. Można je dodawać jako przyprawy do dań lub rozgrzewających napojów.
Niezawodny imbir świetnie sprawdza się w zupach i rozmaitych daniach na ciepło oraz jako dodatek do herbaty. Warto też przygotować z niego napój, gotując starte kłącze przez 15-20 min.
Złocista kurkuma ma właściwości rozgrzewające i wzmacnia odporność. Można dodawać ją do zup, sosów, a nawet mleka (krowiego lub roślinnego).
Pikantny chrzan doskonale rozgrzewa i udrażnia górne drogi oddechowe.
Gorąca herbata to najprostszy i najszybszy sposób, żeby się rozgrzać w jesienne i zimowe wieczory. Aby działała jeszcze skuteczniej, warto ją przygotować z kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu lub ziela macierzanki.
Są bogate we flawonoidy, garbniki i śluzy. Wykazują działanie przeciwzapalne oraz łagodzące kaszel i ból gardła. Przyrządzany z nich napar poleca się na rozgrzanie, a także przy przeziębieniach, gorączce, anginie i zapaleniu oskrzeli.
Od wieków stosowane są jako środek leczniczy na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza z gorączką oraz kaszlem. Herbatka działa napotnie i antywirusowo, a także podnosi odporność organizmu. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowy, rozrzedza katar i łagodzi ból głowy.
Roślina ta wykazuje silne właściwości odkażające oraz wykrztuśne, w związku z czym jest polecana przede wszystkim przy suchym kaszlu, ale też na różnego rodzaju infekcje i schorzenia układu oddechowego. Napar z macierzanki pozwala oczyścić drogi oddechowe, odkaża je i pozytywnie wpływa na oskrzela.
Nasze desery mogą być nie tylko pyszne, ale również zdrowe i rozgrzewające. Takie właściwości zapewnią słodkością maliny, kakao, goździki i kora cynamonowca. Koniecznie dodajmy je do zimowych ciast!
Dzięki zawartości kwasów salicylowego i benzoesowego owoce te są uznawane za naturalną aspirynę! Działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i antywirusowo. Zwalczają pierwsze objawy przeziębienia i grypy, a nawet obniżają gorączkę.
Desery i napoje z dodatkiem kakao czy czekolady solidnie rozgrzeją nasz organizm, a przy tym błyskawicznie poprawią nastrój. Są również cennym źródłem magnezu i pozytywnie wpływają na pracę serca.
Mają zniewalający aromat, a do tego działają rozgrzewająco, odkażająco i przeciwzapalnie. Warto dodawać je nie tylko do wypieków, lecz także do herbaty, kawy czy grzańca.
Wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a więc pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Pasuje do ciast, kawy, herbaty i mleka.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie: