Urocze bratki ozdobią ogród i balkon. Jak je uprawiać w doniczce i w gruncie?
Bratki są kolorowe, radosne i piękne. Jak o nie dbać, by pięknie i długo kwitły?
Fot. 123rf.com

Urocze bratki ozdobią ogród i balkon. Jak je uprawiać w doniczce i w gruncie?

Bratki to jedne z najpiękniejszych wiosennych kwiatów. Mogą rosnąć w doniczce w mieszkaniu, na balkonie czy tarasie, ale mogą też zdobić ogród rosnąć w gruncie. Odpowiednio uprawiane i pielęgnowane mogą kwitnąć nawet do lata! Sprawdź, jakiego stanowiska, nawożenia i podlewania potrzebują bratki oraz jak je sadzić w doniczkach i w gruncie.

Bratki, czyli fiołki ogrodowe kształtem i feerią kolorów przypominają barwne motyle. Zachwycają nas od początku aż do późnej wiosny. Jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać, będą kwitnąć nawet do lipca. Jak to zrobić?

Jak uprawiać bratki? Zasady pielęgnacji

Bratki, chociaż wyglądają na rośliny delikatne, są bardzo odporne na przymrozki. Dlatego bez obaw możemy sadzić je w skrzynkach i pojemnikach, a nawet na rabatach w ogrodzie już od marca. Są też coraz trwalsze. Dawne odmiany przekwitały już po miesiącu. Te oferowane obecnie kwitną znacznie dłużej. Bywa, że nawet do lipca. Zachowują krzaczasty pokrój i systematycznie wytwarzają nowe pąki.

Jakie stanowisko będzie dla nich najlepsze? Rośliny te najlepiej czują się w półcieniu. Dlatego, jeśli chcemy ukwiecić nimi południowy balkon, starajmy się je czymś osłonić, np. parasolem, parawanem lub iglakiem w pojemniku. Sadząc je w pojemnikach, zachowajmy odstępy między kępkami. Gdy posadzimy je zbyt gęsto, wtedy zamiast się krzewić, będą nadmiernie wyciągać się do góry i stracą ładny pokrój.

A jak wygląda podlewanie i nawożenie bratków? Warto podlewać je często, ale niewielką ilością wody. Strumień kierujmy pod liście, aby ich nie moczyć. Co dwa lub trzy tygodnie do wody należy dodać trochę nawozu do roślin kwitnących.

Jak sadzić bratki, by atrakcyjnie wyglądały? Aranżacje

79414281_m
Bratki świetnie wyglądają posadzone w donicy i ustawione przed domem
Fot. 123rf.com

Posadzone na rabacie, fioletowe odmiany bratków doskonale sprawdzają się jako tło dla kremowych odmian żonkila, wypełniając luki między później kwitnącymi bylinami. Mogą być też dekoracją tarasu lub schodów prowadzących do domu. Kilkoma lub kilkunastoma sadzonkami wypełniamy cynkowaną misę lub wiadro, zostawiając z przodu miejsce na pęk stokrotek – przełamią monotonię bratkowego fioletu.

Miniaturowe bratki w koszyku

Miniaturowe odmiany bratków potrzebują odpowiedniego wyeksponowania. Ciekawym pomysłem będzie posadzenie ich w wiklinowym koszu i zadołowanie go (do połowy wysokości) na trawniku. Pamiętajmy jednak, aby bratki miały możliwość odpływu wody (na dnie kosza usypujemy keramzyt). Podlewamy je rano lub wieczorem, kierując wodę pod liście.

Bratki w skalnym ogródku

W słońcu bratki kwitną obficie, ale za to krótko. W miejscu ocienionym, a więc chłodniejszym – słabiej, jednak znacznie dłużej. To dla nas wskazówka, gdy zamierzamy wprowadzić je do skalniaka. W nasłonecznionym lepiej będą się czuć bratki jesiennie, mając za towarzystwo aksamitki. Bratkom wiosennym zapewnijmy lekki półcień oraz sąsiedztwo żagwinu Red Carpet, który oplecie je gęstymi poduszkami szarozielonych liści, a pod koniec maja obsypie się drobnymi, czerwonymi kwiatami. Zamiast konkurować z bratkami, przydadzą im uroku.

Bratki na balkonie

Spora odporność na niskie temperatury sprawia, że bratki wspaniale spisują się jako rośliny balkonowe. Niezależnie od wielkości i barwy, kwitną bardzo wcześnie – możemy je kupić i posadzić w skrzynkach już w marcu, jeśli tylko temperatura pozwoli im się zakorzenić (min. 4°C) – i dość długo, bo aż do czerwcowych upałów, których nie lubią.

Królicze uszy z bratków

Niczym królik z kapelusza, wystają z imbryka królicze uszy (Bunny Ears). To ciekawa odmiana bratków z różowymi lub fioletowymi „uszami”, czyli dwoma wąskimi płatkami skierowanymi do góry i kontrastującymi z pozostałymi – białymi lub żółtymi.

Jak bratki wykorzystać w kuchni?

118592519_m
Bratki to jadalne kwiaty. Można je dodać np. do sałatki
Fot. 123rf.com

Czy wiesz, że bratki są jadalne? Kwiaty bratka trójbarwnego zachwycają urodą, ale też zaskakują smakiem – troszkę słodkim, troszkę cierpkim. Zrywamy świeże, dopiero co rozkwitnięte – nie powinny być ani wilgotne, ani lekko zwiędłe. Idealnie, jeśli sami je wysialiśmy i uprawiamy w ogródku lub na balkonie. Te z marketu mogą być opryskiwane!

Bratki w kuchni można wykorzystać przede wszystkim do wiosennej sałatki. Do salaterki włóż roszponkę, kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek, garść kiełków jarmużu lub rzodkiewki. Skrop dressingiem (2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka miodu, szczypta chili). Delikatnie przemieszaj. Na wierzchu ułóż kilka kwiatów bratka i... ciesz się nieziemsko dobrymi doznaniami smakowymi.

 

 

 

Czytaj więcej