Po czym poznać, że śledziona choruje i jak sobie pomóc?
Chora śledziona nie boli, ale można wyczuć, że jest powiększona
Fot. 123rf.com

Po czym poznać, że śledziona choruje i jak sobie pomóc?

Chora śledziona nie boli, ale jest powiększona, a ponadto wywołuje wiele nietypowych objawów. Ponieważ ten narząd jest dla nas bardzo ważny, nie można lekceważyć jego schorzeń. Sprawdź jak je rozpoznać. Poznaj zdrowe nawyki i dietę, które pomogą przy powiększonej śledzionie. 

Śledziona dba o odporność, chroni przed stanami zapalnymi i gromadzi krew. Chora nie boli, jednak gdy się powiększa, jest to znak, że trzeba się o nią zatroszczyć.

Objawy powiększonej śledziony

Jeśli mamy nadwagę, trudno nam „palcami" wyczuć powiększenie śledziony (znajduje się po lewej stronie pod żebrami). Ale poznamy to po uczuciu pełności w brzuchu, bólu w okolicy żołądka, kłopotach gastrycznych i nudnościach.

Mniej typowe objawy powiększonej śledziony to:

  • Ciągłe zmęczenie. Wyniki krwi mogą wykazać anemię.
  • Nadmierna potliwość, nocne poty może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi.
  • Świąd skóry (skutek zalegania toksyn w organizmie).
  • Język jest blady lub ma biały nalot i opuchnięte boki (bardzo ważny objaw według medycyny chińskiej).

Jak rozpoznać chorą śledzionę? Badania

Lekarz rodzinny opuka i zbada dłonią śledzionę (w pozycji leżącej na wznak i boku). Jeśli coś go zaniepokoi, zleci:

  • USG brzucha z oceną śledziony i węzłów chłonnych.
  • morfologię z rozmazem, żeby ustalić przyczynę powiększonej śledziony (może to być np. stan zapalny).

Jak leczyć powiększoną śledzionę? Zdrowe nawyki i dieta

Powiększona śledziona jest wrażliwa na urazy i nawet jej lekkie uderzenie grozi krwotokiem wewnętrznym. Czekając na wynik badań i efekty leczenia unikaj forsownego wysiłku i sporo odpoczywaj.

  • Ponadto noś luźne ubrania, bez pasków (np. na gumce), żeby nie uciskać śledziony.
  • Ogrzewaj dół pleców (nerki) np. termoforem (2 razy dziennie 15 min).

Dieta przy powiększonej śledzionie

  • Jedz mniejsze posiłki niż zwykle, o stałych porach i bez pośpiechu, z dłuższymi przerwami między nimi, by odciążyć śledzionę, która bierze udział w procesach trawienia.
  • Nie jedz zimnych produktów, bo są trudne do strawienia i wymagają więcej energii (organizm musi je ogrzać).
  • Trawienie usprawnią: cynamon, imbir, kardamon. Włącz je do jadłospisu.
  • Stosuj dietę śródziemnomorską, by wspomóc układ odpornościowy. Ogranicz czerwone mięso (maksymalnie 1/4 talerza), codziennie jedz produkty pełnoziarniste i orzechy, a 3 razy w tyg. ryby morskie i rośliny strączkowe.
  • Pij sok z kapusty przez tydzień 3 x dziennie po 100 ml.
  • Pij napar ze świeżej mięty (5 liści zalej gorącą wodą, przykryj na 15 min) po jedzeniu.
  • Zrezygnuj z głodówek, żeby nie zakłócać pracy układu pokarmowego.

 

 

Czytaj więcej