Chora śledziona nie boli, ale jest powiększona, a ponadto wywołuje wiele nietypowych objawów. Ponieważ ten narząd jest dla nas bardzo ważny, nie można lekceważyć jego schorzeń. Sprawdź jak je rozpoznać. Poznaj zdrowe nawyki i dietę, które pomogą przy powiększonej śledzionie.
Śledziona dba o odporność, chroni przed stanami zapalnymi i gromadzi krew. Chora nie boli, jednak gdy się powiększa, jest to znak, że trzeba się o nią zatroszczyć.
Objawy powiększonej śledziony
Jeśli mamy nadwagę, trudno nam „palcami" wyczuć powiększenie śledziony (znajduje się po lewej stronie pod żebrami). Ale poznamy to po uczuciu pełności w brzuchu, bólu w okolicy żołądka, kłopotach gastrycznych i nudnościach.
Mniej typowe objawy powiększonej śledziony to:
- Ciągłe zmęczenie. Wyniki krwi mogą wykazać anemię.
- Nadmierna potliwość, nocne poty może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi.
- Świąd skóry (skutek zalegania toksyn w organizmie).
- Język jest blady lub ma biały nalot i opuchnięte boki (bardzo ważny objaw według medycyny chińskiej).
Jak rozpoznać chorą śledzionę? Badania
Lekarz rodzinny opuka i zbada dłonią śledzionę (w pozycji leżącej na wznak i boku). Jeśli coś go zaniepokoi, zleci:
- USG brzucha z oceną śledziony i węzłów chłonnych.
- morfologię z rozmazem, żeby ustalić przyczynę powiększonej śledziony (może to być np. stan zapalny).
Jak leczyć powiększoną śledzionę? Zdrowe nawyki i dieta
Powiększona śledziona jest wrażliwa na urazy i nawet jej lekkie uderzenie grozi krwotokiem wewnętrznym. Czekając na wynik badań i efekty leczenia unikaj forsownego wysiłku i sporo odpoczywaj.
- Ponadto noś luźne ubrania, bez pasków (np. na gumce), żeby nie uciskać śledziony.
- Ogrzewaj dół pleców (nerki) np. termoforem (2 razy dziennie 15 min).
Dieta przy powiększonej śledzionie
- Jedz mniejsze posiłki niż zwykle, o stałych porach i bez pośpiechu, z dłuższymi przerwami między nimi, by odciążyć śledzionę, która bierze udział w procesach trawienia.
- Nie jedz zimnych produktów, bo są trudne do strawienia i wymagają więcej energii (organizm musi je ogrzać).
- Trawienie usprawnią: cynamon, imbir, kardamon. Włącz je do jadłospisu.
- Stosuj dietę śródziemnomorską, by wspomóc układ odpornościowy. Ogranicz czerwone mięso (maksymalnie 1/4 talerza), codziennie jedz produkty pełnoziarniste i orzechy, a 3 razy w tyg. ryby morskie i rośliny strączkowe.
- Pij sok z kapusty przez tydzień 3 x dziennie po 100 ml.
- Pij napar ze świeżej mięty (5 liści zalej gorącą wodą, przykryj na 15 min) po jedzeniu.
- Zrezygnuj z głodówek, żeby nie zakłócać pracy układu pokarmowego.