Odczuwasz wahania hormonalne związane z menopauzą? Jeśli dostarczysz organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, nie będziesz musiała przyjmować leków, a twoje samopoczucie będzie o wiele lepsze.
W czasie menopauzy jajniki kończą produkcję estrogenu i spada poziom serotoniny – hormonu szczęścia. Pojawia się niepokój, złość, irytacja, depresja, uderzenia gorąca i nocne poty. Zachwianiu ulega też gospodarka wapniowa, przez co kości są słabsze i bardziej narażone na złamanie. Spowalnia przemiana materii, a układ krwionośny jest narażony na podwyższone ciśnienie i miażdżycę.
Przy pomocy właściwej diety masz szansę przez dłuższy czas utrzymać równowagę hormonalną. W menu powinny znaleźć się składniki, które są budulcem kobiecych hormonów, oraz takie, które łagodzą objawy klimakterium.
Co jeść w czasie menopauzy?
✔ Kasza gryczana, komosa ryżowa, makaron i ryż pełnoziarnisty, pieczywo razowe
✔ Fasola, zielony groszek, soczewica
✔ Migdały, sezam, nerkowce, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie
✔ Chuda wołowina, drób, jaja
✔ Łosoś, halibut, dorsz, tuńczyk, sardynki, szprotki, makrela, śledź, pstrąg
✔ Papryka, marchew, kapusta, szpinak, pieczarki, bób, kalafior, brokuły, sałata, kiełki, kiszonki, jarmuż, rzepa, bataty
✔ Banany, ananasy, jabłka, truskawki, rodzynki, śliwki, winogrona, figi, kiwi
Czego unikać w czasie menopauzy?
✔ Produkty typu fast food
✔ Cukier, dżemy, słodycze, ciasta, słodkie bułeczki, słodzone napoje
✔ Konserwy mięsne i rybne
✔ Solone orzeszki, słone przekąski typu chipsy, paluszki, krakersy
✔ Tłuste czerwone mięso: baranina, wieprzowa, gęsina
✔ Produkty zawierające szczawiany: szczaw, rabarbar, mocna czarna herbata
✔ Soja, sos sojowy
✔ Sól w nadmiarze, czyli powyżej 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty)
Nasiona lnu zawierają lignany lniane, które, choć są hormonami roślinnymi, budową bardzo przypominają żeńskie hormony. Łączą się z receptorami hormonalnymi i niejako zastępują estrogen. Dzięki temu łagodzą potliwość, uderzenia gorąca, kołatanie serca, drażliwość i hamują wypłukiwanie wapnia z kości.
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego dziennie zmniejszą te dolegliwości o 50 proc. i poprawią samopoczucie. Siemię możesz dodawać m.in. do sałatek, owsianki, jogurtu.
Dorsz gotowany na parze z brokułami i sosem pietruszkowym
Gotowanie na parze chroni przed zniszczeniem zawarty w brokułach kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe w dorszu. Dodatkiem do ryby jest sos na bazie natki pietruszki, która jest źródłem bezcennej witaminy C.
Składniki:
✔ filet z dorsza bez skóry, 200 g
✔ 1/2 brokuła, 200 g
✔ łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
✔ łyżka natka pietruszki
✔ 2 łyżki kiełków
✔ ząbek czosnku
✔ sok z cytryny
✔ pieprz czarny
✔ sól
Sposób przygotowania:
Z mięs polecana jest pierś drobiowa lub indyka, która dostarcza cennych aminokwasów i niewiele tłuszczu. Można ją zastąpić chudą wołowiną lub cielęciną. Dodatkiem do mięsa są lekkostrawne i bogate w witaminy i sole mineralne warzywa korzeniowe.
Składniki:
✔ filet z piersi kurczaka, 150 g
✔ łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
✔ 1/2 większego batata, 100 g
✔ korzeń pietruszki, 50 g
✔ 1/2 cebuli, 50 g
✔ 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
✔ szczypta soli
✔ pieprz
✔ łyżeczka natki pietruszki
✔ szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Komosa ryżowa jest bardzo dobrym źródłem białka, które jest budulcem tkanki kostnej. W daniu są też orzechy i pieczarki bogate w selen.
Składniki:
✔ 4 łyżki suchej komosy ryżowej, 50 g
✔ łyżka orzechów włoskich lub laskowych
✔ ząbek czosnku
✔ 5-6 średnich pieczarek, 70 g
✔ garść surowego bobu, 50 g
✔ łyżka oliwy
✔ łyżka natki pietruszki
✔ sól
✔ pieprz
Sposób przygotowania:
Jarmuż jest źródłem witamin z grupy B i antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego.
Składniki
✔ szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego, 70 g
✔ 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 90 g
✔ 1/2 cebuli, 50 g
✔ ząbek czosnku
✔ 3 garście jarmużu, 75 g
✔ łyżka pokrojonych pomidorów suszonych, 15 g (lub kilka koktajlowych)
✔ łyżka oliwy
✔ sól
✔ pieprz
✔ łyżka posiekanych świeżych liści kolendry
Sposób przygotowania: