Łatwa dieta, która odbudowuje chrząstki. Pomaga szczególnie przy dyskopatii. Poznaj jej zasady
Esencjonalny bulion ugotowany na kurzych łapkach świetnie odbudowuje chrząstki
Fot. 123rf.com

Łatwa dieta, która odbudowuje chrząstki. Pomaga szczególnie przy dyskopatii. Poznaj jej zasady

Kiedy chrząstki są w dobrej kondycji, wtedy cały układ kostny (a więc także kręgosłup) funkcjonuje jak należy. To zapobiega dyskopatii i wielu innym schorzeniom stawów. Na czym polega dieta odbudowująca chrząstki? No jeść, a czego unikać? Wypróbuj przykładowe przepisy w diecie odbudowującej chrząstki. 

Substancjami, które wpływają na odbudowywanie się i kondycję chrząstek są jej składniki budulcowe: minerały (wapń, fosfor), białko, kwasy tłuszczowe i kolagen. Na szczęście zawiera je sporo produktów, z których można przygotować smaczne i sycące posiłki.

Zasady diety odbudowującej chrząstki przy dyskopatii

Odbudowa chrząstki stawowej jest procesem długotrwałym i wymagającym zachowania zdrowej diety. Istnieją ogólne zasady żywienia, które mogą pomóc w odbudowie chrząstki:

  • Dieta na odbudowę chrząstek powinna być lekka, bo nadmiar kalorii „idzie w biodra”, a nadwaga obciąża stawy i kręgosłup.
  • Jedz galaretkę, która zawiera żelatynę wspomagającą odbudowę tkanki łącznej. Jednak zanim kupisz torebkę galaretki w sklepie, przeczytaj jej skład (część galaretek nie zawiera żelatyny, tylko roślinne substancje żelujące).
  • Spożywaj wystarczającą ilość białka - jest niezbędne do budowy nowych tkanek i regeneracji starych, dlatego ważne jest, aby dostarczać organizmowi wystarczającą ilość białka. Źródłami białka są między innymi: mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Najlepiej używać mięs chudych (kurczak, wołowina). Przykładowe danie: pierś kurczaka pieczona w folii z dodatkiem oliwy, sałatka z miksu sałat z fasolą skropiona oliwą. Kolagen Jego źródłem są części tusz zwierzęcych, które zawierają chrząstki, ścięgna i wiązadła (patrz ramka poniżej).
  • Spożywaj wystarczającą ilość witaminy C - witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który jest ważnym elementem chrząstki stawowej. Źródłami witaminy C są między innymi: cytrusy, kiwi, jagody, brokuły i papryka.
  • Jedz żywność bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie, który może uszkadzać chrząstkę stawową. Źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są między innymi: tłuste ryby (łosoś, makrela), orzechy, nasiona i oleje roślinne (lniany, rzepakowy). Zjedz codziennie łyżeczkę oliwy (w sałatce, na chlebie zamiast masła), a 2-3 razy w tygodniu 150 g tłustej ryby. Fosfor i wapń Znajdują się w żółtym serze, podrobach, pieczywie i makaronach (pełnoziarniste i razowe), brokułach, szpinaku, także w kakao i czekoladzie.
  • Unikaj żywności wysokoprzetworzonej i cukrów prostych - żywność wysokoprzetworzona i cukry proste mogą przyczyniać się do stanów zapalnych w organizmie, które zwiększają ryzyko uszkodzenia chrząstki stawowej.
  • Spożywaj wystarczającą ilość wapnia i witaminy D - są niezbędne do utrzymania zdrowych kości, co ma wpływ na kondycję chrząstki stawowej. Źródłami wapnia są między innymi: nabiał, jaja, brokuły, szpinak, a witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem słońca, ale można ją również spożywać w postaci suplementów.
  • Pij odpowiednią ilość wody - woda jest niezbędna do utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, co pomaga w utrzymaniu zdrowej chrząstki stawowej.

Esencjonalny bulion odbudowujący chrząstki

Składniki:

  • 50 dag kurzych łapek
  • 2 kurze skrzydełka
  • porcja włoszczyzny z kapustą
  • po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone warzywa, opłukane skrzydełka i nóżki oraz przyprawy zalej w garnku 3 litrami wody.
  2. Zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu 3 godziny.
  3. Przecedź, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i warzywami z bulionu.

Zimne nóżki w galarecie

Składniki:

  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 1 golonka 
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • łyżeczka ziaren pieprzu 
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Nóżki i golonkę opłucz, oczyść. Zalej wodą tak, by przykryła mięso. Gotuj minimum 2 godz.
  2. Dodaj oczyszczone warzywa, pieprz i sól do smaku. Gotuj jeszcze 1,5 godz. na małym ogniu.
  3. Obierz mięso od kości, włóż do miseczek, dodaj trochę pokrojonej marchewki. Wywar przecedź, ostudź. Zalej mięso w miseczkach. Zastudź w lodówce.

Czytaj więcej