Kiedy chrząstki są w dobrej kondycji, wtedy cały układ kostny (a więc także kręgosłup) funkcjonuje jak należy. To zapobiega dyskopatii i wielu innym schorzeniom stawów. Na czym polega dieta odbudowująca chrząstki? No jeść, a czego unikać? Wypróbuj przykładowe przepisy w diecie odbudowującej chrząstki.
Substancjami, które wpływają na odbudowywanie się i kondycję chrząstek są jej składniki budulcowe: minerały (wapń, fosfor), białko, kwasy tłuszczowe i kolagen. Na szczęście zawiera je sporo produktów, z których można przygotować smaczne i sycące posiłki.
Zasady diety odbudowującej chrząstki przy dyskopatii
Odbudowa chrząstki stawowej jest procesem długotrwałym i wymagającym zachowania zdrowej diety. Istnieją ogólne zasady żywienia, które mogą pomóc w odbudowie chrząstki:
-
Dieta na odbudowę chrząstek powinna być lekka, bo nadmiar kalorii „idzie w biodra”, a nadwaga obciąża stawy i kręgosłup.
-
Jedz galaretkę, która zawiera żelatynę wspomagającą odbudowę tkanki łącznej. Jednak zanim kupisz torebkę galaretki w sklepie, przeczytaj jej skład (część galaretek nie zawiera żelatyny, tylko roślinne substancje żelujące).
-
Spożywaj wystarczającą ilość białka - jest niezbędne do budowy nowych tkanek i regeneracji starych, dlatego ważne jest, aby dostarczać organizmowi wystarczającą ilość białka. Źródłami białka są między innymi: mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Najlepiej używać mięs chudych (kurczak, wołowina). Przykładowe danie: pierś kurczaka pieczona w folii z dodatkiem oliwy, sałatka z miksu sałat z fasolą skropiona oliwą. Kolagen Jego źródłem są części tusz zwierzęcych, które zawierają chrząstki, ścięgna i wiązadła (patrz ramka poniżej).
-
Spożywaj wystarczającą ilość witaminy C - witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który jest ważnym elementem chrząstki stawowej. Źródłami witaminy C są między innymi: cytrusy, kiwi, jagody, brokuły i papryka.
-
Jedz żywność bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie, który może uszkadzać chrząstkę stawową. Źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są między innymi: tłuste ryby (łosoś, makrela), orzechy, nasiona i oleje roślinne (lniany, rzepakowy). Zjedz codziennie łyżeczkę oliwy (w sałatce, na chlebie zamiast masła), a 2-3 razy w tygodniu 150 g tłustej ryby. Fosfor i wapń Znajdują się w żółtym serze, podrobach, pieczywie i makaronach (pełnoziarniste i razowe), brokułach, szpinaku, także w kakao i czekoladzie.
-
Unikaj żywności wysokoprzetworzonej i cukrów prostych - żywność wysokoprzetworzona i cukry proste mogą przyczyniać się do stanów zapalnych w organizmie, które zwiększają ryzyko uszkodzenia chrząstki stawowej.
-
Spożywaj wystarczającą ilość wapnia i witaminy D - są niezbędne do utrzymania zdrowych kości, co ma wpływ na kondycję chrząstki stawowej. Źródłami wapnia są między innymi: nabiał, jaja, brokuły, szpinak, a witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem słońca, ale można ją również spożywać w postaci suplementów.
-
Pij odpowiednią ilość wody - woda jest niezbędna do utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, co pomaga w utrzymaniu zdrowej chrząstki stawowej.
Esencjonalny bulion odbudowujący chrząstki
Składniki:
- 50 dag kurzych łapek
- 2 kurze skrzydełka
- porcja włoszczyzny z kapustą
- po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone warzywa, opłukane skrzydełka i nóżki oraz przyprawy zalej w garnku 3 litrami wody.
- Zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu 3 godziny.
- Przecedź, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i warzywami z bulionu.
Zimne nóżki w galarecie
Składniki:
- 2 przednie nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- porcja włoszczyzny bez kapusty
- łyżeczka ziaren pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
- Nóżki i golonkę opłucz, oczyść. Zalej wodą tak, by przykryła mięso. Gotuj minimum 2 godz.
- Dodaj oczyszczone warzywa, pieprz i sól do smaku. Gotuj jeszcze 1,5 godz. na małym ogniu.
- Obierz mięso od kości, włóż do miseczek, dodaj trochę pokrojonej marchewki. Wywar przecedź, ostudź. Zalej mięso w miseczkach. Zastudź w lodówce.