Wszyscy boją się gastroskopii – choć nie jest zbyt bolesna, to nieprzyjemna. Są sposoby, by przejść je możliwie łagodnie. Jak się przygotować do gastroskopii? Jak wygląda badanie? Kiedy można przeprowadzić gastroskopię w znieczuleniu lub przez nos? Co można jeść i pić po gastroskopii i jakie powikłania mogą wystąpić? Przeczytaj, a nic cię nie zaskoczy.
Spis treści
Gastroskopia to badanie niezbędne do diagnostyki chorób górnego odcinka układu pokarmowego. Nie jest przyjemne, ale czasem konieczne. Jakie są wskazania do wykonania gastroskopii i jak się do niej przygotować?
Jest niezbędna, by zdiagnozować przyczynę (zwłaszcza u osób po 45. roku życia):
UWAGA! Do przeciwwskazań wykonania gastroskopii należą:
Przez usta wprowadzany jest do przełyku, żołądka i dwunastnicy endoskop (cienka elastyczna rurka zakończona sondą).
Gastroskopia pozwala ocenić kondycję tych narządów, obejrzeć śluzówkę, sprawdzić obecność Helicobacter pylori, ewentualnie pobrać próbki do badań histopatologicznych czy usunąć polipy.
Przed badaniem musimy podpisać zgodę. Podczas gastroskopii leżymy na boku, co powoduje rozluźnienie mięśni i zmniejsza dyskomfort. Przed wprowadzeniem sondy przełyk jest znieczulany sprayem.
Podstawowe badanie trwa 5-10 minut, na wynik czekamy do kilkunastu dni, prywatnie można dostać opis od razu.
Można zgłosić wcześniej potrzebę zastosowania znieczulenia ogólnego lub mieć gastroskopię wykonaną przez nos zamiast przez usta.
O ile nie mamy przeciwwskazań do znieczulenia ogólnego, endoskop może być wprowadzony również w płytkim uśpieniu pacjenta.
Znieczulenie będzie dodatkowo płatne (średnio 400 zł), nawet jeśli mamy skierowanie na badanie. Będziemy też dłużej czekać (na miejscu musi być anestezjolog).
Niektóre gabinety mają możliwość przeprowadzenia gastroskopii przez nos. Endoskop jest wówczas cieńszy. Sonda musi jednak i tak dotrzeć do żołądka i dwunastnicy, a najpierw przechodzi przez nosogardło. Może to być bardziej bolesne i nieprzyjemne dla pacjenta.
Bywa rozwiązaniem dla osób z silnym odruchem wymiotnym, które nie powinny być poddawane znieczuleniu.
Badanie robimy na czczo (6-8 godz. przed nim nie jemy, nie pijemy gęstych napojów, kawy herbaty). Lekarz kierujący na badanie poinstruuje cię, w jaki sposób bezpiecznie odstawić niektóre leki, np. przeciwkrzepliwe, jeśli je przyjmujesz.
Nie palimy też papierosów ani nie żujemy gumy. Wodę możemy pić w nieco większej ilości najpóźniej ok. 4 godz. przed badaniem.
Przyjdź 20 minut przed czasem. Weź wyniki badań, wypisy. Warto zabrać butelkę wody niegazowanej (na później).
Poważne powikłania po gastroskopii (zaburzenia rytmu serca, oddychania, infekcje, krwawienie z przewodu pokarmowego) zdarzają się bardzo rzadko.
Większość pacjentów odczuwa przemijający samoistnie ból brzucha i gardła, suchy kaszel i ma lekką chrypę.
Po badaniu zlecana jest lekkostrawna dieta, która nie podrażni dodatkowo żołądka i przełyku (bez gorących, kwaśnych i ostrych potraw). Można początkowo przyjmować półpłynne pokarmy, np. kisiel, pić osłonowo namoczone siemię lniane).