Ogórki małosolne to w skrócie krótko kiszone ogórki gruntowe.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Idealne ogórki małosolne: chrupiące i pyszne. Najlepszy przepis
08.07.2021 08:18
Ogórki małosolne to w skrócie krótko kiszone ogórki gruntowe. Dlaczego nie wszystkim się udają? Cóż, ważne jest kilka spraw, które wyjaśniamy i podajemy najlepszy przepis.
Jakie ogórki najlepsze do kiszenia?
Do kiszenia wybieraj ogórki małe i średnie, najlepiej jeszcze z resztkami kwiatów. Odpowiednie są szczególnie odmiany, których skórka jest pokryta kolcami. Warto też pamiętać, żeby kupować ogórki ze sprawdzonego źródła, najlepiej na targowisku, bezpośrednio od producenta. Wybierając je sprawdź, czy są jędrne, przy próbie przełamania na pół powinny pękać, a nie się wyginać.
Właściwości zdrowotne kiszonek
Kiszenie sprawia, że poddane temu procesowi produkty stają się skarbnicą witaminy C i z grupy B oraz minerałów. Dzięki fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność, reguluje florę bakteryjną jelit, wspiera trawienie i ułatwia przyswajanie składników z pożywienia. Muszą jednak na nie uważać osoby, które mają kłopoty z nadciśnieniem.
Ogórki małosolne – przepis
Składniki
2 kg małych twardych ogórków gruntowych
6 gałązek kopru
6-8 ząbków czosnku
duży korzeń chrzanu
kilka liści wiśni, porzeczki, winogron, dębu lub chrzanu
3 liście laurowe
Zalewa:
3-4 l ciepłej, przegotowanej wody
1 łyżka gorczycy
1 łyżki soli kamiennej do przetworów na 1 l wody
Przygotowanie
Przed zrobieniem ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie. W garnku zagotuj wodę z solą na zalewę. Gdy nieco wystygnie, dodaj gorczycę. Wodę ostudź, powinna być letnia. Obrane ząbki czosnku przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój w słupki.
Przygotuj kamionkowe naczynie lub duży słój. Na jego dnie ułóż dużo gałązek kopru, pokrojony chrzan i kilka ząbków czosnku. Na tym ułóż dość ciasno ogórki i znowu przykryj warstwą kopru, ząbkami czosnku i chrzanem. Dodaj liście laurowe i liście np. porzeczki albo chrzanu. Na wierzchu umieść koper.
Ogórki zalej ciepłą, osoloną i przegotowaną wodą, powinny być zakryte. Przykryj je talerzykiem, a ten obciąż kamieniem, by ogórki nie wypływały na powierzchnię. Odstaw w zacienione miejsce. Po 3 dniach powinny być gotowe (tak naprawdę już po 24 godzinach można je jeść).
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.