Czy mleko szkodzi dorosłym? Obalamy największe mity!
Chude mleko jest znacznie mniej zdrowe niż tłuste.
Fot. 123RF

Czy mleko szkodzi dorosłym? Obalamy największe mity!

Na temat mleka narosło dużo mitów. Wiele osób na przykład rezygnuje z picia tłustego mleka, bo myśli, że chudsze jest zdrowsze. W jakie jeszcze nieprawdy wierzymy? Czy każdemu dorosłemu grozi nietolerancja laktozy? Ile mleka pić, aby nie czuć się źle? Czy od mleka się tyje? Odpowiadamy na najważniejsze pytania! 

Mleko dla wielu osób to szkodliwy napój, który nie ma nic wspólnego ze zdrowiem, ale są też tacy, którzy piją go bardzo dużo. Okazuje się, że żadna skrajność nie jest dobra! Ile mleka pić, aby nie czuć się źle. Czy każdemu dorosłemu grozi nietolerancja laktozy? Czy od mleka się tyje? Przeczytasz o tym w tekście.

Czy chude mleko jest zdrowsze od tłustego? 

W rzeczywistości jest odwrotnie – chude mleko jest znacznie mniej zdrowe niż tłuste. Mniej tłuszczu to redukcja dawki witaminy D oraz A. Wapń z takiego mleka też słabo się przyswaja.

  • Szklanka mleka 0,5 proc. tłuszczu to: 0 μg wit. D i 50 μg wit. A oraz 117,5 kcal.
  • Szklanka mleka 3,2 proc. tłuszczu to: 0,1 μg wit. D i 100 μg wit. A oraz 152,5 kcal.

Choć różnica 35 kcal na szklance nie jest znacząca, różnica w ilości witamin – już tak. Badania pokazują też, że regularne spożywanie tłustego nabiału, w tym mleka, wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń znanych jako zespół metaboliczny:

  • otyłości brzusznej,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • nieprawidłowego stężenia trójglicerydów,
  • cholesterolu,
  • glukozy we krwi.

Wykazano, że osoby jedzące co dnia 2 porcje pełnotłustego nabiału są o 12 procent mniej zagrożone nadciśnieniem i cukrzycą. Przy 3 porcjach efekt ten był jeszcze większy – 14 procent. Natomiast chudy nabiał był pod tym względem dużo mniej skuteczny.

12939076_m
Właściwości zdrowotne mleka.
123RF

Czy dojrzałym wieku zaczyna się nietolerancja laktozy? Objawy

To zależy. Jeśli piliśmy je wcześniej i przez całe życie regularnie dostarczaliśmy do organizmu laktozę (mleczny cukier), to nie powinniśmy mieć problemów z jego trawieniem później – produkcja laktazy, czyli enzymu, który trawi laktozę, była przez cały czas pobudzana. 

Ale jeśli zaczęliśmy pić mleko dopiero w dojrzałym wieku, możemy mieć objawy związane z nietolerancją laktozy, takie jak:

  • bóle brzucha,
  • przelewanie się,
  • burczenie,
  • wzdęcia,
  • gazy, 
  • biegunka

Również niektóre występujące w mleku białka, takie jak kazeina, mogą być ciężkostrawne. Inne, jak białka albuminowe, są łatwostrawne.

Ile mleka pić, aby nie czuć się potem źle?

Co za dużo to niezdrowo. Bogato występujący w mleku wapń może w nadmiarze powodować bóle kości i stawów, podnosić ciśnienie krwi, spowalniać pracę serca, wywoływać nadwrażliwość skóry i oczu na światło.

Dlatego lepiej nie przekraczać bezpiecznej dziennej dawki 2000 mg, a najlepiej dostarczać organizmowi tę zalecaną – 1000 mg, pamiętając, że:

  • szklanka mleka to ok. 300 mg wapnia, 
  • jogurtu naturalnego to ponad 425 mg wapnia, 
  • plaster (30 g) sera żółtego gouda to 242 mg wapnia.

Oczywiście, nadmiar wapnia, podobnie jak także występującego w mleku magnezu, jest przez organizm wydalany, ale po co narażać się na dolegliwości. Mleko zawiera także witaminę D3, ale to składnik, którego nie da się przedawkować przez dietę.

51267344_m

Szklanka mleka to ok. 300 mg wapnia. 

123RF

Czy od mleka się tyje?

Nadmiar cukrów prostych lub nadmiar kalorii – to są prawdziwe przyczyny oponki. Natomiast jeśli mamy nietolerancję laktozy i występują wzdęcia, to właśnie one będą uwidaczniały tłuszcz podskórny. Może nam się wtedy wydawać, że ta oponka powstała od mleka, ale prawda jest taka, że ona zawsze była, tylko podczas wzdęć została zarysowana, uwidoczniona.

Jeśli więc chcemy schudnąć, powinniśmy zadbać o odpowiednio mniejszą liczbę spożywanych kalorii i ograniczenie pokarmów bogatych w cukry proste (należą do nich nie tylko słodycze, ale także np. owoce, szczególnie te mocno dojrzałe i słodkie, również pod postacią soku).

Czy mleko zawiera antybiotyki?

Mleko przeznaczone do sprzedaży, zanim trafi do sklepów, jest sprawdzane przez zakłady mleczarskie pod kątem obecności antybiotyków (i innych substancji hamujących rozwój bakterii) i wycofywane z niej (a przynajmniej – powinno być) w razie przekroczenia norm.

 

Czytaj więcej