Co zrobić, by jedzenie dłużej było świeże? Dzięki tym trikom nie będziesz wyrzucać żywności
Odpowiednie ułożenie żywności w lodówce sprawi, że dłużej będzie świeże i nie będziesz musiała go wyrzucać
Fot. 123rf.com

Co zrobić, by jedzenie dłużej było świeże? Dzięki tym trikom nie będziesz wyrzucać żywności

Odpowiednie przechowywanie jedzenia pozwala przedłużyć jego świeżość. Jak przechowywać wędliny, sery, pieczywo, warzywa i owoce, by dłużej pozostały świeże? Jak zachować świeżość pozostałych po gotowaniu połówek warzyw? Jak układać jedzenie w szafkach i lodówce, by się nie psuło i by nie musieć go wyrzucać? Oto 7 trików, dzięki którym nie będziesz marnować żywności i zaoszczędzisz. 

Dlaczego jedzenie ląduje w śmietniku? Są cztery główne powody: zepsuło się, przeoczyliśmy datę ważności, przygotowaliśmy zbyt wiele jedzenia i zbyt wiele kupiliśmy. Aby temu zapobiec, powinniśmy przede wszystkim dobrze planować zakupy i właściwie przechowywać żywność.

1. Jak planować zakupy, by nie marnować jedzenia?

Zanim wybierzesz się na zakupy, zajrzyj do lodówki, kuchennych szafek. Wypisz na kartce produkty, które masz w lodówce, warzywa, owoce – wszystko to, co może niedługo się zepsuć. Co możesz z tego ugotować? Może się okazać, że trzeba dokupić tylko kilka produktów.

Ustal menu i na liście zakupowej wypisz to, czego będzie Ci brakować. Wcześniejsze planowanie, co będziecie jedli w danym dniu, ma wiele zalet. Możesz to robić co trzy dni – będziesz wiedziała, co masz kupić i ile. A to zdecydowanie ograniczy ryzyko wyrzucenia zepsutego jedzenia.

2. Jak układać produkty w lodówce, by nie musieć ich wyrzucać? 

Kuchenne układy, czyli zasada, według której układamy z przodu lodówki to, co w niej już było, a nowo zakupione – na tył. Dzięki temu nie zapomnisz o mozzarelli, którą kupiłaś tydzień temu…

Ważne jest, by na bieżąco wykorzystywać zapasy, zwłaszcza produkty o krótkiej dacie przydatności, warzywa i owoce. Możesz ustalić z rodziną, że np. otwarte śmietanę czy jogurt, będziecie ustawiać w przegródce na drzwiach lodówki – i po to najpierw sięgniecie.

3. Jak przechowywać żywność w szafkach, by przedłużyć jej świeżość?

Pewnie nieraz byłaś zmuszona wyrzucić mąkę czy ryż, bo zamieszkały w nich mole. Najlepszą metodą, żeby tak się nie działo, jest przesypywanie wszystkich sypkich produktów do szklanych słoików, od razu po zakupach (zdarza się, że przynosimy niechcianych gości ze sklepu). Ważne też, by słoiki z mąką czy makaronem nie stały na otwartych półkach – produkty te zachowają smak i właściwości, jeśli będą przechowywane w ciemnym, suchym miejscu.

Pieczywo to kolejna kategoria jedzenia, którą często wyrzucamy. Łatwo się psuje, wysusza. Aby przedłużyć jego trwałość, zawijaj w lnianą lub bawełnianą ściereczkę, przechowuj w ceramicznym lub bambusowym chlebaku. Pieczywo można z powodzeniem mrozić. Wrzuć do zamrażarki kilka kromek chleba – w razie potrzeby szybko je rozmrozisz w piekarniku.

4. Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by dłużej było świeże?

Napoczęta śmietana czy jogurt po otwarciu szybciej się psują, dlatego jeśli je otwierasz, miej plan, jak wykorzystać resztę (może przygotujesz dip do warzyw?). Wędlinę i sery przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Problematyczne są warzywa i owoce – niektóre lubią lodówkę, inne przeciwnie, marnieją w niej. Warzywa, takie jak marchewka, papryka, kalafior, brokuł, sałaty, i owoce jagodowe przechowuj w lodówce, w dolnej szufladzie.

Ziemniaki w lodówce robią się słodkie, cebula i czosnek – gumowate i szybciej pleśnieją, a pomidory i ogórki tracą jędrność i smak. Dlatego przechowuj je w suchym, ciemnym miejscu, w bawełnianych woreczkach lub skrzynkach, które zapewnią przepływ powietrza.

I uważaj na paprykę, bo wytwarza etylen – inne warzywa czy owoce w jej towarzystwie szybciej dojrzeją i się zepsują. Trzymaj ją więc z dala od innych.

Co rok w Polsce marnujemy 5 mln ton żywności. W przeliczeniu na pieniądze, każda czteroosobowa rodzina wyrzuca równowartość ok. 2,5 tys. zł rocznie! Na co mogłabyś przeznaczyć tę kwotę?

5. Co robić, by pozostałe połówki warzyw się nie zepsuły?

Kroiłaś do kanapki pomidor i została połówka? Nie zużyłaś całego awokado? Napoczęte owoce i warzywa psują się bardzo szybko. Możesz je włożyć do spodeczka i przykryć.

Jeśli lubisz wygodne i sprawdzone rozwiązania, możesz użyć specjalnej pokrywki, która zabezpieczy miąższ przed psuciem (Tchibo, 34 zł). Wykonana z silikonu, świetnie się sprawdzi do przechowania kawałka jabłka, cebuli czy pomarańczy. Dzięki praktycznej gumce, kawałek owocu czy warzywa będzie na miejscu! 

6. Jak przechowywać zioła i ziółka, by przedłużyć ich świeżość?

Kiełki, gałązki świeżych ziół, mikrolistki, natka czy koperek – są delikatne i szybko tracą świeżość. Możesz je zawinąć w lekko zwilżoną ściereczkę lub płatek ręcznika papierowego. Ale wygodnie je przechowasz także w specjalnym pojemniku, do którego możesz wlać odrobinę wody, by listki zachowały dłużej świeżość i aromat. Taki pojemnik możesz przechowywać na drzwiach lodówki – ustawiony pionowo (Tchibo, 39 zł).

7. W czym przechowywać warzywa i owoce, by dłużej były świeże?

Warzywa i owoce, które nie mogą być przechowywane w lodówce, nie stracą na jakości, jeśli przełożysz je do specjalnych woreczków wyściełanych np. materiałem. Są przewiewne, dzięki temu zmniejszy się ryzyko pleśni (np. Wenko, 59 zł/Bonami.pl). Możesz też wykorzystać do tego drewniane skrzynki. Jeśli kupisz 2-3 nieduże, takie same, i postawisz jedna na drugiej na podłodze – nadadzą kuchni nieco rustykalny styl. To modne rozwiązanie!

 

 

Czytaj więcej