Jest sposób, aby mole spożywcze nie dostały się do produktów takich jak kasza, mąka czy płatki owsiane. Jeśli masz w domu plastikowe butelki i foliowe worki, to robisz to całkowicie za darmo. Obejrzyj nasz poradnik, jak zabezpieczyć przed molami sypkie produkty spożywcze.
Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych kuchennych szkodników. Ich larwy przynosimy do domu razem z zakupami, a dorosłe osobniki mogą się przenieść do nas z mieszkania sąsiada. Obecność moli może dotyczyć kuchni każdej gospodyni domowej, gdyż owady te pojawiają się nawet w regularnie sprzątanych i bardzo czystych pomieszczeniach.
Naturalnym środowiskiem moli kuchennych są sypkie, suche produkty, przechowywane w kuchennych szafkach. Szczególnie lubią kasze, mąki, ryże, płatki, ziarna i nasiona. Wystarczy, że produkty te będą przechowywane w nieszczelnych pojemnikach, a szkodniki dostaną się do środka. Aby ustrzec się przed molami spożywczymi, najlepiej umieszczać sypką żywność w zakręcanych słojach lub pojemnikach. Jeśli akurat nie posiadamy takich w kuchni, możemy wypróbować prosty trik z plastikowymi butelkami i foliowymi woreczkami. Dzięki zamknięciu z korkiem, mole nie będą miały możliwości dostać się do worka.
Potrzebne będą:
Butelki przecinamy odcinając górną część. Sypkie produkty spożywcze typu kasza, mąka czy płatki owsiane przesypujemy do foliowego woreczka, który następnie zawijamy. Do woreczka przyczepiamy odkręconą górną część butelki, tak aby folia wystawała z szyjki. Zakręcamy.