Bez lilak może pomóc na stany zapalne i ból. Jak przygotować z niego leczniczy syrop, napar, nalewkę
Z kwiatów lilaka bzu można przygotować zdrową herbatkę, syrop i nalewkę.
Fot. 123RF

Bez lilak może pomóc na stany zapalne i ból. Jak przygotować z niego leczniczy syrop, napar, nalewkę

Piękne kwiaty majowego bzu, czyli lilaka pospolitego, nie tylko zachwycają zapachem, ale mają również właściwości lecznicze. Można z nich robić terapeutyczne nalewki, napary, a nawet okłady. Lilak właśnie kwitnie, więc warto to wykorzystać. Na jakie dolegliwości pomaga lilak i jak przygotować z niego mikstury na poprawę zdrowia?

Lilak pospolity, zwany potocznie bzem, trafił do nas w XVI wieku z Turcji. Oprócz tego, że pięknie pachnie, ma szerokie zastosowanie lecznicze.

  • Lilak leczy stany zapalne i łagodzi ból. Zawiera kumaryny, olejki eteryczne, glikozydy i wiele innych substancji, które działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i oczyszczająco.
  • Jest skutecznym środkiem na przeziębienie i grypę – działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Łagodzi kaszel i infekcje gardła. Poprawia odporność organizmu.
  • Łagodzi ból głowy, działa przeciwzapalnie i lekko obniża gorączkę. 
  • Pomaga w problemach z trawieniem, leczy biegunki. Działa moczopędnie oraz odtruwa organizm i wątrobę. 
  • Syrop z lilaka działa przeciwpasożytniczo

Jak zbierać i suszyć kwiaty lilaka?

Liście lilaka pospolitego zrywamy w pogodny, suchy dzień, najlepiej zanim rozwiną się kwiaty. Kwiaty najlepiej ścinać w momencie, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu. Potem suszymy je rozłożone w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Zbieraj całe wiechy z rozkwitniętymi kwiatami, bez przebarwień. W domu oderwij kwiatki od łodyg i wiech. Możesz z nich zrobić nalewkę lub je ususzyć.

Bez lilak suszymy, rozkładając pojedynczą warstwę kwiatków na papierze do pieczenia i zostawiając w suchym przewiewnym miejscu. Aby przyspieszyć ten proces, możemy suszyć kwiaty w piekarniku nagrzanym do 40 st.

Według innej szkoły kwiaty bzu przed suszeniem należy sfermentować. Jak to zrobić?

Oddzielamy kwiaty bzu lilaka od gałązek i wypełniamy nimi szczelnie słoiki. Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temp. 50°C, na 3 godziny. Na koniec kwiaty rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy będą całkiem suche, przesypujemy je do papierowych torebek lub słoików. 

Bez lilak – napar na uspokojenie i otarcia skóry

Napar z kwiatów bzu lilaka łagodzi rozdrażnienie i wprowadza w łagodny nastrój. Działa też odkażająco i przyspiesza gojenie ran i podrażnień. Warto też wiedzieć, że napar z kwiatów i liści lilaka stosowany zewnętrznie podleczy problemy skórne. Jest skutecznym kosmetykiem – możemy go stosować do przemywania skóry zamiast toniku lub do okładów na cienie i obrzęki pod oczami.

Jak zrobić leczniczy napar z bzu lilaka

  • 1,5 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych kwiatów lilaka pospolitego zalej szklanką gorącej wody,
  • przykryj i odstaw na 15 minut do zaparzenia.
  • po tym czasie przecedź.

Jak stosować napar z bzu lilaka

  • Przy zdenerwowaniu, rozdrażnieniu pij po 1 szklance ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 3-5 dni.
  • Przy ranach, otarciach i podrażnieniach skóry przemywaj zmienione miejsca letnim lub chłodnym naparem 5 razy dziennie przez 5-7 dni.

Codziennie zaparzaj świeży napar.

Leczniczy syrop z lilaka bzu na kaszel

170092066_m
Z kwiatów lilaka i cukru możesz przygotować leczniczy syrop.
123 RF

Przepis na syrop z lilaka bzu:

  • Przygotuj po 4 szklanki: kwiatów lilaka, cukru i wody oraz 1 cytrynę.
  • Kwiaty opłucz i poobrywaj z szypułek.
  • Wodę podgrzej z cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
  • Gorącym syropem zalej płatki kwiatów lilaka i zostaw na 3 dni.
  • Syrop przecedź, przelej do małych słoiczków, zagotuj je.
  • Syrop z lilaka dodawaj do herbaty. Stosuj po łyżeczce 2-3 razy dziennie, gdy męczy cię kaszel.

Bez lilak – nalewka na reumatyzm i ostrogę piętową

Nalewka z lilaka bzu oczyszcza stawy ze szczawianów, przez co łagodzi ból, ale też działa przeciwzapalnie na narośl piętową.

Jak zrobić nalewkę z bzu lilaka

  • 1 szklankę świeżych kwiatów lilaka wsyp do słoja i zalej 3 szklankami alkoholu 40 proc.
  • Wymieszaj i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 2 tygodnie.
  • Co drugi dzień pomieszaj nastaw.
  • Po upływie 2 tygodni przecedź nalewkę i wyciśnij kwiaty.
  • Nalewkę rozlej do butelek, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce.

Jak stosować nalewkę z bzu lilaka

Przy reumatyzmie pij po 1 łyżce nalewki 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Dodatkowo smaruj bolące miejsca 2 razy dziennie przez tydzień. Całą kurację możesz robić raz na 2 mies. 

Przy ostrodze piętowej wieczorem zrób okład: nasącz gazik w nalewce, przyłóż do ostrogi, oklej plastrem i zostaw na cała noc. Zabieg powtarzaj przez 2 tygodnie.
Najwięcej leczniczych właściwości nalewka zachowuje do 1,5 roku.

Okłady na bóle głowy ze świeżych kwiatów bzu lilaka

  • 1 garść świeżych liści i kwiatów lilaka lekko zmiażdż w moździerzu, żeby puściły sok.
  • Zieloną masę podziel na dwie części, rozłóż na 2 kawałkach gazy i przykryj je.
  • Jeden kawałek połóż na czole, drugi na karku i zostaw na pół godziny.

Okłady stosuj 3-4 razy dziennie przez 2-3 dni. Nasza rada Gdy kwiaty lilaka przekwitną, do okładów możesz stosować same liście.

Lilak bez na kaszel i łamanie w kościach

Łyżkę suszonych kwiatów lilaka wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą. Pozwól im się zaparzyć (napar ma przyjemny, nieco karmelowy smak, zupełnie pozbawiony goryczki). Pij 2-4 razy dziennie po filiżance, jeśli masz kaszel, łamie cię w kościach albo dokuczają ci skoki ciśnienia.

Dolegliwości te złagodzi również herbatka ziołowa z lilakiem. Wymieszaj w równych proporcjach kwiaty bzu i lipy (albo rumianku). Łyżkę rozdrobnionego surowca zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Pij po 2-3 szklanki herbatki dziennie.

Lecznicze nalewki z lilaka bzu na stany zapalne i ból mięśni

148270256_m
Nalewka z bzu lilaka pomaga m.in. na bóle stawów i mięśni.
123 RF

Nalewki z lilaka, przygotowane według poniższych przepisów, poleca się na bóle stawów i mięśni, a także przy nerwobólach, bólach głowy, przewianiu, zapaleniu nerwu trójdzielnego.

Nalewka z lilaka bzu do stosowania wewnętrznego: Przygotuj 4-5 dużych kiści kwiatów lilaka (w pełni rozkwitniętych), 2 litry wódki, 2 szklanki cukru lub miodu, 2 szklanki wody i 1 cytrynę. Kwiaty opłucz pod zimną wodą i rozłóż do obeschnięcia. Potem przesyp je do słoja, zalej alkoholem, zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj płyn przez gazę, dobrze odciskając kwiatki. Do przefiltrowanego płynu dodaj zimny syrop z wody, cukru lub miodu i soku z cytryny. Dobrze wymieszaj i przelej do butelek. Odstaw na przynajmniej 3 miesiące. Gotowy produkt powinien mieć miodową barwę i delikatnie kwaskowaty smak. Stosuj 30 kropli nalewki 3 razy dziennie jako środek napotny.

Nalewka z lilaka bzu do stosowania zewnętrznego: Wymieszaj 1/4 szklanki kwiatów i 1/4 liści lilaka. Zalej 2 szklankami wódki. Odstaw na 14 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem. Po 2 tygodniach przefiltruj nalewkę. 

Syrop z lilaka przeciw pasożytom

Kwiaty bzu lilaka hamują namnażanie się pasożytów jelitowych i wspierają układ odpornościowy w trakcie infekcji pasożytniczej.

Składniki:

  • 6 szklanek świeżych kwiatów lilaka pospolitego
  • 1 czerwony grejpfrut lub 2 cytryny
  • 1 l wody
  • 500-800 g cukru

Przygotowanie:

  • Kwiatów lilaka nie myj, obierz je z gałązek i szypułek (powinnaś mieć 6 szklanek drobnych kwiatuszków).
  • Przesyp je do dużego słoja.
  • Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj i zagotuj.
  • Dodaj pokrojone w plastry owoce (bez pestek) i gorący syrop wlej do słoja z bzem.
  • Zamknij naczynie i odstaw na 4 dni w chłodne, ciemne miejsce, może być lodówka.
  • Codziennie potrząśnij słoikiem. Po tym czasie przecedź, rozlej do słoików i zapasteryzuj.

Pij po 1 łyżce syropu 2 razy dziennie przez 9 dni, zrób tydzień przerwy i powtórz. Syrop przechowuj w ciemnej szafce do roku.

Czytaj więcej