Piękne kwiaty majowego bzu, czyli lilaka pospolitego, nie tylko zachwycają zapachem, ale mają również właściwości lecznicze. Można z nich robić terapeutyczne nalewki, napary, a nawet okłady. Lilak właśnie kwitnie, więc warto to wykorzystać. Na jakie dolegliwości pomaga lilak i jak przygotować z niego mikstury na poprawę zdrowia?
Spis treści
Lilak pospolity, zwany potocznie bzem, trafił do nas w XVI wieku z Turcji. Oprócz tego, że pięknie pachnie, ma szerokie zastosowanie lecznicze.
Liście lilaka pospolitego zrywamy w pogodny, suchy dzień, najlepiej zanim rozwiną się kwiaty. Kwiaty najlepiej ścinać w momencie, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu. Potem suszymy je rozłożone w przewiewnym i zacienionym miejscu.
Zbieraj całe wiechy z rozkwitniętymi kwiatami, bez przebarwień. W domu oderwij kwiatki od łodyg i wiech. Możesz z nich zrobić nalewkę lub je ususzyć.
Bez lilak suszymy, rozkładając pojedynczą warstwę kwiatków na papierze do pieczenia i zostawiając w suchym przewiewnym miejscu. Aby przyspieszyć ten proces, możemy suszyć kwiaty w piekarniku nagrzanym do 40 st.
Według innej szkoły kwiaty bzu przed suszeniem należy sfermentować. Jak to zrobić?
Oddzielamy kwiaty bzu lilaka od gałązek i wypełniamy nimi szczelnie słoiki. Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temp. 50°C, na 3 godziny. Na koniec kwiaty rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy będą całkiem suche, przesypujemy je do papierowych torebek lub słoików.
Napar z kwiatów bzu lilaka łagodzi rozdrażnienie i wprowadza w łagodny nastrój. Działa też odkażająco i przyspiesza gojenie ran i podrażnień. Warto też wiedzieć, że napar z kwiatów i liści lilaka stosowany zewnętrznie podleczy problemy skórne. Jest skutecznym kosmetykiem – możemy go stosować do przemywania skóry zamiast toniku lub do okładów na cienie i obrzęki pod oczami.
Jak zrobić leczniczy napar z bzu lilaka
Jak stosować napar z bzu lilaka
Codziennie zaparzaj świeży napar.
Przepis na syrop z lilaka bzu:
Nalewka z lilaka bzu oczyszcza stawy ze szczawianów, przez co łagodzi ból, ale też działa przeciwzapalnie na narośl piętową.
Jak zrobić nalewkę z bzu lilaka
Jak stosować nalewkę z bzu lilaka
Przy reumatyzmie pij po 1 łyżce nalewki 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Dodatkowo smaruj bolące miejsca 2 razy dziennie przez tydzień. Całą kurację możesz robić raz na 2 mies.
Przy ostrodze piętowej wieczorem zrób okład: nasącz gazik w nalewce, przyłóż do ostrogi, oklej plastrem i zostaw na cała noc. Zabieg powtarzaj przez 2 tygodnie.
Najwięcej leczniczych właściwości nalewka zachowuje do 1,5 roku.
Okłady stosuj 3-4 razy dziennie przez 2-3 dni. Nasza rada Gdy kwiaty lilaka przekwitną, do okładów możesz stosować same liście.
Łyżkę suszonych kwiatów lilaka wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą. Pozwól im się zaparzyć (napar ma przyjemny, nieco karmelowy smak, zupełnie pozbawiony goryczki). Pij 2-4 razy dziennie po filiżance, jeśli masz kaszel, łamie cię w kościach albo dokuczają ci skoki ciśnienia.
Dolegliwości te złagodzi również herbatka ziołowa z lilakiem. Wymieszaj w równych proporcjach kwiaty bzu i lipy (albo rumianku). Łyżkę rozdrobnionego surowca zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Pij po 2-3 szklanki herbatki dziennie.
Nalewki z lilaka, przygotowane według poniższych przepisów, poleca się na bóle stawów i mięśni, a także przy nerwobólach, bólach głowy, przewianiu, zapaleniu nerwu trójdzielnego.
Nalewka z lilaka bzu do stosowania wewnętrznego: Przygotuj 4-5 dużych kiści kwiatów lilaka (w pełni rozkwitniętych), 2 litry wódki, 2 szklanki cukru lub miodu, 2 szklanki wody i 1 cytrynę. Kwiaty opłucz pod zimną wodą i rozłóż do obeschnięcia. Potem przesyp je do słoja, zalej alkoholem, zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj płyn przez gazę, dobrze odciskając kwiatki. Do przefiltrowanego płynu dodaj zimny syrop z wody, cukru lub miodu i soku z cytryny. Dobrze wymieszaj i przelej do butelek. Odstaw na przynajmniej 3 miesiące. Gotowy produkt powinien mieć miodową barwę i delikatnie kwaskowaty smak. Stosuj 30 kropli nalewki 3 razy dziennie jako środek napotny.
Nalewka z lilaka bzu do stosowania zewnętrznego: Wymieszaj 1/4 szklanki kwiatów i 1/4 liści lilaka. Zalej 2 szklankami wódki. Odstaw na 14 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem. Po 2 tygodniach przefiltruj nalewkę.
Kwiaty bzu lilaka hamują namnażanie się pasożytów jelitowych i wspierają układ odpornościowy w trakcie infekcji pasożytniczej.
Składniki:
Przygotowanie:
Pij po 1 łyżce syropu 2 razy dziennie przez 9 dni, zrób tydzień przerwy i powtórz. Syrop przechowuj w ciemnej szafce do roku.