3 produkty, które odkwaszą organizm po świętach. Wprowadź je do diety, a poczujesz się znacznie lepiej
Pieczone lub gotowane ziemniaki bez dodatku masła i śmietany działają odkwaszająco na organizm
Fot. 123rf.com

3 produkty, które odkwaszą organizm po świętach. Wprowadź je do diety, a poczujesz się znacznie lepiej

Święta to czas uczty, który - choć rozpieszcza nasze podniebienia - działa szkodliwie na organizm. Po świątecznym jedzeniu nie tylko tyjemy, ale także mamy zakwaszony organizm, przez co czujemy się gorzej. Jak sobie pomóc? Wprowadź do jadłospisu 3 produkty, które odkwaszają organizm. Jak je jeść, by poczuć się lepiej? Wypróbuj proste przepisy. 

Po świętach i sylwestrze często czujemy się trochę ociężałe. To objaw zakwaszenia organizmu. Jak odkwasić organizm i poczuć się lepiej?

Jak rozpoznać, że nasz organizm jest zakwaszony?

W okresie świątecznym jemy więcej niż zwykle. Najczęściej są to mięsa, słodycze, ciasta, a do tego gazowane napoje i alkohol czyli produkty, które najbardziej zakwaszają.

Główne objawy zakwaszenia organizmu to:

  • zgaga i wzdęcia
  • senność,
  • kłopoty z koncentracją,
  • nadmierna nerwowość
  • bóle głowy, stawów i mięśni
  • zmniejszenie odporności
  • trudności z utratą kilogramów przy stosowaniu diety i ćwiczeń.

Jeśli mamy co najmniej 2 powyższe objawy, warto zadbać o odkwaszanie organizmu. Zwłaszcza, jeśli w karnawale też jemy zakwaszające produkty. Najprostszy sposób, to jedzenie przez miesiąc codziennie w każdym z 3 głównych posiłków ziemniaków, buraków lub selera.

Jakie produkty odkwaszają organizm?

Odkwaszenie organizmu to dłuższy proces, ale możesz go przyspieszyć. Jak? Wprowadź do jadłospisu 3 warzywa, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Sprawdź, jak je jeść, by już po kilku dniach poczuć się lepiej. 

 

1. Ziemniaki na odkwaszenie organizmu

Gotujemy lub pieczemy w łupinach. Zawierają dużo witaminy C, B6, potasu i błonnika. Dlatego należą do najlepszych „odkwaszaczy”. A przy tym mają wysoki współczynnik sytości czyli wystarczy zjeść ich niewiele, by zaspokoić głód.

Ziemniaki jemy bez dodatku masła czy śmietany.

2. Seler pomaga odkwasić organizm

Jedzmy go na surowo lub dodawajmy do zup – możemy zastąpić nim nawet całą włoszczyznę. Zawiera witaminę A, C i E oraz beta-karoten, warto więc go jeść, zwłaszcza jeśli nasz organizm na zakwaszenie reaguje bólami stawów.

Tarty surowy seler z jabłkiem, skropiony sokiem z cytryny to świetna surówka do obiadu – zwłaszcza mięsnego. Pieczony lub gotowany dodajemy do tłuczonych ziemniaków w proporcji 1:1 lub mniejszej.

3. Buraki odkwaszają organizm

Najlepiej je piec w całości w łupinach. Mają witaminę C, wapń, potas i magnez, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową żołądka i przeciwzapalny barwnik betaninę.

Buraki możemy jeść też na surowo np. robiąc buraczane carpaccio. Burak obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.

Proste przepisy na dania odkwaszające organizm

Najprostszy sposób na zakwaszony organizm to jedzenie przez miesiąc codziennie w każdym z 3 głównych posiłków ziemniaków, buraków lub selera. Oto 3 propozycje z tymi warzywami w roli głównej.

Ziemniaki hasselback

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • listki rozmarynu

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy. Wbijamy wzdłuż po środku patyczek do szaszłyków i nacinamy ziemniak jak najgęściej do połowy. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 50 min w 180 st. Podajemy udekorowane rozmarynem.

Ciasto z buraków

Składniki:

  • po 1 szklance startych buraków i mąki
  • po 1/2 szklanki ksylitolu i oliwy
  • po 2 łyżki kakao i posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cynamonu

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywno. Mieszamy pozostałe składniki, a na końcu delikatnie dodajemy białka. Pieczemy w foremce wyłożonej pergaminem 35 minut w 180 st.

Pasztet z selera

Składniki:

  • 1/2 kg startego selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka ziół np. majeranku
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

Seler, posiekane cebulą i czosnek dusimy z 1 szklanką wrzątku, gotujemy 15 min, studzimy. Dodajemy żółtka, oliwę, przyprawy i bułkę oraz ubite białka. Pieczemy 1 godzinę w 170 st.

 

 

Czytaj więcej