Święta to czas uczty, który - choć rozpieszcza nasze podniebienia - działa szkodliwie na organizm. Po świątecznym jedzeniu nie tylko tyjemy, ale także mamy zakwaszony organizm, przez co czujemy się gorzej. Jak sobie pomóc? Wprowadź do jadłospisu 3 produkty, które odkwaszają organizm. Jak je jeść, by poczuć się lepiej? Wypróbuj proste przepisy.
Spis treści
Po świętach i sylwestrze często czujemy się trochę ociężałe. To objaw zakwaszenia organizmu. Jak odkwasić organizm i poczuć się lepiej?
W okresie świątecznym jemy więcej niż zwykle. Najczęściej są to mięsa, słodycze, ciasta, a do tego gazowane napoje i alkohol czyli produkty, które najbardziej zakwaszają.
Główne objawy zakwaszenia organizmu to:
Jeśli mamy co najmniej 2 powyższe objawy, warto zadbać o odkwaszanie organizmu. Zwłaszcza, jeśli w karnawale też jemy zakwaszające produkty. Najprostszy sposób, to jedzenie przez miesiąc codziennie w każdym z 3 głównych posiłków ziemniaków, buraków lub selera.
Odkwaszenie organizmu to dłuższy proces, ale możesz go przyspieszyć. Jak? Wprowadź do jadłospisu 3 warzywa, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Sprawdź, jak je jeść, by już po kilku dniach poczuć się lepiej.
Gotujemy lub pieczemy w łupinach. Zawierają dużo witaminy C, B6, potasu i błonnika. Dlatego należą do najlepszych „odkwaszaczy”. A przy tym mają wysoki współczynnik sytości czyli wystarczy zjeść ich niewiele, by zaspokoić głód.
Ziemniaki jemy bez dodatku masła czy śmietany.
Jedzmy go na surowo lub dodawajmy do zup – możemy zastąpić nim nawet całą włoszczyznę. Zawiera witaminę A, C i E oraz beta-karoten, warto więc go jeść, zwłaszcza jeśli nasz organizm na zakwaszenie reaguje bólami stawów.
Tarty surowy seler z jabłkiem, skropiony sokiem z cytryny to świetna surówka do obiadu – zwłaszcza mięsnego. Pieczony lub gotowany dodajemy do tłuczonych ziemniaków w proporcji 1:1 lub mniejszej.
Najlepiej je piec w całości w łupinach. Mają witaminę C, wapń, potas i magnez, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową żołądka i przeciwzapalny barwnik betaninę.
Buraki możemy jeść też na surowo np. robiąc buraczane carpaccio. Burak obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.
Najprostszy sposób na zakwaszony organizm to jedzenie przez miesiąc codziennie w każdym z 3 głównych posiłków ziemniaków, buraków lub selera. Oto 3 propozycje z tymi warzywami w roli głównej.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy. Wbijamy wzdłuż po środku patyczek do szaszłyków i nacinamy ziemniak jak najgęściej do połowy. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 50 min w 180 st. Podajemy udekorowane rozmarynem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno. Mieszamy pozostałe składniki, a na końcu delikatnie dodajemy białka. Pieczemy w foremce wyłożonej pergaminem 35 minut w 180 st.
Składniki:
Przygotowanie:
Seler, posiekane cebulą i czosnek dusimy z 1 szklanką wrzątku, gotujemy 15 min, studzimy. Dodajemy żółtka, oliwę, przyprawy i bułkę oraz ubite białka. Pieczemy 1 godzinę w 170 st.