Zdrowe tłuszcze, które nie są wrogami smukłej sylwetki, trzeba jeść codziennie. Dlaczego nie należy z nich rezygnować nawet, jeśli się odchudzasz, wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Wilkowska. Ekspertka podaje też przepisy na ciepłe dania z produktami, które zawierają tłuszcz dobry dla zdrowia.
Zdrowa zbilansowana dieta składa się z białek, tłuszczów i węglowodanów. Tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii (1 g tłuszczu to 9 kcal), mimo to ok. 1/3 energii, którą spożywamy w ciągu doby, powinna pochodzić z tłuszczów.
Osoba na diecie redukcyjnej, która zjada ok. 1500 kcal dziennie, powinna spożyć w ciągu dnia ok. 50 g tłuszczu, co da ok. 450-500 kcal.
Kto je mało tłuszczu, zjada więcej węglowodanów i cukru. Szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi, a gdy zaczyna on spadać, nasila się głód. Tego chcemy uniknąć! Organizm pozbawiony tłuszczu nie wchłonie też witamin A, D, E i K, których niedobór utrudnia chudnięcie.
Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny. Dlatego nie wszystkie tłuszcze trzeba ograniczać. Tłuszcze nasycone (zwierzęce) podnoszą poziom złego cholesterolu.
Dobre są tłuszcze nienasycone, zawierające kwasy omega-3, bo likwidują ukryte stany zapalne, które blokują utratę wagi. Uwrażliwiają też kobiecy organizm na estrogeny – hormony, których w wieku 40+ mamy coraz mniej, co spowalnia metabolizm i powoduje tycie.
Źródła omega-3 to głównie:
Łosoś z brukselką (550 kcal)
Makaron a la carbonara (410 kcal)
Kalafior z awokado (440 kcal)
Nasza ekspertka:
Małgorzata Wilkowska
dietetyczka
dietoswiat.pl