Sałaty powinny gościć na naszym stole jak najczęściej, bo są źródłem wielu witamin oraz cennego kwasu foliowego. Sałata jest warzywem niskokalorycznym, dlatego mogą ją jeść bez umiaru wszyscy dbający o szczupłą sylwetkę. Francuzi jedzą sałatę dla urody, Amerykanie dla zdrowia, a wszyscy – bo jest pyszna!
Spis treści
Sałaty mają zaledwie 15-20 kcal w 100g, za to dużo błonnika i witamin. Choć większość z nich należy do jednej rodziny (roślin astrowatych), różnią się smakiem.
Mówi się, że osoby które jedzą dużo sałaty są szczuplejsze, ogólnie zdrowsze i nie skarżą się na problemy z cerą. A to za sprawą licznych właściwości sałaty, bo ta: działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia odporność i poprawia trawienie, a ponadto jest doskonałym źródłem luteiny, dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Więcej jej chyba zachwalać nie trzeba: graj w zielone – jedz sałatę!
Sałaty masłowa i lodowa świetnie komponują się z ogórkami (świeżymi i kiszonymi), papryką, pomidorami, kukurydzą, zielonym groszkiem, grejpfrutem i pomarańczą. A także sosami: jogurtowymi z dodatkiem koperku, ziół prowansalskich, czosnku. Do lodowej można dodać smażone mięso, fetę. Sałata rzymska jest wprost idealna z owocami morza, szparagami i sosem z anchois. Natomiast mieszanki sałat odważnie łączmy z orzechami, pieczonymi warzywami korzeniowymi, truskawkami.
Cykoria ma żółtobiałe listki i wyglądem przypomina małą główkę kapusty pekińskiej. Kupując ją, pamiętajmy, że powinna być jak najmniej zielona, bowiem tylko wtedy będzie smaczna. Sprawdzi się w sałatkach (sałatki można podawać w jej liściach) i daniach na ciepło, np. zapiekankach.
Radicchio zwana jest także cykorią sałatową. Gorzka w smaku stanowi dobry dodatek do sałatek z wyjątkowymi składnikami, np. serami pleśniowymi czy szynką parmeńską. Często można ją spotkać w mieszankach sałat, które znakomicie łagodzą jej smak.
Sałata rzymska to sałata o dużych, twardych liściach, które będą smaczne i nie stracą swojego wyglądu zarówno na ciepło, np. w sosie pomidorowym, jak i na zimno. Jest to składnik słynnej sałatki Cezar, którą podaje się z dodatkiem sosu majonezowego i piersi kurczaka.
Roszponka nazywana jest też roszpunką. Ma delikatne, orzechowe w smaku, małe listki ułożone w rozetkę, jest więc nie tylko świetną bazą do sałatek, ale także doskonałą rośliną do ozdabiania potraw, np. zup. Potocznie uznaje się ją za sałatę, ogrodnicy jednak przyporządkowują ją do roślin kozłkowatych. Zawiera dużo żelaza i witamin z grupy B.
Włoska sałata lollo rossa pięknie się prezentuje. Ma twarde, wytrzymałe liście i nie więdnie zbyt szybko, więc dobrze się ją przechowuje. Poznamy ją łatwo, bowiem jej liście są czerwonobordowe i postrzępione. Główka takiej sałaty jest rozłożysta, ale i bardzo lekka, waży ok. 300 g. Ma gorzkawy smak, więc dobrze ją łączyć z innymi sałatami.
Sałatę masłowa spotkamy najczęściej na rodzimych straganach. Jest popularna oraz lekkostrawna – ma miękkie liście, nie będzie więc szkodliwa dla osób z problemami przewodu pokarmowego. Sałatę tę dodajemy do wielu dań, a także kanapek i koktajli warzywno-owocowych. Ma bardzo mało kalorii (ok. 16 kcal na 100 g).
Endywia kędzierzawa swą nazwę zawdzięcza charakterystycznym, mocno postrzępionym liściom. Ma specyficzny, lekko gorzkawy smak, więc dobrze ją łączyć ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami i sosami na bazie miodu. Podobnie jak inne sałaty zawiera dużo żelaza i wapnia oraz witamin (C, K, E i z grupy B).
Rukolę poznamy po specyficznych, wydłużonych i postrzępionych liściach przypominających liście mniszka lekarskiego. Jest bogata m.in. w witaminę K i C oraz w wapń i żelazo. Ma ostrawy, charakterystyczny smak, pasuje więc do sałatek z neutralnymi składnikami. Przez starożytnych Rzymian była uznawana za afrodyzjak.
Ozdobne, pomarszczone liście sałaty liść dębu dzięki swojemu lekko orzechowemu smakowi świetnie komponują się w sałatkach z wyrazistymi sosami, a także nadają się do ozdabiania półmisków, np. z wędlinami.
Warto pamiętać, że ta sałata szybko więdnie. Występuje również w fioletowo-brązowej odmianie.
Sałata lodowa nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak inne sałaty, jednak ze względu na apetyczną kruchość najczęściej wybiera się ją do sałatek. Schłodzona przed przygotowaniem będzie idealnie chrupiąca i nie straci jędrności w gotowych sałatkach. Jej smak jest bardzo neutralny, dlatego pasuje do wyrazistych składników, np. serów.