Woda smakowa to doskonały sposób na nawodnienie organizmu i uzupełnienie poziomu elektrolitów.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Najlepsze domowe wody smakowe, które orzeźwią i nawodnią organizm. 11 inspirujących przepisów!
Marta Barczyńska
15.08.2023 22:33
Kupne wody smakowe nie są zdrowe, bo zawierają aromaty, cukry i konserwanty. Dlatego wodę smakową najlepiej zrobić samemu w domu. Łatwo i szybko nadamy jej smak, a będzie rzeczywiście zdrowa!
W szklance wody smakowej ze sklepu może być nawet 2,5 łyżeczki cukru oraz substancje chemiczne m.in. sorbinian potasu (E202), benzoesan sodu (E211) czy acesulfam (E950). Lepiej zrobić wodę smakową samodzielnie na bazie zwykłej wody mineralnej (niskozmineralizowanej). Wystarczy dodać do niej wybrane zioło i owoc, dzięki którym będzie miała lecznicze działanie. Zobacz, jak przygotować domową wodę smakową i zainspiruj się naszymi przepisami!
Jak przygotować domową wodę smakową – zasady
Do domowej wody smakowej najlepsze są owoce miękkie. Im są twardsze, tym trudniej puszczają sok.
Przed dodaniem do wody pokrojone owoce i pocięte zioła włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i zmiażdż, np. ubijając je trzonkiem tłuczka lub podgotuj i ostudź. Zalej resztą wody. Przelej do dzbanka. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (owoce oddadzą w tym czasie wartościowe składniki). Przechowuj do 24 godzin.
Owoce i zioła łącz dowolnie, ale pamiętaj, że im prościej, tym lepiej.
Domowa woda ogórkowa z nutą rozmarynu
Ma dużo potasu regulującego pracę serca i ciśnienie krwi.
Składniki:
zielony ogórek
2 gałązki rozmarynu
2 litry wody
Przygotowanie:
Ogórek umyj, pokrój na plasterki lub zestrugaj wstążki. Zmiażdż razem z rozmarynem.
Zalej wodą mineralną i schłodź w lodówce.
Domowa woda arbuzowa z miętą
Działa moczopędnie, więc wspomaga leczenie infekcji układu moczowego i chorób nerek.
Składniki:
plaster arbuza
3 gałązki mięty
2 litry wody
Przygotowanie:
Arbuz oczyść z pestek, obierz ze skórki i pokrój na kostki 2 cm na 2 cm. Zmiażdż razem z 10 listkami mięty.
Zalej wodą mineralną i schłodź w lodówce.
Domowa woda brzoskwiniowa z bazylią
Oczyszcza organizm z toksyn, dlatego warto ją pić, gdy bolą cię stawy lub masz reumatyzm.
Składniki:
3 brzoskwinie
3 gałązki bazylii
2 litry wody
Przygotowanie:
Brzoskwinie obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Zalej 1/2 litra wody. Dodaj 10 listków bazylii i zagotuj. Ostudź.
Zmieszaj z resztą wody. Wstaw do lodówki i schłodź.
Domowa woda malinowa z szałwią
Ma antocyjany, dzięki czemu obniża poziom glukozy we krwi i ułatwia trawienie.
Składniki:
szklanka malin
2 gałązki szałwii
2 litry wody
Przygotowanie:
Maliny przetrzyj przez sitko do garnka. Dodaj oderwane z gałązek listki szałwii (ok. 40 sztuk). Ugnieć razem.
Zalej wodą. Wstaw do lodówki i schłodź.
Domowa woda jeżynowa z nutą tymianku
Zawierają fitoestrogeny, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy, np. uderzenia gorąca.
Składniki:
szklanka jeżyn
3 gałązki tymianku
2 litry wody
Przygotowanie:
Umyte jeżyny i kawałki gałązek tymianku zalej małą ilością wody i zgnieć.
Zasyp kilkoma kostkami lodu i zalej resztą wody.
Domowa woda cytrynowa z pokrzywą
Usuwa nadmiar wody z organizmu, zmniejszając obrzęki i usprawniając przepływ limfy.
Składniki:
cytryna
garść liści pokrzywy
Przygotowanie:
Liście pokrzywy zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu do zagotowania i jeszcze 5 minut. Ostudź.
Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę. Zalej resztą wody. Schłodź w lodówce.
Domowa woda ananasowa z kolendrą
Ma właściwości przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
1/2 ananasa
garść kolendry
Przygotowanie:
Ananas obierz, pokrój w kostkę i zmiksuj z małą ilością wody.
Dodaj listki kolendry i ubij. Zalej resztą wody i schłodź w lodówce.
Domowa woda rabarbarowa z estragonem
Zawiera kwas szczawiowy, którego powinny unikać osoby chorujące na nerki i stawy.
Składniki:
5 dag rabarbaru
garść estragonu
2 litry wody
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój, zalej litrem wody i gotuj, aż się rozpadnie. Przecedź przez sitko i płynem zalej listki estragonu. Ostudź.
Wlej resztę wody. Schłodź w lodówce.
Domowa woda pomarańczowa z natką pietruszki
Ma właściwości przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
2 pomarańcze
garść natki pietruszki
2 litry wody
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę i zmiksuj z małą ilością wody.
Dodaj posiekaną natkę i ubij.
Zalej resztą wody i schłodź w lodówce
Domowa woda truskawkowa z melisą
Ma pektyny, które regulują pracę jelit i przeciwdziałają zaparciom.
Składniki:
1,5 szklanki truskawek
2 gałązki melisy
2 litry wody
Przygotowanie:
Truskawki przetrzyj przez sitko do garnka. Dodaj oderwane z gałązek listki melisy (ok. 40 sztuk). Ugnieć razem.
Zalej wodą. Wstaw do lodówki i schłodź.
Domowa woda jagodowa z lubczykiem
Zmniejsza stężenie cukru we krwi.
Składniki:
1 szklanka jagód
2 gałązki lubczyku
2 litry wody
Przygotowanie:
Jagody przetrzyj przez sitko do garnka. Dodaj oderwane z gałązek listki lubczyku (ok. 40 sztuk). Ugnieć razem.