Letnie przycinanie drzew owocowych jest kluczowe dla zdrowia i produktywności naszych roślin przez wiele lat. W tym artykule skupimy się na wiśniach i czereśniach, omawiając, kiedy najlepiej je przycinać, jakie narzędzia stosować oraz jak przeprowadzać ten zabieg krok po kroku. Ponadto, dowiesz się, jak cięcie wpływa na zdrowie drzew.
Spis treści
Przycinanie drzew owocowych może stanowić wyzwanie, ponieważ trzeba znać techniki i terminy odpowiednie dla poszczególnych gatunków. Jest to jednak umiejętność, którą warto doskonalić, jeśli zależy nam na tym, aby nasze rośliny były zdrowe i produktywne przez kolejne lata.
Lato to najlepsza pora na cięcie drzew pestkowych, zwłaszcza wiśni, czereśni i moreli. Ukształtowane drzewa powinny być przycinane najlepiej w drugiej połowie lata, aby uniknąć dwóch głównych chorób: srebrzystości liści oraz raka bakteryjnego. Wierzchołki pędów wiśni i czereśni często padają ofiarą mszyc, więc ich cięcie może pomóc rozwiązać ten problem.
Starajmy się wycinać wszystkie słabe, martwe lub zainfekowane gałęzie, a część nowych przyrostów wycinajmy, pozostawiając kilkucentymetrowy czop. Celem letniego przycinania jest również utrzymanie kształtu drzew, podniesienie ich odporności i podtrzymanie produktywności. Idealnie uformowane drzewo powinno mieć kształt kielicha, dobrze rozłożone gałęzie oraz konary i podstawę pnia wolną od przypadkowo wyrastających odrostów.
Do cięcia używajmy wyłącznie naostrzonego, czystego sekatora, żeby uniknąć przenoszenia chorób. Dezynfekcję możemy przeprowadzić za pomocą denaturatu lub spirytusu. Egzamin w tym przypadku zdaje również dokładne umycie ostrzy mydłem ogrodniczym. Pamiętajmy jednak, aby po takim zabiegu dobrze osuszyć narzędzie i naoliwić mechanizm. Do ostrzenia możemy wykorzystać najprostszą ostrzałkę do noży (na zdj.), którą kupimy w sklepie ogrodniczym. Jest niezawodna i wystarcza na kilka lat.
Pamiętajmy, aby dobierać sekator do grubości pędu, w przeciwnym razie doprowadzimy do uszkodzenia zarówno drzewa, jak i sprzętu.
Po co przycinać czereśnie latem? Nieprzycinane czereśnie szybciej dziczeją, słabiej owocują i są podatniejsze na choroby, dlatego tniemy je latem – tuż po zbiorach lub nawet w trakcie ich przeprowadzania. Ścinamy zbyt wysoki wierzchołek oraz wszystkie gałęzie, do których trudno nam dosięgnąć. W zależności od wieku drzewa oraz grubości konarów używamy piłki na wysięgniku lub dużego, solidnego sekatora.
Zarówno w przypadku czereśni, jak i wiśni cięcie należy wykonywać przy odpowiedniej pogodzie, czyli w dni słoneczne i suche. Chłód i wilgoć sprzyjają rozwojowi patogenów chorobotwórczych.
Co przycinamy? Czereśnia najlepiej owocuje na pędach 2- i 3-letnich, dlatego w trakcie zabiegu cięcia starajmy się zachować jak najwięcej takich przyrostów.
Każdego roku po zebraniu owoców wiśni skracamy wszystkie długie, zwisające gałązki. Dzięki temu wzmocnimy drzewo, uregulujemy kształt korony, a także zwiększymy owocowanie w następnym sezonie.
Które gałęzie wiśni wyciąć latem? W przypadku starszych okazów możemy całkowicie wyciąć 2-3 stare pędy, aby odmłodzić koronę, ponieważ wiśnie najlepiej owocują na młodych pędach (jednorocznych i dwuletnich). Wykonanie takiego cięcia latem sprawia, że rany szybciej się goją i zmniejsza się ryzyko infekcji (dotyczy to obu opisywanych gatunków).
Dla wiśni oraz czereśni lato to podstawowy termin cięcia. Wówczas rany po cięciu szybciej się goją, a ryzyko infekcji kory jest niewielkie. Dzięki takim zabiegom drzewa też lepiej owocują.
Letnie cięcie pozwala wzmocnić nasze wiśnie oraz czereśnie, a tym samym uniknąć groźnych chorób typowych dla tych gatunków.
Srebrzystość liści to choroba grzybowa, do której dochodzi, gdy zarodniki wnikają w drzewo głównie przez rany pozostałe po przycinaniu. Zarodniki są najliczniejsze podczas wilgotnej pogody.
Z kolei rak bakteryjny atakuje pędy oraz liście czereśni i wiśni, powodując martwicę kory, a także drobne plamy na liściach. Dlatego tak ważne jest, abyśmy zaraz po cięciu zabezpieczyli większe rany maścią ogrodniczą.
O tej porze roku przycinamy tylko młode, dopiero co posadzone okazy. Cięcia powinny być kosmetyczne, gdyż wiśnie wytwarzają naturalną koronę. Starajmy się utrzymywać pień długości 40-50 cm.