Lekkostrawne, niskokaloryczne i sycące: dietetyczne zupy na każdą porę dnia
Dietetyczne zupy - przepis
Fot. 123 RF

Lekkostrawne, niskokaloryczne i sycące: dietetyczne zupy na każdą porę dnia

Dietetyczne zupy są lekkie, a zarazem sycące, co sprawia, że są idealnym posiłkiem na każdą porę dnia – od lekkiego lunchu po wieczorną kolację. Odkryj najlepsze przepisy na niskokaloryczne zupy: jarzynową, jarzynową z kurczakiem, pomidorową, ogórkową, kalafiorową i dyniową, które zachwycą Cię swoim smakiem i pomogą zgubić zbędne kilogramy. 

 

Dietetyczne zupy są świetnym wyborem, gdy dbasz o linię. Bazują na dużej ilości warzyw oraz chudym mięsie, więc są wspaniałym źródłem błonnika, białka, witamin i minerałów. Ze względu na niską kaloryczność, możesz się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. 

Dietetyczna zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1  ziemniak;
  • 1/2 selera;
  • 1/2 pora;
  • 1 biała cebula ;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Por i cebulę drobno posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. 
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż przez 3-4 minuty por oraz cebulę.
  3. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, cebulę i przyprawy.
  4. Dietetyczną zupę jarzynową gotuj ok. 30-40 minut, na średnim ogniu. 

Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):

Kalorie: 250 kcal

Białko: 7 g

Węglowodany: 50 g

Tłuszcz: 5 g

Pyszna zupa jarzynowa. Stworzysz na jej bazie obiady na 5 dni!

Dietetyczna zupa jarzynowa 207081940_m

Dietetyczna zupa jarzynowa
fot. 123 RF

Dietetyczna zupa jarzynowa z kurczakiem - przepis 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego, 
  • 200 g piersi z kurczaka;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 ziemniak;
  • 1/2 selera;
  • 1 cebula;
  • 30 g fasolki szparagowej (opcjonalnie);
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 5 minut.
  2. Por i cebulę drobno posiekaj, a marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrój w kostkę. 
  3. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, kurczaka oraz przyprawy.
  4. Dietetyczną zupę jarzynową z kurczakiem gotuj ok. 30-40 minut, na średnim ogniu.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):

Kalorie: 400 kcal

Białko: 40 g

Węglowodany: 35 g

Tłuszcz: 10 g

Dietetyczna zupa jarzynowa z kurczakiem 121346835_m (1)

Dietetyczna zupa jarzynowa z kurczakiem 
fot. 123 RF

Dietetyczna zupa krem z dyni - przepis 

Składniki:

  • 500 g dyni;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka;
  • 1 ziemniak;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwy do smażenia;
  • pestki dyni do posypania;
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchewkę oraz ziemniaka obierz, pokrój na małe kawałki i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170°C na ok. 15-20 minut. 
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty.
  3. Zblenduj upieczone warzywa, cebulę, czosnek oraz podgrzany bulion na gładką konsystencję. Dopraw do smaku. 
  4. Na koniec posyp pestkami dyni. 

Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):

Kalorie: 300 kcal

Białko: 5 g

Węglowodany: 55 g

Tłuszcz: 6 g

Koreańska słodka zupa z dyni – jest inna, ale smakuje pysznie!

Dietetyczna zupa krem z dyni 126021726_m

Dietetyczna zupa krem z dyni
fot. 123 RF

Dietetyczna zupa pomidorowa - przepis 

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 400 g pomidorów z puszki;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 3-4 minuty.
  2. Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. 
  3. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj ok. 20-25 minut do miękkości.
  4. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku.

Kaloryczność i makroskładniki (na całość zupy):

Kalorie: 200 kcal

Białko: 5 g

Węglowodany: 35 g

Tłuszcz: 5 g

Prawdziwa włoska zupa pomidorowa jest zupełnie inna niż ta, którą znamy. Zobacz jak ją przygotować

Dietetyczna zupa pomidorowa 115073517_m

Dietetyczna zupa pomidorowa
fot. 123 RF

Dietetyczna zupa ogórkowa - przepis 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • 4 duże ogórki kiszone;
  • 1 ziemniak;
  • 1 cebula;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki. 

Przygotowanie:

  1. Ogórki kiszone i ziemniaka pokrój w kostkę. 
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni ok. 2-3 minuty. 
  3. Zagotuj bulion razem z ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę i ogórki. Dopraw do smaku i gotuj ok. 15 minut.

Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):

Kalorie: 250 kcal

Białko: 6 g

Węglowodany: 45 g

Tłuszcz: 5 g

Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami – tradycyjny przepis jak u babci

Dietetyczna zupa ogórkowa 35331865_m

Dietetyczna zupa ogórkowa
fot. 123 RF

Dietetyczna zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 1 kalafior;
  • 1 cebula;
  • 1 ziemniak;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na różyczki, ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na oleju podsmaż cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty.
  3. Zagotuj bulion i dodaj wszystkie składniki. Gotuj ok. 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.

Kaloryczność i makroskładniki (na całość zupy):

Kalorie: 200 kcal

Białko: 6 g

Węglowodany: 35 g

Tłuszcz: 5 g

Purée z kalafiora zamiast ziemniaków – dietetyczny dodatek do dań obiadowych. Jak je przygotować?

Dietetyczna zupa kalafiorowa 101782783_m

Dietetyczna zupa kalafiorowa
fot. 123 RF

 

 

Czytaj więcej