Dietetyczne zupy są lekkie, a zarazem sycące, co sprawia, że są idealnym posiłkiem na każdą porę dnia – od lekkiego lunchu po wieczorną kolację. Odkryj najlepsze przepisy na niskokaloryczne zupy: jarzynową, jarzynową z kurczakiem, pomidorową, ogórkową, kalafiorową i dyniową, które zachwycą Cię swoim smakiem i pomogą zgubić zbędne kilogramy.
Dietetyczne zupy są świetnym wyborem, gdy dbasz o linię. Bazują na dużej ilości warzyw oraz chudym mięsie, więc są wspaniałym źródłem błonnika, białka, witamin i minerałów. Ze względu na niską kaloryczność, możesz się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.
Dietetyczna zupa jarzynowa
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 ziemniak;
- 1/2 selera;
- 1/2 pora;
- 1 biała cebula ;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Por i cebulę drobno posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż przez 3-4 minuty por oraz cebulę.
- W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, cebulę i przyprawy.
- Dietetyczną zupę jarzynową gotuj ok. 30-40 minut, na średnim ogniu.
Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):
Kalorie: 250 kcal
Białko: 7 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcz: 5 g
Pyszna zupa jarzynowa. Stworzysz na jej bazie obiady na 5 dni!
Dietetyczna zupa jarzynowa
fot. 123 RF
Dietetyczna zupa jarzynowa z kurczakiem - przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 200 g piersi z kurczaka;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 ziemniak;
- 1/2 selera;
- 1 cebula;
- 30 g fasolki szparagowej (opcjonalnie);
- oliwa z oliwek do smażenia;
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 5 minut.
- Por i cebulę drobno posiekaj, a marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrój w kostkę.
- W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, kurczaka oraz przyprawy.
- Dietetyczną zupę jarzynową z kurczakiem gotuj ok. 30-40 minut, na średnim ogniu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):
Kalorie: 400 kcal
Białko: 40 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcz: 10 g
Dietetyczna zupa jarzynowa z kurczakiem
fot. 123 RF
Dietetyczna zupa krem z dyni - przepis
Składniki:
- 500 g dyni;
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 1 ziemniak;
- 1 ząbek czosnku;
- oliwa z oliwy do smażenia;
- pestki dyni do posypania;
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Dynię, marchewkę oraz ziemniaka obierz, pokrój na małe kawałki i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170°C na ok. 15-20 minut.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty.
- Zblenduj upieczone warzywa, cebulę, czosnek oraz podgrzany bulion na gładką konsystencję. Dopraw do smaku.
- Na koniec posyp pestkami dyni.
Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):
Kalorie: 300 kcal
Białko: 5 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcz: 6 g
Koreańska słodka zupa z dyni – jest inna, ale smakuje pysznie!
Dietetyczna zupa krem z dyni
fot. 123 RF
Dietetyczna zupa pomidorowa - przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 400 g pomidorów z puszki;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę.
- Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj ok. 20-25 minut do miękkości.
- Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku.
Kaloryczność i makroskładniki (na całość zupy):
Kalorie: 200 kcal
Białko: 5 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcz: 5 g
Prawdziwa włoska zupa pomidorowa jest zupełnie inna niż ta, którą znamy. Zobacz jak ją przygotować
Dietetyczna zupa pomidorowa
fot. 123 RF
Dietetyczna zupa ogórkowa - przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego;
- 4 duże ogórki kiszone;
- 1 ziemniak;
- 1 cebula;
- łyżka oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Ogórki kiszone i ziemniaka pokrój w kostkę.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni ok. 2-3 minuty.
- Zagotuj bulion razem z ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę i ogórki. Dopraw do smaku i gotuj ok. 15 minut.
Kaloryczność i makroskładniki (cała zupa):
Kalorie: 250 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcz: 5 g
Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami – tradycyjny przepis jak u babci
Dietetyczna zupa ogórkowa
fot. 123 RF
Dietetyczna zupa kalafiorowa - przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 1 kalafior;
- 1 cebula;
- 1 ziemniak;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na różyczki, ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na oleju podsmaż cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty.
- Zagotuj bulion i dodaj wszystkie składniki. Gotuj ok. 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
Kaloryczność i makroskładniki (na całość zupy):
Kalorie: 200 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcz: 5 g
Purée z kalafiora zamiast ziemniaków – dietetyczny dodatek do dań obiadowych. Jak je przygotować?
Dietetyczna zupa kalafiorowa
fot. 123 RF